Pripreme za popis u završnoj fazi:Svaki peti popisivač odustao od posla

Novosti

Svaki peti popisivač odustao od posla

Popisivači vjerovatno odustaju zbog privatnih razloga, kazao je Milinović dodajući da se to ne može obrazložiti bez detaljne analize

Svaki peti popisivač odustao od posla

Pripreme za za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koji će se održati od 1. do 15. oktobra, u završnoj su fazi - izjavio je danas Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH.

Milinović je bio jedan od uvodničara na redovnoj sesiji nezavisne Asocijacije intelektualaca "Krug 99" na kojoj se razgovaralo o temi "Popis stanovništva između statističke činjenice i društvenih i političkih konsekvenci".

Milinović je dodao da je popisni materijal distribuiran ili se distruibuira u skoro sve općine u BiH. Napomenuo je da su imali velikih problema u vezi sa odustajanjem popisivača i da je od dana imenovanja do danas odustalo nekih 18 posto popisivača.

-Taj dio se trenutno nadomještava iz rezervi kojih imamo i taj proces je u toku. Možda ćemo morati organizirati, zavisno od situacije u pojedinim općinama, dodatne obuke za nove popisivače koji će doći sa rezervne liste, odnosno liste prijavljenih kandidata u pojedinim općinama - izjavio je Milinović novinarima prije sesije.

Popisivači vjerovatno odustaju zbog privatnih razloga, kazao je Milinović dodajući da se to ne može obrazložiti bez detaljne analize. Što se tiče plaćanja popisivača u BiH, Milinović je dodao da to ne bi trebao razlog zbog kojeg odustaju jer su bolje plaćeni od popisivača u susjednim zemljama.

-Naša cijena po popisnici je jača nego u Srbiji i Hrvatskoj - kazao je Milinović.

Popisnica za stan i kućanstvo, prokomentirao je Milinović, jeste „malo kompliciranija“, ali popisivači su imali adekvatnu obuku gdje su im se objasnile i te stvari - kako će postavljati pitanja, a imaju i mogućnost da ta pitanja o samom kućanstvu pojasne.

Milinović je istakao da je popisnica rađena na posebnom papiru, te da svaka popisnica ima vodeni žig sa logotipom popisa u BiH i jedinstven bar kod.

U svojoj uvodnoj riječi prof. dr. Mirko Pejanović je podsjetio da je ovo šesti popis od Drugog svjetskog rata u BiH, pa da prema tome, domaće državne institucije i struka imaju akumulirana znanja i iskustvo u vezi sa ovakvim projektima.

- Popis stanovništva u svakoj državi, pa i u našoj sa toliko zakašnjenja, ima veliki značaj. To je prije svega složen stručni projekt, a neminovno politički i državni projekt kojim se ustanovljava realnost jednog društva u socijalnoj, kulturnoj sferi i posebno u pogledu stanja demografije - izjavio je Pejanović.

Ovaj popis stanovništva, po njegovim riječima, ima posebnu važnost u tome što će omogućiti državi BiH da ispuni nekoliko uslova za odvijanje procesa integracija u EU. Ti uslovi su najprije planiranje razvoja, zatim uslov formiranja statističkih teritorijalnih jedinica, te uslov planiranja populacione politike.

- Nakon popisa imat ćemo elemente i instrumenete da se u BiH svi nivoi vlasti bave valjano razvojnom politikom BiH - dodao je Pejanović.

Napomenuo je da treba nadići neke ekstremne pristupe popisu stanovništva, neke negativne politizacije, te da ova asocijacija građana, intelektualaca i svih nacija zagovara nekoliko važnih momenata. Posebno je važno, smatra Pejanović, da se u BiH stvori pozitivni društveni kontekst da građani sarađuju sa popisivačima i da pruže sve one informacije od kojih će ovisiti kvalitet popisa.

- Mislim da nema mjesta strahovima da će neko oduzeti pravo građaninu da se izjasni onako kako je njegova volja, a mi pozivamo sve građane i institucije da omoguće da građani imaju punu slobodu u izvršavanju svoje uloge u popisu stanovništva u BiH - istakao je Pejanović.

Kao uvodničar govorio je i prof. dr. Jusuf Žiga koji je istakao da se u svakom društvu i zemlji "koja iole drži do sebe", popis smatra krucijalnom činjenicom jer se na bazi utvrđenog činjeničnog stanja i informacija o tome posjeduju li ljudi kuću, stan, jesu li zaposleni, od čega žive itd., vrše odgovarajuće znanstvene i stručne analize i prave strategije razvoja, programi anuliranja onoga što nije dobro i planiranje onoga što je realno ostvarivo.

-To i jeste temeljni smisao popisa, da se na bazi dobijenih podataka krene u osmišljavanje onoga što nedostaje ili daljnjeg razvijanja onoga što je optimalno da se ostvari - rekao je Žiga.

Govoreći o načinu popisa bh. dijaspore, Žiga je rekao da se treba krenuti od svakog pojedinačnog čovjeka čija temeljna ljudska prava ničim ne smiju biti ugrožena, a u koja spada i pravo da se identificira i popiše na način na koji hoće.

- Posve je neprihvatljivo, ma kakav instrumentarij se koristio u tome, da se iko razasipa ili fragmentira po tom principu da li živi u BiH, nekoj susjednoj zemlji ili dalekoj dijaspori. S druge strane, to ima i druge reperkusije o kojima bismo mogli naširoko govoriti - kazao je Žiga.

(Fena)