DOK NA RAČUNU FONDA ZA POVRATAK BiH STOJE MILIONI MARAKA:U 2017. godini u Kantonu Sarajevo nije realizovan nijedan povratak!

Novosti

DOK NA RAČUNU FONDA ZA POVRATAK BiH STOJE MILIONI MARAKA: U 2017. godini u Kantonu Sarajevo nije realizovan nijedan povratak!

Iz budžeta KS za 2017. i 2018. godinu za povratak putem resornog ministarstva izdvojeno je - nula KM! Dok se na kantonalnom nivou novac ne izdvaja, na državnom ga ima - ali se ne troši

U 2017. godini u Kantonu Sarajevo nije realizovan nijedan povratak!

U Kantonu Sarajevo još uvijek se na listi raseljenih nalazi 2.845 osoba. Iako se radi o tačno hiljadu i 338 porodica, u 2017. godini iz KS u druge kantone realizovano je precizno – nula povrataka. Razlog: u Budžetu KS za prethodnu godinu nije bilo sredstava za ovu namjenu putem kantonalnog resornog ministarstva. Nema ih ni za ovu godinu.

 

NULA KM ZA POVRATAK

 

Skupština KS je bez problema usvojila Izvještaja o realizaciji plana povratka u i iz KS za 2017., koji je sačinilo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS. U njemu se decidno kaže:
- U periodu 2017. Ministarstvo nije imalo mogućnosti realizacije pomoći za održivi povratak na području KS iz razloga što u budžetu za 2017. nisu odobrena sredstva za ovu namjenu.
- U 2017. iz KS u druge kantone FBiH nije registrovan nijedan povratak jer za ovu namjenu nisu bila odobrena finansijska sredstva u Budžetu KS na poziciji ovog ministarstva.
- Kada je u pitanju podrška održivom povratku van KS, nije bilo mogućnosti da se značajnije podrže bitni projekti iz razloga nedovoljnih finansijskih sredstava u vezi sa podrškom održivom povratku.

Za 2018. godinu u budžetu nisu odobrena sredstva za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica izvan KS, tako da će Ministarstvo u slučaju eventualnih pojedinačnih implementacija ranije započetih projekata na osnovu Odluke Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH, koja se odnosi na sredstva iz Saudijskog fonda za  razvoj i donacije iz budžeta Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, “evidentirati u Ministarstvu”.

- Za projekte u svrhu održivosti povratka u KS, te za projekte održivog povratka izvan KS u 2018. nisu ili su odobrena minimalna sredstva – navodi se u izvještaju, kako bi se zastupnici Kantonalne skupštine valjda pripremili da ni naredne godine prilikom usvajanja izvještaja ne očekuju mnogo.

Na kraju 2017. godine Ministarstvo zaključuje kako se smanjio broj raseljenih lica u KS za 7,2 posto ili 203 lica (106 porodica). No, do ovog smanjenja nije došlo tako što je ovim osobama osiguran smještaj, već pojačanim kontrolama u kojima je uvtrđeno kako “posjeduju uslovnu stambenu imovinu u mjestu privremenog boravka na području KS”. U prevodu – sami su se snašli.

 

MILIONI ČEKAJU NA RAČUNU FONDA ZA POVRATAK


Dok se na kantonalnom nivou novac ne izdvaja, na državnom ga ima – ali se ne troši. Već godinama revizija upozorava na prenos sredstava namijenjenih povratku u BiH.

Fond za povratak BiH je u 2017. godini, po osnovu primarnih izvora finansiranja, raspolagao sa sedam miliona 324 hiljade KM! Od toga je više od pet miliona preneseno iz 2016! Dakle, pet miliona neutrošenih sredstava za povratak.

Više od dva miliona uplaćeno je prošle godine, na osnovu Sporazuma o udruživanju i načlinu realizacije sredstava za povratak. Od te uplate koja je iznosila tačno dva miliona 225 hiljada KM, utrošeno je oko milion i 300 hiljada.

Dvadeset i tri godine od kraja rata mnoge porodice još uvijek žive u kolektivnim centrima. Za to vrijeme milioni stoje na računima institucija. Zašto? Zato što Komisija za izbjeglice i raseljena lica pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice u pretekloj godini nije donosila odluke kome i kako rasporediti sredstva!


- Komisija u 2017. nije donijela odluku o rasporedu sredstava i ista nisu bila raspoloživa za utrošak – upozorava revizija. A novac pristiže i sa drugih strana.

- Pored navedenog, Fond je raspolagao i sredstvima iz sekundarnih izvora finansiranja, i to: donatorskim i kreditnim sredstvima. Kroz vrijeme je primjetno kašnjenje u realizaciji projekata povratka i rekonstrukcije te da je na isto skretana pažnja u izvještajima revizija Fonda ranijih godina, ali da nije uočeno značajnije poboljšanje u dinamici realizacije ovog projekta, navedeno je u izvještaju revizora.

Za dio porodica raseljenih u KS, rješenje je trebala biti i rekonstrukcija kolektivnog centra u Hrasnici. U 2017. planirana je izgradnja 30 stanova za raseljene porodice, u koji bi uselile porodice iz kolektivnog centra u Hrasnici i jedan broj porodica koje trenutno koriste neki vid alternativnog smještaja u Sarajevu. Projekat, treba li reći, nije završen u 2017.
Nadležni u resornom ministarstvu i Fondu za povratak BiH do završetka teksta nisu odgovorili na pitanja Žurnala.


(zurnal.info)