LUKI PETROVIĆU GRAD BANJALUKA DAJE 4,5 MILIONA KM:Subvencije za penzionere završiće na računima režimskih firmi

Istražujemo

LUKI PETROVIĆU GRAD BANJALUKA DAJE 4,5 MILIONA KM: Subvencije za penzionere završiće na računima režimskih firmi

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na ucjenjivački amandman SNSD-a pristao je 30. decembra prošle, a 24. januara ove godine Žurnalu rekao da traži zakon u koji će „upakovati“ tranšu na račun Elektroprivrede RS. Luka Petrović, vršilac dužnosti direktora ovog javnog preduzeća, se, takođe, ne razumije u zakone, ali na tenderima uvijek bira – vlast!

Subvencije za penzionere završiće na računima režimskih firmi
Milorad Dodik i Luka Petrović

Grad Banjaluka, shodno usvojenim SNSD-ovim ucjenjivačkim amandmanima na budžet, uplatiće na račun „Elektroprivrede Republike Srspke“ 4,5 miliona KM, kako bi preduzeće kojim upravlja sekretar vladajuće stranke Luka Petrović penzionerima umanjilo račune za struju. Gradonačelnik, PDP-ov Draško Stanivuković ne zna po kojem će to zakonu uraditi. Tek će, kaže, analizirati ono na šta je pristao. Luka Petrović, pak, zna kako potrošiti i taj novac – na ugovore koje će preko tendera podijeliti vlasti bliskim firmama.

Gotovo ni na jedno pitanje Žurnala Stanivuković nije imao odgovor, iako se u javnosti već spominje da će vaučeri biti naslovljeni na ERS. Zanimljivo, nije pojasnio ni zbog čega je odlučeno da milioni maraka budu uplaćeni na račun baš ovog javnog preduzeća, a ne nekog drugog koje takođe nudi usluge građanima.

Od, na skupovima pred glasačima, glasnog zagovarača borbe protiv kriminala i korupcije, Stanivuković je prešao u fazu slijeganja ramenima i prebacivanja loptice na – stranku.

„Prijedlog da novac bude isplaćen Elektroprivredi RS nije prijedlog Grada, već odbornika skupštinske većine te je od istih potrebno zatražiti obrazloženje navedenog prijedloga“, napisala je službenica Gradske uprave Snježana Maleš, jer gradonačelnikov tim za komunikaciju ne želi da kominicira sa Žurnalom. Maleševa nas je uputila na adresu vladajuće stranke, jer se Stanivuković, očito, nije interesovao za ove razloge.

Pristao je 30. decembra prošle, a tek 24. januara ove godine, na pitanje Žurnala po kojem zakonu će novac prebaciti ERS-u, rekao:

„Grad Banjaluka će u narednom periodu analizirati prijedlog te provjeriti da li postoji zakonska mogućnost da se on, i na koji način, realizuje.“

Pristajanje na ucjene SNSD-a Maleševa je opravdala citirajući raniju Stanivukovićevu izjavu o broju ruku u gradskoj Skupštini.

„Bilo kakav usvojen budžet bolji je nego nikakav. Banjaluka trenutno ima takvu političku situaciju da stvari sa kojima, kao gradonačelnik nisam saglasan, i obaveze koje nisu u nadležnosti Grada mogu biti izglasane i postati sastavni dio budžeta. I da ne pristanem na amandmane, ima dovoljno ruku da izglasaju kako amandmane, tako i da ne izglasaju budžet, što je za Grad najgora opcija.“

KAKO DIJELI LUKA PETROVIĆ

Iznos koji će Grad Banjaluka prebaciti na račun i 1,6 miliona KM preko te cifre Luka Petrović već je ugovorio s „M:telom“. Kovertiranje i pakovanje računa za struju povjerio je ovoj kompaniji i „Grafo komercu“, Cijena -  5.658.120 KM sa uračunatim PDV-om.

Žurnal je 18. novembra upozorio javnost, a u nju naravno spadaju i tužioci i sudije, na ovakve postupke.

„Kada Luka Petrović potroši skoro 800.000 KM na reklamu, nije jasno da li reklamira Elektroprivredu RS, gdje je u ulozi vršioca dužnosti direktora, ili promoviše vladajući SNSD, gdje obavlja dužnost generalnog sekretara. Jer, ako reklamira prodaju struje u javnom preduzeću, očito je da tako kupuje glasove za političku partiju koja ga je stavila u direktorsku fotelju, doduše kao vršioca dužnosti. Početkom godine u planu trošenja budžeta preduzeća Petrović je naveo da za reklamu i propagandu daje 585.000 KM. Kako je potkraj godine narodna odanost sistemu prilično splasnula, cifru je povećao za 188.047 KM, na 773.047 KM.“

Stavka „troškovi propagande i reklame“ procijenjena je na 585.000 KM, a pokretač ovakvih postupaka je, ko drugi do Petrović. Sebi je kao mogućnost podjele ovih stotina hiljada maraka, mimo zakona, pobrojao sve zakonske mogućnosti – otvoreni, ograničeni, pregovarački postupak, konkurentski zahtjev i direktni sporazum, za koji se najradije opredjeljuje.

Na sve ovo u posebnim pasusima odvojio je oglašavanje u elektronskim medijima 117.000 KM, a u štampanim 93.600 KM.

Od početka 2021. godine do tog 18. novembra stigao je da potpiše 139 direktnih sporazuma i planirani iznos uveća za skoro 200.000 KM. Grb „ERS“-a „s ponosom su ponijeli“ banjalučki Dom penzionera, Studentska organizacija Univerziteta u Banjaluci, Unija studenata RS, marketinška agencija „Mint“, Udruženje ljubitelja prirode i lova „Trebinjska brda“, Srpski nacionalni komitet Srbije, Udruženje menadžera Srbije, Ferijalni savez RS, Udruženje guslara „Vojvoda Gligor Milićević“, Moto-klub „Stršljen“, „RS Consulting and trade“ , „Konteent media“, Opštinski fudbalski savez Modriča, restoran „Kuhinjica“, Udruženje strukovnih medicinskih radiologa i diplomiranih inžinjera medicinske radiologije, „Nezavisne novine“, Udruženje arhivskih radnika RS, fudbaleri, odbojkaši, košarkaši...

Petrovićeva samovolja mogla je da bude spriječena da je savjest Upravnog i Nadzornog odbora ovog javnog, ali očito privatizovanog preduzeća bar na sekundu proradila. Donijeli bi odluku o raspodjeli sredstava od dobiti preduzeća i pomogli, ako im je do pomaganja, sve gorepobrojane. Petrovićeve odluke kažnjive su po članu 116. ZJN.

SVE ZA PORODICU

Dok gradi glasačko tijelo, Luka Petrović se bavi i tenderskim pomaganjem porodice Dodik. U momentu kada je Milorad Dodik prijetio novim ratom, v.d. on je pripremao novu tendersku otimačinu javnog novca. Kanal kroz koji prolazi 22.000.705 KM vodi do banjalučkog „Prointera“ i „saradnika“ mu Igora Dodika. Drugi kanal za odliv 9.827.860 KM je firma „Dwelt“ Stefana Krnete, zeta bivšeg SNSD-ovog ministra zdravlja Ranka Škrbića. Ukupno - 31.828.565 KM!

Za svih osam lotova, u tenderu nazvanom „zajedničкa javna nabavкa usluga nadzora, održavanja i administracije sap infrastruкture,održavanja SAP ERP sistema uz proširenje postojećih funkcionalnosti i nabavke SAP licenci i održavanja SAP licenci, implementacija SAP u ZP, implementacija modula ljudskih resursa i obračuna plata, implementacija modula investicija i projektnog sistema, nabavka data centra, matičnog i 15 zavisnih preduzeća u sastavu 'Elektroprivreda RS' Trebinje“, jedini ponuđač bio je – „Prointer“. Kako i ne bi, kada je Petrović iskoristio ograničeni postupak.

S druge strane, Krneta je, partner „Prointera“ za poslove u energetskom sektoru. Na sve ovo treba dodati i „Prointeru“ ranije kroz tendere dodijeljenih 17 miliona KM...

Ovako otpilike završava sav javni novac iz Elektroprivrede RS.

(zurnal.info)