SUĐENJE RADONČIĆU I OSTALIMA:Svjedokinja Vasvija Vidović se pozvala na advokatsku tajnu

Istražujemo

SUĐENJE RADONČIĆU I OSTALIMA: Svjedokinja Vasvija Vidović se pozvala na advokatsku tajnu

Saslušanjem svjedokinja Tužilaštva BiH Vasvije Vidović i Indire Ćatić, nastavljen je glavni pretres u predmetu protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića. Odbrana je ponovo tražila oslobađanje Radončića iz pritvora

Svjedokinja Vasvija Vidović se pozvala na advokatsku tajnu

Advokatica Vasvija Vidović nevoljko je danas svjedočila. Prije nego što je pročitala zakletvu za svjedoka, napomenula je kako je još u istražnom postupku tražila od tužitelja Bože Mihajlovića da je ne stavlja na listu svjedoka. Pozvala se na kodeks advokatske tajne, jer je od septembra 2014. godine zastupnik Fahrudina Radončića, te da o događajima koji su predmet aktuelnog suđenja nema nikakva saznanja.

„Stavljena sam na listu svjedoka samo da ne budem branilac Fahrudina Radončića,“ ustvrdila je Vidovićeva.

U jednom trenutku negirala je da je u istrazi saslušana kao svjedok, na što je tužilac Mihajlović predočio sudskom vijeću legalno sačinjen zapisnik o izjavi Vidovićeve kao svjedoka.

„U zapisniku je samo zabilježeno kako i kada sam dobila punomoć. Drugi put mi ovo rade, ukidaju pravo na rad i odbranu klijenta. Tražila sam da mi se vrati privilegovana dokumentacija,“ prigovorila je Vidovićeva uz zaključak kako tužilac pokušava da poveže kosovski slučaj sa Radončićem.

Vasvija Vidović je potom potvrdila da je tokom feburara 2014. godine dobila punomoć od advokata Beriše Besnika, njegovog klijenta Nasera Kelmendija, te Naserove kćerke Donate, kojom je ovlaštena da u BiH dostavlja podneske o istrazi koja se vodi protiv Kelmendija i utvrdi zakonitost u pružanju međunarodne pravne pomoći, koje je predala Sudu i Tužilaštvu BiH.

„Ovlastila sam istražitelja da provede temeljitu istragu u ovom predmetu, sve činjenice i ništa više neću reći,“ objasnila je Vasvija Vidović.

Na upit tužitelja Mihajlovića o karakteru rada istražitelja objasnila je kako ona po zakonu ima ovlasti da ga angažuje za pregled arhive, novinskih članaka i ranijih suđenja koje mogu imati veze sa tim predmetom. Istražitelj kojeg je angažovala Vidović bila je Indira Ćatić, pomoćnica glavnog urednika Dnevnog avaza. Punomoć za istražitelja Vidovićeva joj je dala  u aprilu 2014. godine, da bi u oktobru napravljena dopuna punomoći. Razlika u ta dva dokumenta bila je samo o tome ko snosi troškove istražitelja, a Vidovićeva je odbila odgovoriti ko je ta osoba, pozivajući se ponovo na advokatsku tajnu.    

Mihajlović je pitao Vidovićevu da li je imala ovlaštenje advokata Besnika Beriše da razgovara sa svjedocima i priprema ih za unakrsno ispitivanje. Vidovićeva je potvrdila da je tu punomoć imala kao i pravo da poduzima sve advokatske radnje, ali samo sa svjedocima odbrane.

 

Prijateljstvo sa direktorom OSE-a

Saslušanje svjedokinje Indire Ćatić tužilac Božo Mihajlović počeo je pitanjima o načinu pripreme tekstova u Dnevnom avazu te da li ih je pisala „po naredbi“. Ćatićeva je negirala takvu formulaciju tužioca te objasnila da sve odluke donosi urednički kolegij. Potvrdila je kako je angažovana kao istražitelj od strane advokatice Vasvije Vidović, ali je i ona odbila da odgovori na pitanje od koga je dobijala naknadu za obavljene poslove, kao i drugim detaljima istražiteljskog rada.

Tužioca Mihajlovića posebno je interesovala relacija svjedokinje sa bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Almirom Džuvom. Ćatićeva je potvrdila da ih veže dugogodišnje prijateljstvo te da je više puta dnevno na tom osnovu putem telefona kontaktirala Džuvu.

O pozivu koje je Džuvi uputila 31.12.2015. godine Ćatićeva je rekla kako je to bio poziv šale radi, tek da ga pita da li je istina da boravi u Dubrovniku sa Azrom Sarić, što joj je Džuvo negirao. Na pitanje tužioca da li je Fahrudin Radončić tražio da ona nazove Džuvu i da li ga je obavijestila o tom razgovoru Ćatićeva je rekla :

„ Jeste mi rekao da ga nazovem, ali bih ga ja svakako nazvala, tek šale radi.“

Podsjetimo, optužnica protiv Radončića i ostalih podignuta je upravo zbog prijetnji, zastrašivanja i obećanja nedopuštene koristi prema Azri Sarić, koja je u procesu protiv Nasera Kelmendija svjedočila o okolnostima ubistva Ramiza Delalića Ćele.

Naredno ročište biće održano 27. aprila, kada bi trebale svjedočiti dvije tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, i to glavna Dalida Burzić te Aida Topalović. Odbrana Fahrudina Radončića podnijela je zahtjev za njegovo oslobađanje iz pritvora, o čemu će se sudsko vijeće izjasniti narednih dana.

(zurnal.info)