Ko će sjesti u fotelje Vijeća ministara:Tajkuni, trgovci rakijom, nadzornici stranačkih riznica...
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Ko će sjesti u fotelje Vijeća ministara: Tajkuni, trgovci rakijom, nadzornici stranačkih riznica...

Kandidati za novi saziv Vijeća ministara uglavnom su poznati. Žurnal analizira njihove “uspjehe” kojima su zaslužili povjerenje lidera SDA-SNSD-HDZ-SBB koalicije

Tajkuni, trgovci rakijom, nadzornici stranačkih riznica...

Ako je vjerovati lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, predsjedavajući Vijeća ministara narednih (ko zna koliko) godina biće Zoran Tegeltija

Da li je on Dodikov lični izbor ili ga je kandidovala”tajkunska lista” predvođena Mladenom Milovanovićem Kajom manje je važno. Tegeltija, bivši ministar finansija RS nizom je ustupaka stekao njihovo povjerenje, ne isključujući pri tome moguće partnerstvo pri izvršenju povjerenih mu zadataka. 

Niz je poslovnih poteza u RS, od kontrole igara na sreću, preko nabavke ID kartiza za ministrstvo do izvlačenja novca iz Birača i Alumine, koji se vežu za njegovo (ne)djelovanje. Istovremeno, postoji i krivična prijava protiv ovog budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara zbog nenamjenskog odobravanja kredita iz sredstava Evropske Investicione Banke povlaštenim firmama. No, kako tu istragu treba da vodi Tužilaštvo BiH, Tegeltija može bezbrižno preuzeti poziciju.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bi, prema prvim nagovještajima, trebao preuzeti Staša Košarac

Dodiku je više od svega bitno da dobar rad dosadašnjeg ministra Mirka Šarovića bude derogiran i za takvu vrstu posla Košarac je idealan izbor. Pripremajući se za novu funkciju, ovaj zastupnik državnog parlamenta pokrenuo je biznis prodaje rakije, reklamirane kao “vrhunski domaći proizvod”, iako nema ni voćnjaka. Sve dodatne nelogičnosti kolege sa portala InfoRadar su nedavno razotkrile.

Nedeljka Čubrilovića, aktuelnog predsjednika Narodne Skupštine RS za državnog ministra prometa i komunikacija preporučuje iskustvo svojevremenog rukovođenja istim, ali entitetskim resorom. Uspio je u finansijske dubioze dovesti i "Željeznice RS", i "Puteve RS" i "Autoputeve RS" uz niz kontroverznih, tačnije štetnih poslova po budžet poput onog sa slovenačkom firmom CMP na izgradnji dionice autoputa  Doboj-Banjaluka. Kako god, nakon mandata na bilo kojoj funkciji, Čubrilović je čak i po imovinskom kartonu okončavao znatno bogatiji, naročito u stambenom fondu.

Ime kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice još je nepoznanica. Po nacionalnoj shemi bi trebao biti iz reda “ostalih”, a kandidovaće ga Socijalistička partija Petra Đokića.

Zato ime ministra vanjskih poslova ne samo da nije nepoznanica, nego je najavljeno još prije nekoliko mjeseci. 

Izbor Bakira Iztebegovića jeste Bisera Turković, aktuelna ambasadorica BiH u Kataru. Ambasadorsku dužnost obavljala je prethodno u Sjedinjenim Američkim Državama, Belgiji, Mađarskoj, Hrvatskoj, te stalnoj misiji BiH pri Uredu Ujedinjenih naroda i Misiji OSCE-a u Beču, a ambasadorske pozicije dugo je dobijao i njen zet Haris Hrle.  

Bisera Turković je bila osoba od povjerenja prvog predsjednika SDA Alije Izetbegovića, a vjerna stranci i porodici ostala je i nakon njegove smrti. Postoje tumačenja da je karijeru započela zahvaljujući bliskosti sa Omerom Behmenom, SDA kadrovikom bošnjačke diplomatije. 

U prvim ratnim godinama vodila je ambasadu BiH u Zagrebu, u vrijeme kada su  milioni dolara gotovog novca pomoći iz islamskih zemalja, u koferima prebacivani putem (i) ove ambasade. Turkovićeva je očito dio “amaneta” kojeg Bakir Izetbegović poštuje i zna zašto.

Ministra odbrane imenovaće Demokratska fronta. Bivši general, diplomata i državni parlamentarac Sifet Podžić logičan je izbor kadrovima ionako osiromašene stranke.

Hrvatska demokratska zajednica BiH, čitaj Dragan Čović ne eksperimentiše sa kadrovima. Mjesto ministra finansija, bilo entitetsko bilo državno dugo je već rezervisano za “nadzornika stranačke riznice” Vjekoslava Bevandu. Nema potrebe tražiti drugu osobu, kada postoji već ona upućena u sve mračne “staze i bogaze” i državnog i stranačkog novca i koja je tako dugo kontakt osoba za poslove “po mjeri” Dragana Čovića.

Određena kolebanja postoje još oko ministra pravde, vječnog HDZ resora te civilnih poslova. Josip Grubeša je odradio stranački zadatak, ali bi se i Bariša Čolak rado vratio na svoju bivšu funkciju. U svakom slučaju, kada je kadar ove stranke u pitanju, zna se kako i za koga treba (od)raditi.

Konačno, ministra sigurnosti treba predložiti Savez za bolju budućnost. Predsjednik ove stranke Fahrudin Radončić “još nije odlučio da li će SBB odlučiti da kandidira upravo njega”. Ovu funkciju je Radončić obavljao od kraja 2012. do polovine 2014, ali je zahvaljujući SDA smijenjen. Novi bi mandat mogao prihvatiti i zbog činjenice da do kraja godine slijedi izbor direktora Obavještajno-sigurnosne agencije. Aktuelni direktor Osman Mehmedagić još je jedan porodični kadar Bakira Izetbegovića, koji je u proteklom mandatu  odradio sve postavljene mu zadatke, među kojima su i oni koje Radončić teško da će oprostiti.

(zurnal.info)