Istraga protiv premijera USK:Svjedoci potvrdili da su unaprijed dobili pitanja za konkursnu proceduru
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Istraga protiv premijera USK: Svjedoci potvrdili da su unaprijed dobili pitanja za konkursnu proceduru

Tužilaštvo USK u proteklom periodu zaprimilo osam prijava protiv premijera Mustafe Ružnića, a jedna od njih je rezultirala istragom zbog sumnjivih stranačkih zapošljavanja u Službi za zapošljavanje USK. U tom predmetu osumnjičeni još i direktor Službe Nedžad Veladžić i predsjednik Komisije za prijem uposlenika Fikret Bajrić

Svjedoci potvrdili da su unaprijed dobili pitanja za konkursnu proceduru
Mustafa Ružnić: Sedam prijava i jedna istraga

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona u proteklom periodu zaprimilo je osam prijava protiv još aktuelnog premijera Mustafe Ružnića, a jedna od njih se odnosila i na sumnjiva zapošljavanja po stranačkoj liniji u Službi za zapošljavanje USK. Osim njega, u ovom predmetu osumnjičeni su još direktor Službe Nedžad Veladžić i predsjednik Komisije za prijem uposlenika Fikret Bajrić.

Veladžiću i Bajriću su određene mjere zabrane.

Nad osumnjičenima su se provodile posebne istražne radnje tokom kojih su, saznajemo, otkrivene telefonske komunikacije koje bi mogle upućivati na to da su dogovarana dva stranačka zapošljavanja u Službu.

Sva trojica su, inače, članovi iste političke partije – NES.

Policajci SIPA su tokom pretresa osumnjičenima oduzeli mobitele koji će biti vještačeni. Žurnal saznaje i to da su dvije osobe priznale da su unaprijed dobile pitanja za konkursnu proceduru.

Ružnić se nakon ove policijske akcije oglasio saopćenjem u kojem je istakao da „podržava rad policijskih i pravosudnih organa u BiH i borbu protiv kriminala i korupcije, te da se nada da ona nije povezana sa aktuelnim političkim momentom“.

U Tužilaštvu USK ima još sedam prijava protiv Ružnića po kojima su formirani predmeti zbog različitih krivičnih djela. Saznajemo da bi i neki od tih predmeta mogli biti okončani tokom ove godine.

Jedna od tih krivičnih prijava još u junu prošle godine stigla je i na adresu Žurnala, a u potpisu su "policijski djelatnici MUP-a USK". Prema toj prijavi, koja je proslijeđena i na još nekoliko pravosudnih adresa, stoji da je Ružnić kao premijer sa ministrom MUP-a USK Nerminom Kljajićem i još dvije osobe omogućio policijskom komesaru Muji Koričiću da nastavi raditi iako je još u maju 2021. ispunio uslove za penzionisanje. 

Istragu o drogi nam je zaustavio komesar Mujo KoričićInspektor Mirhad Abdijanović tvrdiIstragu o drogi nam je zaustavio komesar Mujo Koričić

„Svjesno je i sa umišljajem zanemario i činjenicu da je protiv prvoprijavljenog potvrđena optužnica za zloupotrebu službenog položaja 20. maja 2022. godine“, stoji u toj prijavi. 

Narednik Džigum, blizak prijatelj komesara Koričića, optužen za 70 slučajeva podmićivanjaKorupcija u policiji USKNarednik Džigum, blizak prijatelj komesara Koričića, optužen za 70 slučajeva podmićivanja

Podsjetimo da je Vlada USK Muju Koričića dužnosti razriješila tek na sjednici održanoj u oktobru 2022. godine, pet mjeseci nakon podizanja optužnice. 

(zurnal.info)