KAKO IZBJEĆI SANKCIJE:Što ne može Prointer, mogao bi srbijanski Prointer sistem

Istražujemo

KAKO IZBJEĆI SANKCIJE: Što ne može Prointer, mogao bi srbijanski Prointer sistem

Nakon što je banjalučki „Prointer“, povezan sa sinom predsjednika RS Milorada Dodika, Igorom Dodikom, izgubio partnerstva sa IBM-om, Microsoftom i SAP-om, na tržište BiH u martu prošle godine ušao je beogradski „Prointer sistem“. Isti logo, isti opis poslova i partnerstva neopterećena američkim sankcijama. Smješten je u Brčkom, osnovan za marku. U centrali firme u Srbiji na proteklim izborima bio je smješten call centar pobjedničkog SNS-a Aleksandra Vučića.  

Što ne može Prointer, mogao bi srbijanski Prointer sistem
Prointer

Nakon što je banjalučki „Prointer“, IT tender firma povezana sa sinom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Igorom Dodikom, u proteklih pet godina izgubila partnerstva sa tri ključne svjetske kompanije – IBM (2019.), Microsoft (2022.) i SAP (2023.), na tržište Bosne i  Hercegovine, u martu prošle godine ušao je beogradski „Prointer sistem“. Srbijanska je to tender uspješnica, u čijim je prostorima na posljednjim izborima u Srbiji bio smješten call centar pobjedničke Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Iako zvanično nema nikakve potvrde o povezanosti, zanimljivo je da je logo obje firme identičan, obje su u vezi sa vrhovima vlasti, nude iste usluge, u početku poslovanja vlasništvo obje firme povezivano je sa Slavišom Kokezom, bivšim predsjednikom srbijanskog Fudbalskog saveza, a jedina razlika je što „Prointer sistem“ i imena koja se dovode u vezu s njim nisu opterećeni sankcijama Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država. Samim tim, partnerstva sa svjetskim kompanijama koje nude sisteme i licence milionske vrijednosti nisu upitna.

Milorad Dodik i Slaviša Kokeza na stadionu FK Partizan u Beogradu

Zanimljivo je i to što je i Kokeza, inače prijatelj Milorada Dodika koji je, po saznanjima NoveS iz avgusta 2022, nestao nakon saslušanja, jer mu srbijansko tužilaštvo na teret stavlja saradnju sa klanom Veljka Belivuka, jednog od vođa navijača FK Partizan, ali i izvjesnu ulogu u aferi prisluškivanja Aleksandra Vučića, prešao državnu granicu:

„Bivši fudbaler i sportski radnik Slaviša Kokeza je posjetio klub u kojem je prošao omladinske selekcije kluba i odlučio podržati NK Čelik novčanom donacijom. Želja gosp. Kokeze je ovim činom podržati oporavak NK Čelik i potaknuti i ostale ljubitelje crno-crvene boje na podršku zeničkom klubu“, objavio je zenički klub krajem februara 2024.

RAČUN U POŠTANSKOJ ŠTEDIONICI, ZGRADA ŠTEDIONICE „PROINTERU“

Banjalučki „Prointer“ ima ispostavu u Sarajevu, gdje se takođe nižu ugovori sa javnim sektorom, sjedište „Prointer sistema“ je u Brčkom. Da bi firma bila otvorena, vlasnica Ivana Rajić uložila je jednu konvertibilnu marku. Račun je otvoren 9. marta 2023. i to u Poštanskoj štedionici a.d. Banjaluka.

„Bageri 'Eko euro tima' srušili su zgradu nekadašnje Poštanske štedionice u centru Banjaluke, na čijem mjestu bi IT kompanija 'Prointer' trebalo da izgradi neboder od 15 spratova. Parcela pored parka Petra Kočića u centru grada danas je zatvorena ogradom bez istaknutog obavještenja o radovima. Riječ je o objektu nekadašnje Poštanske štedionice, koji je 2020. godine 'Prointer' kupio na licitaciji za 2,6 miliona KM. Nakon toga, gradska vlast je izmijenila regulacioni plan kojima je na tom mjestu omogućena izgradnja poslovnog objekta maksimalne spratnosti P+15. Planom je predviđena izgradnja i podzemnih etaža, ali ona nije obavezujuća. To investitorima ostavlja mogućnost da maksimalno dozvoljene spratove izgrade na površini. Podsjećamo, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je ranije da će neboder graditi IT kompanija 'Prointer' poznata po unosnim milionskim poslovima sa državnim institucijama i koja se dovodi u vezu sa sinom predsjednika RS, Igorom Dodikom“, objavio je Capital 1. decembra prošle godine.

„Prointer sistem“ Brčko zasad miruje, što je recept sličan onom po kojem je još krajem oktobra  2017. godine osnovan sarajevski „Prointer“. Aktiviran je krajem 2019. agresivnom marketinškom kampanjom, koja je podrazumijevala i obilazak škola i dijeljenje skupe računarske opreme. Poslovanje je nastavljeno kroz redovne, milionski vrijedne tenderske ugovore sa javnim sektorom na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine.

Žurnal je tražio odgovore od srbijanskog ogranka firme u BiH:

- S kojim cljem je u Brčkom osnovana ispostava firme „Prointer sistem“ Beograd?

- U kakvoj su poslovnoj vezi „Prointer sistem“ i „Prointer ITSS“ iz Banjaluke, s obzirom na činjenicu da je logo obje firme identičan?

- „Prointer ITSS“ je praktično pod sankcijama Ministarstva finansija SAD, jer je povezan sa sinom predsjednika RS Milorada Dodika, Igorom Dodikom. Ova firma ima ogranak u Sarajevu. Da li „Prointer sistem“ ima namjeru da na bh. tržištu nudi usluge koje banjalučki „Prointer“ više nije u prilici, jer su partnerstva s njim raskinuli IBM, SAP i Microsoft?

Odgovori, do objavljivanja teksta, nisu stigli.

CALL CENTAR I POBJEDA

Pred posljednje izbore u Srbiji, za koje tamošnja opozicija, ali i evropska politička scena tvrdi da su brutalno pokradeni, uz obilje materijalnih dokaza da to zaista i jeste bilo tako jer je Vučićev SNS po svaku cijenu morao da pobijedi, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Ivana Milosavljević otkrila je da u prostorijama „Prointera“ u Beogradu smješten call centar ove stranke. Kroz višemjesečno istraživanje otkrila je i dokumentovala mrežu kupovine glasova.

Rast „Prointera“ direktno je povezan sa dolaskom na vlast Srpske napredne stranke. Pokazuje to podatak da je firma 2012. godine pobijedila samo na jednom tenderu, a da već 2016. godine dobija 150 tendera u Srbiji. U periodu od 2019. do 2021. godine uvećala je profit za dva i po puta.  

„Firma 'Prointer' nastavlja da dobija višemilionske tendere i u narednom periodu, tako da od 18. januara 2022. godine pa do 9. januara 2023. godine firme 'Prointer web' i 'Prointer sistem' (ćerke firme prim.aut) dobijaju čak 39 poslova od državnih preduzeća i institucija u vrednosti od 1.615.083.199 dinara, odnosno približno oko 13,69 miliona evra (bez PDV)“, piše NovaS.

Od 17. decembra 2023. (dan izbora u Srbiji) do 4. febrara ove godine „Prointer web“ i „Prointer sistem“ u vlasništvu Ivane Rajić dobile su od državnih institucija i organa poslove u ukupnoj vrijednosti većoj od 200 miliona dinara, odnosno 1,7 miliona evra (bez PDV).  

Nakon što je CINS objavio istraživanje, srbijanskoj televiziji N1 javio se bivši radnik „Prointera“ koji je naveo da je pred izbore u junu 2020. svjedočio gotovo istovjetnoj situaciji.

„Kompanija je pred izbore u junu 2020. ustupila prostor call centru SNS-a i opremila ga sa 200 laptopova spremnih za rad“, posvjedočio je.

Rajićeva je medijima poslala poduže pismo u kojem je rekla da su pisanja i povezivanja sa Kokezom laž, kao i da firme posluju transparentno, a poslove dobijaju u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Srbije.

Na pitanja Žurnala:  

- Kako je 2024. godina u BiH izborna, a u prostorijama „Prointer sistema“ u Srbiji na proteklim izborima bio je stacioniran call centar pobjedničkog SNS-a, znači li to da će štab vladajućeg SNSD-a biti u vašim prostorijama u Brčkom?

- Nakon izbora u Srbiji, „Prointer sistem“ i „Prointer web“ u vlasništvu Ivane Rajić dobili su ugovore sa javnim sektorom vrijedne stotine miliona dinara. Očekujete li takav tenderski uspjeh i u BiH?

I ova pitanje ostala su bez odgovora.

Sin Igor jeste povezan sa "Prointerom"Tata Dodik potvrdioSin Igor jeste povezan sa "Prointerom"

Kompanija IBM je još 2019. raskinula ugovor sa „Prointerom“ZBOG SUMNJIVIH TENDERAKompanija IBM je još 2019. raskinula ugovor sa „Prointerom“

Prointeru dodijeljeno 16 ugovora i gotovo 50 miliona KMPARTNERSTVO SA SAP-OMProinteru dodijeljeno 16 ugovora i gotovo 50 miliona KM

Elektroprenos BiH certifikovane konsultante plaća 300.000 KMPROINTER PRONAŠAO NAČIN ZA SAP ZARADUElektroprenos BiH certifikovane konsultante plaća 300.000 KM

Prointer, kao vlasnik ATV-a, mogao bi ostati bez licenci i milionskih tenderaSAD SANKCIJAMA ZAUSTAVLJAJU KRIMINAL PORODICE DODIKProinter, kao vlasnik ATV-a, mogao bi ostati bez licenci i milionskih tendera

Prointer premašio 300 tenderskih miliona KM!POSLIJE SANKCIJA POJAČANA JAVNA DAVANJAProinter premašio 300 tenderskih miliona KM!

Žurnal piše istinu!  PROINTER PONOVO IZGUBIO PRED SUDOMŽurnal piše istinu!  

(zurnal.info)