Potvrđeno:ŠVICARSKI URED ZA PRAVDU: Naser Orić će biti izručen Bosni i Hercegovini
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

ŠVICARSKI URED ZA PRAVDU: Naser Orić će biti izručen Bosni i Hercegovini

ŠVICARSKI URED ZA PRAVDU: Naser Orić će biti izručen Bosni i Hercegovini

Savezni ured za pravdu Švicarske danas je po pojednostavljenom postupku odobrio izručenje Nasera Orića Bosni i Hercegovini.

O vremenu izručenja se, kao što je uobičajeno, neće davati nikakvi podaci iz sigurnosnih i razloga zaštite ličnosti.

Naser Orić, nekadašnji ratni komandant u području Srebrenice, uhapšen je 10. juna u Thonexu, Ženeva, po nalogu Saveznog ureda za pravdu i određen mu je ekstradicijski pritvor.

Nalog za hapšenje Saveznog ureda za pravdu zasnivao se na zahtjevu za hapšenjem izdanim od srbijanskih vlasti zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Prilikom saslušanja o zahtjevu za hapšenje Orić se izjasnio da nije saglasan s izručenjem Srbiji.

Savezni ured za pravdu je stoga od srbijanskog Ministarstva pravde zahtijevao da dostavi formalni zahtjev za ekstradiciju, koji je stigao 22. juna.

U međuvremenu je i Ministarstvo pravde BiH poslalo zahtjev za izručenjem Orića, a kako bi se mogla nastaviti tekuća krivična istraga za ratne zločine protiv civilnog stanovništva koja se vodi protiv njega.

Orić se 25. juna prilikom saslušanja po ovom zahtjevu izjasnio saglasnim da bude izručen BiH. Time je Savezni ured za pravdu po pojednostavljenom postupku stekao osnovu da odobri neodložno izručenje.

Ova brza odluka bila je također moguća jer Savezni ured za pravdu na osnovu kriterija koji su utvrđeni Evropskom konvencijom o ekstradiciji daje prednost bosanskohercegovačkom zahtjevu.

Prilikom donošenja odluke od odlučujuće važnosti je bilo što se oba zahtjeva odnose na ista krivična djela počinjena u BiH i što je Orić državljanin BiH, saopćeno je iz Saveznog ureda za pravdu Švicarske.

(Fena)