PLAN ZA PLJAČKU BORCA:Tajkuni odlučili da zaigraju na gradskom stadionu!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

PLAN ZA PLJAČKU BORCA: Tajkuni odlučili da zaigraju na gradskom stadionu!

Ilići su samo korak od ostvarenja svojih namjera, čiji je cilj bio i ostao uništenje “Borca”, privatizacija sportskih klubova i Gradski stadion. Upravo u Gradskom stadionu leži zec, jer se radi o vrijednom zemljištu u strogom centru grada, kojeg hoće da se dokopa tajkunska elita, podržana vladajućim strukturama RS.

Tajkuni odlučili da zaigraju na gradskom stadionu!

Nekoliko stotina navijača Fudbalskog kluba „Borac“ 30. maja marširalo je centrom Banjaluke tražeći smjenu Uprave kluba nakon što „Borac“ nije dobio licencu za igranje u Premijer ligi BiH u narednoj sezoni.

Skandirali su: “Uprava napolje”, “Marš iz Borca” i “Ne damo Borac”.

Uz navijače su bili i brojni bivši igrači kluba, kao i bivši kapiten Boris Raspudić, kojem je prije nekoliko mjeseci Uprava kluba, na veoma ružan način, otkazala dalju saradnju. 

Nekadašnji prvak BiH i klub, koji je 1988. godine pobjedom nad “Crvenom zvezdom” osvojio Klub “Maršala Tita”, sada nije dobio licencu zbog neispunjenih finansijskih obaveza prema Školi fudbala „Džaja“ u iznosu od 600.000 maraka.

„Nažalost očekivan rasplet, jer nismo uspeli postići dogovor sa Školom fudbala Džaja, kojoj smo nudili 160.000 maraka odmah, plus potpisan ugovor sa garancijom Fudbalskog saveza Republike Srpske o isplati preostalih dugovanja na rate. Ova ponuda je odbijena, vjerovatno po instrukcijama iz federalnog dijela saveza“, rekao je potpredsjednik FK „Borac“ Vico Zeljković.

OKUPACIJA STADIONA

Problemi FK “Borca” nisu od juče, a dugovanja FŠ “Džaja” datiraju još od proljeća 2009. godine. Osnovni sud u Banjaluci je prije devet godina donio presudu prema kojoj je „Borac“, na ime nadoknade za treniranje i vaspitanje sedam igrača FŠ “Džaja”, dužan da isplati znos od 419.565 KM, uvećan za zakonsku zateznu, pa je ukupan dug iznosio 1.051.895,89 KM. 

U vrijeme kada se vodio spor, Uprava kluba, na čijem čelu je tada bio Milorad Janjetović, ignorisala je sudske pozive i nisu se pojavljivali na ročištima. U međuvremenu je raznim poravnanjima dug smanjen na 600 hiljada KM. Problem je, međutim, ostao i nije ga riješila nijedna uprava Kluba od 2009. godine do danas, od vremena kada je na čelu “Borca” bio Milorad Janjetović, potom Mićo Milovanović, kratko Srđan Šuput, onda Ljubomir Ćubić, pa Draško Ilić, potom Dejan Kusturić, pa do trenutnog predsjednika Branka Kovačevića.

Iz FŠ "Džaja", na čijem čelu je Milivoje Glišić, otac pjevača Dade Glišića, demantovali su navode potpredsjednika UO "Borca" Vice Zeljkovića.

 „Zeljković očigledno svoj neuspjeh i pogrešno vodjenje Velikana iz Platonove želi pripisati našem klubu, koji apsolutno sa time nema nikakve veze…
Vico Zeljković je prvi potpredsjednik u Istoriji FK Borac koji je okupirao Gradski stadion i sistematski otjerao najvjernije i najvatrenije navijače, Lešinare, sa gradskog stadiona“, naveli su u saopštenju za javnost iz „Džaje“. 

Oni su Zeljkovića, koji je sestrić predsjednika RS Milorada Dodika i vlasnik jednog banjalučkog noćnog kluba, optužili za “diktaturu, obmanjivanje javnosti i manipulisanjem činjenica“, ocjenjujući kako on nije „dostojan funkcije potpredsjednika FK Borac“.

Iz „Džaje“ su još naveli da su Upravi „Borca“ nudili, kako su istakli, krajnje realno i izvodivo rješenje problema, odnosno odgađanje njihovih potraživanja na 24 mjeseca, počevši od 1. avgusta, da nisu tražili nijednu marku unaprijed, ali da su tražili neki vid garancije da će im novac biti isplaćem. Njihov prijedlog je, kako su naveli, odbijen. 

„Ko je kriv za današnje stanje FK Borac treba da presude građani Banjaluke, a ne Vico Zeljković, jer je njegova nepromišljena reakcija sasvim očekivana - čovjek hoće da opere svoj neuspjeh i da krivicu traži u drugima“, naveli su iz „Džaje“.

Milivoje Glišić i njegov sin Dado najavili su da će tužiti Zeljkovića za klevetu, jer ih je nazvao „grobarima“ banjalučkog fudbala. 

NAVIJAČI MOGU SPASITI KLUB

Jedno je sasvim sigurno, “Borac” narednu sezonu neće igrati u premijer ligi BiH, što, čini se, nije puno zabrinulo ljude iz Uprave kluba. 

„Navijači mogu da spase klub. Ako ih ima 10.000 ili 15.000, neka daju po 100 maraka, i eto milion i po KM koje su potrebne. Jedno od rješenja je da predsjednik kluba bude Milivoje Glišić ili neko drugi od povjerilaca, pa neka ganjaju svoje pare“, rekao je predsjednik kluba Branko Kovačević.

On je najavio da će 11. juna biti održana vanredna izborna sjednica kluba na kojem će biti izabrano novo rukovodstvo „Borca“. 

Potpredsjednik Uprave kluba, Vico Zeljković, naveo je da postoje tri opcije za „Borac“. Prva prelazak u Prvu ligu Republike Srpske, potom fuzija sa nekim drugim klubom, dok je treća opcija bankrot i odlazak u najniži rang i početak od nule, pri čemu bi svi dugovi „Borca“ bili otpisani. Dan kasnije, nakon što su centrom Banjaluke protutnjali „Lešinari“, Zeljković je značajno revidirao stav. 

„Borac neće biti ugašen, neće biti stečaja i neće biti fuzije ni sa kojim klubom. Nastavićemo takmičenje iz Prve lige RS“, rekao je on. 

Situacija u kojoj se trenutno nalazi FK „Borac“ je kulminacija višedecenijske nebrige, nemara, ali i svjesnog uništavanja fudbalskog kluba osnovanog u julu 1926. godine. Posle 92 godine postojanja i brojnih titula, određene partijsko-tajkunske strukture su stigle nadomak svog cilja - gašenja FK „Borca“, koji je jedan od simbola Banjaluke. 

Žurnal je još prije tri godine pisao da je određena struktura iz SNSD-a osmislila plan čiji je krajnji cilj gašenje Borca, kako bi se promovisao seoski klub „Krupa“, koji je u vlasništvu braće Dragomira i Draška Ilića. 

Braća Ilić, od kojih je Draško odbornik SNSD-a u Skupštini grada, prije nekoliko godina su načinili „Plan reorganizacije Fudbalskog kluba Borac“, predlažući stečaj Kluba, zbog dugovanja koja su u to vrijeme iznosila 13.081.447,25 KM, od čega su poreska dugovanja bila 9.702.849,73 KM.

“Klub u skladu sa Zakonom donosi Odluku o pokretanju stečajnog postupka kod Privrednog suda u Banjaluci”, navedeno je u planu braće Ilić. 

Oni su još predložili da “u isto vrijeme Fudbalski klub Krupa iz Banjaluke, koji igra u 1. Ligi Republike Srpske, podnosi zahtjev Osnovnom sudu u Banjaluci za promjenu naziva u Fudbalski klub Borac-BL iz Banjaluke”.

Namjera je bila jasna - seoski klub trebalo je da zauzme poziciju kolektiva sa reputacijom i tradicijom dugom skoro jedan vijek. 

Ilići su od gradskih vlasti tada tražili da “Grad Banjaluka prenosi prava korišćenja Gradskog stadiona u Banjaluci na novoimenovani klub FK Borac-BL”, odnosno na njihov klub.

JEDNOSTAVAN PLAN

Vrlo jednostavan i prljav plan – nestaje FK “Borac”, “Krupa” dobija Gradski stadion i sve igrače “Borca”. 

“Nakon provedenog stečajnog postupka Klub se riješava svih dugovanja i kreće sa radom bez ikakvih potraživanja. Prema fudbalskim pravilima on se treba takmičiti u najnižem rangu takmičenja, a to je 4. Liga Fudbalskog saveza Republike Srpske. Da bi se izbjeglo igranje u najnižem rangu takmičenja Klub izvršava fuziju sa novoimenovanim Fudbalskim klubom Borac-BL iz Banjaluka (čitaj Krupa, op.aut.) i igra u 1. Ligi Republike Srpske. Klub na ovaj način nastavlja kontinuitet postojanja sa pravnim nasljedstvom u obliku u kojem je i bio prije pokretanja stečajnog postupka”, naveli su Ilići u svom planu. 

Opcije koje je prije par dana iznio potredsjednik Kluba Vico Zeljković, pa ih onda pod pritiskom javnosti povukao, potpuno korespondiraju sa planom uništenja “Borca”, koji su prije par godina iznijeli braća Ilić. 

Ilići su samo korak od ostvarenja svojih namjera, čiji je cilj bio i ostao uništenje “Borca”, privatizacija sportskih klubova i Gradski stadion. Upravo u Gradskom stadionu leži zec, jer se radi o vrijednom zemljištu u strogom centru grada, kojeg hoće da se dokopa tajkunska elita, podržana vladajućim strukturama RS.

Sve će biti jasnije u narednom periodu. Navijači Borca su nove proteste najavili za nedelju, 3. juna. 

(zurnal.info)