Željeznice RS:Štrajkači napali mašinovođu putničkog voza
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

Štrajkači napali mašinovođu putničkog voza

Štrajkači napali mašinovođu putničkog voza

Nekoliko stotina radnika okupljenih oko dva sindikata, koja ne priznaju dogovor Štrajkačkog odbora i Vlade Republike Srpske o prekidu generalnog štrajka zaposlenih u Željeznicama RS, zaustavili su putnički voz na relaciji Zagreb-Sarajevo-Ploče. Pokušali su da se obračunaju sa mašinovođom koji je upravljao lokomotivom. Bijesni su jer nisu pristali da pokrenu vozove prije nego što Vlada uplati obećane pare na račune radnika.

DOVOLJNO RADNIKA ZA KOMPROMIS

Linč mašinovođe, koji se usudio da kroz teritoriju RS proveze voz na relaciji Zagreb-Sarajevo-Ploče, spriječila je policija. Intervenisala je i jedinica za podršku ministarstva unutrašnjih poslova. Putnici u vozu sa čuđenjem su posmatrali pobješnjele radnike. Voz je put Sarajeva nastavio nakon što su se radnici koliko toliko smirili.

slika_1Dok je dio radnika Željeznica protestvovao na banjalučkoj stanici, Štrajkački odbor stigao je u zgradu Vlade na noge premijeru i ministarima. Dogovoreno je, obećao je premijer Džombić, Vlada će najkasnije do kraja sedmice uplatiti pet miliona za isplatu zaostalih regresa i topli obrok. Za uzvrat, Štrajkački odbor naredio je minimalan proces rada. Kompromis je, pojašnjava predsjednik Štrajkačkog odbora Zlatko Marin, postignut zarad dobra i RS i Željeznica, ali i samih radnika. To što dio radnika i dalje protestvuje ne odustajući od generalnog štrajka, u Štrajkačkom odboru ne vide kao smetnju realizaciji postignutog dogovora. Uvjeravaju da i bez dva tvrdoglava sindikata ima dovoljno radnika za poštovanje minimuma procesa rada.

Štrajkački odbor Željeznica RS raspao se nakon što je kasno sinoć predsjednik Vlade Aleksandar Džombić obećao uplatu pet miliona za dva regresa i topli obrok. Premijerovo obećanje zadovoljilo je četiri sindikata, pa su pristali da pokrenu minimalan proces rada i sjednu za pregovarački sto. Sindikat mašinovođa i sindikat radnika infrastrukture odbili su da, prije nego što ugledaju pare, budu dio pregovaračkog procesa.

„Gladni smo godinama i ne vjerujemo više ničijim obećanjima“, uzvikivali su očajni radnici okupljeni na banjalučkoj željezničkoj stanici. Oni su rano jutros u desetak autobusa stigli iz Doboja, a podržale su ih i neke banjalučke kolege. Prema ranijoj najavi Štrajkačkog odbora, danas je u Banjaluci trebalo da se održi veliki protestni skup željezničara, ali je on nakon obećanja iz Vlade otkazan.

„Stav sindikata mašinovođa je bio da se prvo uplate pare na račune radnika, a zatim da pregovaramo. Mi jesmo za pregovore, ali prvo hoćemo da vidimo pare. Vozovi u cijeloj RS stoje, a oni nemaju dovoljno mašinovođa da pokrenu lokomotive“, kaže predsjednik sindikata mašinovođa Simo Cvjetković.

SAMO VOZITE, BIĆE PARA

slika2

Razvojem situacije, zadovoljan je ministar saobraćaja RS Nedeljko Čubrilović. Ima i razloga, s obzirom na nezvanične procjene da su Željeznice RS za vrijeme generalnog štrajka izgubile oko milion maraka.

Dug Željeznica tako je porastao na gotovo neizdrživih 230 miliona maraka. Čubrilović obećava - biće para samo vozite.

„Vlada se obavezala da do petka obezbijedi uplatu pet miliona maraka za regrese i topli obrok. Za sve drugo ćemo vidjeti narednih dana na sastancima“, rekao je Čubrilović.

Da su vozovi u RS krenuli, potvrdili su i u prijedorskom rudniku „Arselor Mital“. Oni su javili da su odmah nakon postignutog dogovora Vlade i dijela sindikata za Zenicu krenule dvije njihove kompozicije. U cijeloj gužvi osnovan je još jedan sindikat mašinovođa, koji bi, očigledno, trebalo da bude alternativa pobunjenom sindikatu. Iz tog novoosnovanog sindikata obavjestili su Štrajkački odbor da se u Prijedoru poštuje minimum procesa rada i da vozovi, naročito teretni, nesmetano saobraćaju.

Iako su postigli dogovor sa Vladom, u Štrajkačkom odboru nisu odustali od traženja odgovornosti lica koja su Željeznice Republike Srpske dovela u očajno, gotovo jedva podnošljivo stanje.

Takvo obećanje i dalje imaju od resornog ministra koji je prije samo nekoliko dana izjavio da se kao ministar ne osjeća odgovornim, već prevarenim, jer nije znao za sve što se u Željeznicama dešava. O tome ga je, navodno, tek nedavno upoznao njegov stranački kolega iz DNS-a Dragan Savanović nakon što je stupio na dužnost generalnog direktora.

Kako god, generalni štrajk je na ovaj ili onaj način prekinut. Vlada, odnosno ministar saobraćaja i veza, kupili su još malo vremena. Tu kupovinu radnici željeznica platili su razbijanjem do juče složnog štrajkačkog odbora i predstavnika svih šest sindikata. Nastavak razgovora o isplati zaostalih plata i pokretanju odgovornosti protiv lica, koja su Željeznice dovela o očajno stanje, očekuje se narednih dana. Valjda će neko konačno progovoriti ko je glavni krivac za dubiozu i katastrofalno stanje u Željeznicama RS.

(zurnal.info)