Šminkanje Vlade RS:Stil, dekor i pogon na četiri točka za 100.000 KM

Istražujemo

Šminkanje Vlade RS: Stil, dekor i pogon na četiri točka za 100.000 KM

Dotjerivanje koje košta 34.000 KM odnosi se na samo jednu kancelariju na devetom spratu 200 miliona KM vrijednog Administrativnog centra u Banjaluci. Iako u voznom parku ima više od 100 automobila, Službi za zajedničke poslove Vlade zatrebao je novi, vrijedan 60.000 KM.

Stil, dekor i pogon na četiri točka za 100.000 KM

Vladu Republike Srpske nije naročito zabrinulo stanje na terenu, nezaposlenost i siromaštvo ostatka građana koji bolji život nisu potražili van ovdašnjih granica ili milionska dugovanja za poreze i doprinose zaposlenih u javnim ustanovama. Za stilski namještaj, nove zavjese i dekor biće dato oko 34.000 KM, a potreban je i novi službeni automobil vrijednosti 60.000 KM.

Dotjerivanje se odnosi na samo jednu kancelariju na devetom spratu 200 miliona KM vrijednog Administrativnog centra. Za zavjese, draperje i platnene zastore Služba za zajedničke poslove Vlade RS izdvaja 12.129 KM, dok će garniture biti plaćene 21.771 KM.

Tenderi su zatvoreni prije skoro mjesec dana, a posao robu je, prije formiranja novog ministarskog saziva, dužan da isporuli "Unicop Trade" iz Laktaša i sarajevski "DiWine".

Za mandata nove Vlade konačno bi trebalo da bude otplaćena Iuksuzna zgrada izvršne vlasti u Banjaluci, za koju je samo ovogodišnja rata iznosila više od 13 miliona KM. Za poslovnu zgradu dato je 8,69 miliona KM, a za stambeno-poslovnu dodatnih 4,31 miliona KM

„Plaćanje za poslovnu zgradu završava se zaključno sa aprilom 2019, a za stambeno-poslovnu zgradu zaključno sa januarom 2019. godine“, kazali su  u Ministarstvu finansija RS.

Kvalitet gradnje svakako nije opravdan uloženim milionima pa je Služba za zajedničke poslove krajem 2017. bila u potrazi za građevinskom firmom koja će na krovu zakrpiti rupe. Kroz dva lota trebalo je da bude riješen problem dilatacije (oko 7.000 KM), ali i drenaža na krovu objekta poznatijem kao Kula (oko 42.000 KM).

Za zgrade, koje su useljene u novembru 2007. godine, tek je bio istekao desetogodišnji garantni rok, koji je, kao izvođač radova, odredila laktaška firma „Integral inženjering“ Slobodana Stankovića. 

Vlada je preuzela otplatu „Integralovog“ kredita od 50 miliona KM koji je podigao kod banjalučke NLB Razvojne banke kada je počeo graditi tu zgradu. Stanković je ranije potvrdio i da je Vlada preuzela i „Integralov“ kredit uzet kod Hypo Alpe Adria banke.

Prema nalazu revizora dugoročne obaveze budžeta RS prema pravnim licima na kraju 2006. godine iznosile su 192,7 miliona KM i odnosile su se na obaveze prema bankama koje su ugovorima preuzele potraživanja od „Integral-inžinjeringa“ na ime izgradnje i opremanja Administrativnog centra u Banjaluci.  

Kada su službenici Vlade RS uselili u njene nove prostorije, Stanković se pohvalio da je gradnja završena za samo dvije godine, što je bio veliki građevinski uspjeh, s obzirom na to da je veliki broj tehnologija prvi put primijenjen i ugrađen u neki objekat na ovim prostorima.

U unutrašnjosti zgrade dominirao je klasični stilski namještaj, ali i raskošno uređeni plafoni, podovi i rasvjeta. Sve to zbog, kako je rekao, postizanja spoja modernog i klasičnog.

Automobil za potrebe Službe

Iako u voznom parku Vlade RS ima više od 100 automobila, Službi za zajedničke poslove potreban je jedan od 60.000 KM sa uračunatim PDV-om.

Na parkingu službenih vozila mogu se vidjeti najmoderniji i najluksuzniji tipovi. Početkom prošle godine u samo sedam ministarstava takvih je bilo čak 95. Nakon toga uslijedili su šopinzi Ministarstva trgovine i turizma RS, Ministarstva prosvjete i kulture RS, Ministarstva porodice omladine i sporta RS, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS…

Glavna služba za reviziju javnog sektora još 2016. godine navela je brojne propuste pri korišćenju službenih automobila u Vladi i njenim institucijama. U istom izvještaju navedeno je i da je upotreba tih vozila u neslužbene svrhe ustaljena praksa.

Revizori su utvrdili da je broj vozila sa kojima raspolaže Vlada RS i njene institucije daleko veći nego što bi trebalo da budu, da su troškovi po pređenom kilometru znatno varirali između institucija.

(zurnal.info)