NAKON PISANJA ŽURNALA:Stanivuković povukao odluku da nezakonito prebaci milione KM na račun ERS
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

NAKON PISANJA ŽURNALA: Stanivuković povukao odluku da nezakonito prebaci milione KM na račun ERS

Iako je gradonačelnik Banjaluke, opozicioni Draško Stanivuković pristao na ucjenjivački amandman SNSD-a o isplati vaučera penzionerima i mjesecima intenzivno tražio način kako da režimu izađe u susret, Žurnal je spriječio nezakonito prebacivanje novca iz gradske kase na račun „ERS“, kojim upravlja Luka Petrović.

Stanivuković povukao odluku da nezakonito prebaci milione KM na račun ERS
Draško Stanivuković (Foto: Grad Banjaluka)

 

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković priznao je da su ga saradnici upozorili da se grant o dodjeli vaučera u vrijednosti od 100 KM penzionerima ne može po zakonu isplatiti na način kako su isplaćivani drugi slični grantovi.

„Što znači da bih ja kao gradonačelnik, ako nas oni ne bi uputili kako treba to realizovati, ušao u kršenje nekoliko zakona i potencijalno mogao krivično odgovarati”, rekao je Stanivuković na jučerašnjoj konferenciji za novinare, a praktično je citirao Žurnal.

Na ucjenjivački amandman SNSD-a, svjesno ili nesvjesno kršeći sve pravne norme, pristao je 30. decembra prošle godine, prilikom usvajanja gradskog budžeta. Kršenje zakona po raznim osnovama svakako mu nije strano pa bi i 4,5 miliona KM „proturio“ na račun „Elektroprivrede Republike Srpske“ u kojoj stoluje i vlasti bliskim firmama javni novac dijeli generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović. 

Nezakonito predizborno ulagivanje penzionerimaKOALICIJA ĐAJIĆ - STANIVUKOVIĆNezakonito predizborno ulagivanje penzionerima

Odmah nakon što je gradski budžet usvojen 30. decembra prošle godine, tražili smo odgovor - u koji tačno zakon će Stanivuković „upakovati“ ovo SNSD-ovo predizborno ulagivanje penzionerima. Iako je, kao predstavnik institucije, pristao na ucjene, lopticu je pokušao da prebaci na stranku, kojoj je kršenje zakona prirodno stanje.

Nije pojasnio ni zbog čega je odlučeno da milioni maraka budu uplaćeni na račun baš ovog javnog preduzeća, a ne nekog drugog koje takođe nudi usluge građanima, i kojim, na primjer, upravlja Grad. Od, na skupovima pred glasačima, glasnog zagovarača borbe protiv kriminala i korupcije, Stanivuković je prešao u fazu slijeganja ramenima.

U odgovoru koji je stigao na adresu Žurnala pisalo je:

„Bilo kakav usvojen budžet bolji je nego nikakav. Banjaluka trenutno ima takvu političku situaciju da stvari sa kojima, kao gradonačelnik nisam saglasan, i obaveze koje nisu u nadležnosti Grada mogu biti izglasane i postati sastavni dio budžeta. I da ne pristanem na amandmane, ima dovoljno ruku da izglasaju kako amandmane, tako i da ne izglasaju budžet, što je za Grad najgora opcija.“

Sve se ućutalo narednih pet mjeseci, a potom je Vlado Đajić, perjanica vladajućeg SNSD-a i direktor u dugove potonulog Univerzitetskog kliničkog centra RS, javno počeo da ucjenjuje.

„Nema rasprave, a ni usvajanja rebalansa budžeta dok se ne izvrše obaveze iz budžeta. Prevashodno mislim na isplaćivanje po 100 KM penzionerima. To je odluka skupštinske većine. Mi nećemo dozvoliti da Draško Stanivuković vrijeđa populaciju penzionera u Banjaluci i ne isplaćuje im 100 KM, što je po odluci skupštine dužan da isplati“, poručio je početkom juna, ali nije napomenuo da o penzionerima sa po 100 KM „brine“ u novoj izbornoj godini.

U podsvijesti predsjednika Gradskog odbora SNSD-a je bolan gubitak Banjaluke na izborima 2020. godine pa sve čini da zamaže oči glasačima i javni novac prebaci na račun ERS-a, što Petrović spremno dočekuje.

Stanivuković se i prije desetak dana znojio. Kako zakona nije bilo u danima vijećanja pa ni 30. decembra prošle godine, kada je budžet usvojen, tako ga nema ni danas.

Dok SNSD nastavlja sa pritiscima, Žurnal nastavlja da ukazuje na nezakonitosti:

- Da li je Grad, kako je 24. januara 2022. rečeno Žurnalu, analizirao amandman SNSD-a na budžet o isplati subvencija za struju penzionerima?

- S obzirom na to da je gradonačelnik Draško Stanivuković već pristao na ovu ideju, da li je pronašao zakonski okvir za budžetski odliv? Koji je to zakon i koji tačno član “pokriva” ovu namjeru?

Petnaest dana kasnije, uslijedio je odgovor:

„Amandman, kojeg je predložila skupštinska većina, a koji se tiče isplate jednokratne pomoći penzionerima sa područja Banjaluke usvojen je u decembru. Sredstva bi trebalo da budu preusmjerena 'Elektroprivredi'. Zbog određenih pravnih nelogičnosti u vezi sa ovom odlukom, gradonačelnik je više puta pozivao na razgovor predlagače ovog rješenja, kako bi iznijeli način i pravno rješenje izazova.“

Međutim, Stanivuković, iako u tom momentu potpuno svjestan prestupa, nije odustao od ideje da milionski iznos bude prebačen baš na račun „ERS“. Na pitanje zašto „ERS“ – gradonačelnik nema odgovor.

„Potrebno je da se ovo pitanje s pravne strane u potpunosti riješi, kako bi se mogao naći modalitet da se sredstva Grada mogu isplatiti preduzeću 'Elektroprivredi'“, zaključio je.

Danas je pjesma drugačija. Nakon Žurnalovog upozorenja da bi, kada se pravosuđe rasani, Đajić mogao da odgovara za podstrekivanje na krivično djelo, a ako pristane na ucjenu, Stanivuković i za počinjeno krivično djelo – konačno je shvatio da je bolje da ne pristane, nego da se pravda tužiocima.

MALO „PROINTER“, MALO NOĆNI VUKOVI

A, Petrović itekako zna šta bi s tolikim novcem. Takve iznose vrlo lako troši.

Subvencije za penzionere završiće na računima režimskih firmiLUKI PETROVIĆU GRAD BANJALUKA DAJE 4,5 MILIONA KMSubvencije za penzionere završiće na računima režimskih firmi

Na primjer, odavno je snazi ugovor s „M:telom“. Kovertiranje i pakovanje računa za struju v.d. direktora i generalni sekretar partije povjerio je, dakako, „M:telu“ i „Grafo komercu“. Cijena -  5.658.120 KM sa uračunatim PDV-om.

Dok pokušava da vrati glasačko tijelo, Petrović se bavi i tenderskim pomaganjem porodice Dodik. U momentu kada je Milorad Dodik prijetio novim ratom, on je pripremao novu otimačinu javnog novca. Kanal kroz koji prolazi 22.000.705 KM vodi do banjalučkog „Prointera“ i „saradnika“ mu Igora Dodika. Drugi kanal za odliv 9.827.860 KM je firma „Dwelt“ Stefana Krnete, zeta bivšeg SNSD-ovog ministra zdravlja Ranka Škrbića. Ukupno - 31.828.565 KM!

Direktor Elektroprivrede RS porodicu Milorada Dodika pomaže sa 31,8 miliona KMDOK OTAC PRIJETI RATOMDirektor Elektroprivrede RS porodicu Milorada Dodika pomaže sa 31,8 miliona KM

Za svih osam lotova, u tenderu nazvanom „zajedničкa javna nabavкa usluga nadzora, održavanja i administracije sap infrastruкture,održavanja SAP ERP sistema uz proširenje postojećih funkcionalnosti i nabavke SAP licenci i održavanja SAP licenci, implementacija SAP u ZP, implementacija modula ljudskih resursa i obračuna plata, implementacija modula investicija i projektnog sistema, nabavka data centra, matičnog i 15 zavisnih preduzeća u sastavu 'Elektroprivreda RS' Trebinje“, pisao je Žurnal u oktobru prošle godine, jedini ponuđač bio je – „Prointer“.

S druge strane, Krneta je partner „Prointera“ za poslove u energetskom sektoru. Na sve ovo treba dodati i „Prointeru“ ranije kroz tendere dodijeljenih više od 17 miliona KM...

Osim toga, Petrović javni novac troši i na razne vrste predstavljanja ERS-a. Zašto to ne radi iz dobiti, već direktnim ugovorima iz kase preduzeća – jednom bi mogao da objasni neki čestiti tužilac.

Početkom prošle godine u planu trošenja budžeta preduzeća Petrović je naveo da za ove svrhe daje 585.000 KM. Kako je potkraj godine narodna odanost sistemu prilično splasnula, cifru je povećao za 188.047 KM, tačnije, na 773.047 KM.

Tako su, između ostalih, iznose do 7.020 KM dobili zloglasna bajkerska grupa Noćni vukovi, zatim brojna udruženja poput udruženja guslara i epskih pjesnika, mnoga boračka udruženja, sportski i zavičajni klubovi, privatno psihološko savjetovalište…

Među ugovorima su i dva vrijedna ukupno 105.300 KM, zaključena s Herceg radio-televizijom, te Alternativnom televizijom, koja je nešto kasnije dospjela na američku „crnu listu“...

(zurnal.info)