Sekretarijat za raseljena lica:Stranačko zapošljavanje, sumnjive diplome i novac za fiktivne povratnike
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Sekretarijat za raseljena lica: Stranačko zapošljavanje, sumnjive diplome i novac za fiktivne povratnike

Svake godine Sekretarijat raspisuje Javni poziv za dodjelu značajnih novčanih sredstava raseljenim licima i povratnicima. Na spisku su poznata imena, najčešće radnici samog Sekretarijata, rodbina, kumovi, prijatelji

Stranačko zapošljavanje, sumnjive diplome i novac za fiktivne povratnike

 

Nakon opštih izbora u Bosni i Hercegovini, održanih 2018. godine, u Republici Srpskoj je donošenjem novog zakona o republičkoj upravi ukinuto Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, a formiran je Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije (RSRLM). Na taj način je pitanje izbjeglica i raseljenih lica degradirano, jer se njime više ne bavi Ministarstvo, već, po važnosti, značajno manja javna ustanova. Istina, i dok je postojalo Ministarstvo, od njega povratnici i izbjegla i raseljenja lica nisu imali mnogo vajde.

Osim promjene naziva, u tom resoru se ništa nije promijenilo. Najmanje računa vodi se o interesima izbjeglih i raseljenih osoba, kao i povratnika u Republiku Srpsku. Taj resor, prema kredibilnim izvorima iz Vlade RS, bio je i ostao leglo nepotizma i korupcije, počevši od zapošljavanja, pa sve do raspodjele donacija.

Umanjenjem značaja institucije koja se bavi pitanjem izbjeglih i raseljenih lica, nije se bitno smanjio broj zaposlenih u Sekretarijatu u odnosu na ranije Ministarstvo. Kako je Žurnalu odgovoreno iz RSRLM u Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica bilo je zaposleno 75 radnika, dok su u Sekretarijatu danas zaposlena 62 radnika.

Nedavno je zbog sukoba izmedju SNSD-a i DNS-a sa pozicije v.d. direktora smijenjen Marko Aćić, a na njegovo mjesto došao je Ljubo Ninković, takođe iz DNS-a, ali blizak SNSD-u.

Prema izvorima Žurnala, većina zaposlenih u Sekretarijatu do radnih mjesta došla je putem stranačkih, prijateljskih ili rodbinskih veza. Zanimljivo je da su zamjenik direktora RSRLM Dragan Štrbac, kao i v.d. pomoćnika direktora u Sektoru za migracije i poslove readmisije Dejan Mutić, u novu firmu stigli iz policijskih redova. I jedan i drugi „zamrzli“ su svoje pozicije u MUP RS. Štrbac je bio inspektor u Odjeljenju za Obezbjeđenje ličnosti i objekata, dok je Mutić nekada radio u obezbjeđenju bivšeg predsjednika RS Rajka Kuzmanovića. Mutić je, prema izvorima Žurnala, svoju suprugu zaposlio kod Srđana Rajčevića, ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi RS.

Osim pomenutog dvojca, posao u Sekretarijatu dobio je i Radovan Grajić, pripadnik nekadašnje Državne bezbjednosti RS, i to bez ikakvih konkursnih procedura. Grajić je bio pomoćnik ministra u vrijeme dok je postojalo Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, a po isteku mandata dobija načelničko rješenje i ostaje da radi, mada za to radno mjesto, kako navode izvori Žurnala, nikada nije raspisan konkurs. Grajić je član SNSD-a i jedan od glavnih operativaca te stranke u Banjaluci.

„Gašenjem Ministarstva za izbjegla i raseljena lica RS, Radovan Grajić, koji je prošao konkursnu proceduru, te Rješenjem Vlade RS postavljen za pomoćnika ministra na period od pet godina, i čiji je mandat trajao do 2012. godine, razriješen je dužnosti pomoćnika ministra u januaru 2019. godine. U obrazloženju Rješenja o razrješenju navedeno je da je imenovani po izradi novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta RSRLM rasporedi na radno mjesto u skladu sa njegovom stručnom spremom“, odgovoreno je Žurnalu iz RSRLM.

Dakle, Grajićev mandat pomoćnika trebao je da traje pet godina, a kako je u međuvremenu Ministarstvo ugašeno, on je nastavio posao u RSRLM. Na sajtu Agencije za državnu upravu RS nema podataka da je Grajić prošao konkursnu proceduru.

Jedan od pomoćnika direktora, kojih u RSRLM ima čak pet, je i Danijela Dubravac, čiji suprug radi u Kabinetu premijera Radovana Viškovića, kao i Perica Koljanin, koji već ima povelike mrlje u svojoj biografiji. 

Još 2008. godine Okružno tužilaštvo u Banjaluci pokrenulo je istragu na osnovu anonimne dojave u vezi sa nezakonitostima u vezi sa nostrifikacijom diploma Fakulteta poslovne ekonomije „MM College“ iz Laktaša, koje je izdao moskovski "Slavjanski humanitarni univerzitet". Utvrđeno je da taj navodni moskovski univerzitet nema licencu za obavljanje obrazovne djelatnosti čak ni u Rusiji, a kamoli na području RS. Perica Koljanin upravo ima diplomu ovog nepostojećeg moskovskog univerziteta, navodno nostrifikovanu od „MM College“ iz Laktaša.

Osim toga, svojevremeno je, kao šef Odjeljenja Ministarstva za izbjegla i raseljena lica bio umiješan u aferu prodaje nepotraživanih stanova. On je 2003. godine omogućio da njegov rođeni brat, mada nije bio zaposlen u Zavodu za izgradnju Banjaluka (ZIBL), prvo dobije u zakup stan u vlasništvu te firme, a potom ga otkupi za minorne 2,2 hiljade KM, a onda isti proda za 45.000 KM. Aferu nezakonitih prodaja stanova ZIBL-a javno je otkrio Milan Vukelić, koji je ubijen podmetnutom eksplozivnom napravom 6. novembra 2007. godine. Za taj zločin niko nije odgovarao.

Koljanin je, prema izvoru Žurnala, kućni prijatelj sa Spasanom Zeljkovićem, koji je oženjen rođenom sestrom Milorada Dodika. Njegov sin je Vico Zeljković, koji je poznat po aferi „Pelene“ u RS, kao i mnogobrojnim kriminalnim radnjama u fudbalskim krugovima. Trenutno je predsjednik Fudbalskog saveza RS.  

U poslednje dvije godine, nakon transformacije Ministartsva za izbjegla i raseljena lica u Sekretarijat, u tu javnu ustanovu zaposlena je i Vinka Polić, medicinski tehničar, čiji je suprug šef obezbjeđenja predsjednice RS  Željke Cvijanović. Ministar zadravlja RS Alen Šeranić u Sekretarijat je udomio prijateljicu Raisu Malbašić. Na intervenciju ministra Srđana Rajčevića iz Ugovora o djelu u radni odnos na neodređeno prelazi Slobodanka Šupljeglav. Po nalogu bivšeg načelnika Broda Ilije Jovičiča (SNSD) u Sekretarijatu je posao dobila i Jelena Đukić, takođe na neodređeno. Osim pomenutih, u RSRLM zaposleno je još 12 radnika po Ugovoru o djelu, s tim da dobar dio "ugovoraca" zaposlen još u vrijeme ministra Davora Čordaša (HDZ BiH).

 

Svake godine Sekretarijat raspisuje Javni poziv za dodjelu novčanih sredstava raseljenim licima i povratnicima. Ta sredstva nisu mala. O tome ko će dobiti sredstva za održivi povratak ili ostanak u RS odlučuje Perica Koljanin, navodi izvor Žurnala iz Vlade RS.  Prema istom izvoru, svake godine na spisku su ista imena.

Najčešće su to radnici samog Sekretarijata, rodbina, kumovi, prijatelji… I prije raspisivanja Javnog poziva, zna se ko će dobiti sredstva. Nakon što se konkurs raspiše, učesnici predaju traženu dokumentaciju, komisija zasjeda i ocjenjuje dokumentaciju i projekte. Ocjene su poznate unaprijed. Onda se na sajtu Republičkog sekretarijata za izbjegla i raseljena lica objavi dokument pod nazivom "Preliminarna rang lista potencijalnih korisnika iz programa održivog povratka". Nakon toga se novac podijeli, a onda se stara rang lista briše i objavi "Konačna lista". O korupciji u raspodjeli ovih sredstava postoje konkretni primjeri.

 

 

Tu je slučaj od prije tri godine kada je Njegovan Skakić (preminuo prošle godine) imao 0 bodova na listi, a dobio 1.500 KM za održivi povratak u Drvar. Potom slučaj porodice Trkulja, Slobodanka i Dragan, koji 20 godina rade u ovoj instituciji. Slobodanka je vječita sekretarica svim ministrima i direktorima, a muž Dragan zaposlen je sa srednjom školom. Gotovo da u poslednjih 10 godina nije raspisan Javni poziv, a da porodica Trkulja nije dobila od 3.000 - 10.000 KM. Jedne godine zahtjev se preda na majku, druge na sina, treće na sestru, četvrte na zeta i zetovu majku. I tako u krug. Zahvaljujući radnom mjestu sekretarice, uz  plate sa srednjom školom od 650 KM, porodica Trkulja je obnovila kuću u Sanskom Mostu, a posjeduju stan i u banjalučkom naselju Borik, naveo je izvor Žurnala.

U međuvremenu je Slobodanka upisala fakultet u Širokom Brijegu, pa je sada i veoma dobar student u svojoj 50 godini. U odgovoru Žurnalu iz RSRLM nisu odgovorili da li je tačna informacija da se su neki od zaposlenih u RSRLM ili članovi njihovih porodica dobili sredstva po osnovu projekata za rješavanje pitanja raseljenih lica i izbjeglica.

(zurnal.info)