Haški tribunal o Kordićevom ratnom zločinu:Takav stupanj barbarstva izaziva zgražanje međunarodne zajednice!

Istražujemo

Haški tribunal o Kordićevom ratnom zločinu: Takav stupanj barbarstva izaziva zgražanje međunarodne zajednice!

Sudsko vijeće Haškog tribunala je u uvodu presude Dariju Kordiću navelo kako „krivična djela na ovom stupnju barbarstva predstavljaju najteži oblik krivičnih djela i oni koji su učestvovali u njihovom izvršavanju moraju očekivati primjereno stroge kazne koje će odraziti zgražanje međunarodne zajednice“. Žurnal podsjeća na ono što je predsjedavajući Vijeća sudac Richard May izgovorio čitajući presudu Kordiću

Takav stupanj barbarstva izaziva zgražanje međunarodne zajednice!
Dario Kordić (foto: ICTY)

Video snimak na kojem ratni zločinac Dario Kordić nakon pitanja "da li je vrijedilo zatvora i rata" odgovara „Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila”, očekivano izazvala je brojne reakcije, no najvažnija je ona koja bi trebala biti iz bh. pravosuđa. Iz Tužilaštva BiH navode kako su već zaprimili krivičnu prijavu protiv Kordića te da je slijedom procedure data u rad postupajućem tužitelju.

Sudsko vijeće Haškog tribunala je 26. februara 2001. godine, nakon 20 mjeseci suđenja, iskaza 241 svjedoka i predočenja 4.500 dokaznih predmeta izreklo presudu Dariju Kordiću, čelniku HDZ-a na području Središnje Bosne i potpredsjedniku HZ HB. Uz napomenu da je taj sukob, zbog intervencije Republike Hrvatske, bio međunarodni sukob, Vijeće je u uvodu presude navelo kako „krivična djela na ovom stupnju barbarstva predstavljaju najteži oblik krivičnih djela i oni koji su učestvovali u njihovom izvršavanju moraju očekivati primjereno stroge kazne koje će odraziti zgražanje međunarodne zajednice“.

Žurnal podsjeća na ono što je predsjedavajući Vijeća sudac Richard May izgovorio čitajući presudu Kordiću:

„Dario Kordić, vi ste imali važnu ulogu u tim krivičnim djelima. Kao regionalni politički čelnik u srednjoj Bosni, sa posebnim uticajem u dolini Lašve, vi ste bili stvarni politički zapovjednik na području gdje je počinjen najveći dio ovih krivičnih djela. Pretresno vijeće ne prihvata u potpunosti sve navode Tužilaštva i ne smatra da ste pripadali najvišim strukturama koje su vodile kampanju progona.

Stoga vam se ovim ne izriče kazna kao tvorcu progona, niti njegovom glavnom pokretaču. Vi ste se, međutim, zdušno pridružili toj kampanji i odigrali svrsishodnu ulogu u ofanzivama u dolini Lašve 1993. godine, tačnije u izdavanju naređenja za napad na Ahmiće i druga sela u aprilu 1993. Za svoju ulogu u tom stravičnom događaju zaslužujete primjerenu kaznu.

Činjenica da ste bili političar i da niste učestvovali u samom izvršenju zločina ne znači ništa, vi ste svoju ulogu zasigurno odigrali, kao što su ljudi koji su pucali odigrali svoju. Štaviše, činjenica da ste bili na čelnoj poziciji povećava težinu krivičnih djela. Niste se pozvali ni na kakve olakšavajuće okolnosti, a takve okolnosti ni ne postoje. Pretresno vijeće smatra da će se ukupni kriminalitet vašeg ponašanja najbolje pokazati dosuđivanjem jedinstvene kazne.

Dario Kordić, osuđeni ste na 25 godina zatvora.

Dario Kordić u Haškom tribunalu tokom izricanja presude

Nakon objave snimka u kojem je jasno da i nakon dvije trećine izdržane kazne kod Kordića nema ni trenutka kajanja za ono za što je osuđen, reagovao je i OHR.

"Pozivam Tužilaštvo da otvori istragu u ovom predmetu, a mora se provjeriti i postoje li određene posljedice u pogledu presude MKSJ-a u slučaju Kordić”, izjavio je visoki predstavnik Christian Schmidt.

Schmidt  je najavio i reakciju za omogućavanje upisa presuda MKSJ-a i Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u krivične evidencije BiH.

Reagovala je i ambasada SAD-a.

„Najoštrije osuđujemo užasnu izjavu osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića. Njegova spremnost da ponovi svoje gnusne postupke pokazuje da nema kajanja za zločine koje je počinio. S obzirom na ozbiljnost njegovih komentara, odgovarajuće institucije moraju reagovati“, navode iz Ambasade.

Nakon što je 2014. pušten sa izdržavanja kazne Dario Kordić je na području gdje vlada HDZ BiH predvođen Draganom Čovićem dočekan poput heroja, o čemu je Žurnal svoejvremeno pisao.

BAL VAMPIRA ZA DARIJA KORDIĆA: "Opraštam vam svima", poručio je ratni zločinacU Eko selu GrabovicaBAL VAMPIRA ZA DARIJA KORDIĆA: "Opraštam vam svima", poručio je ratni zločinac

NA KORDIĆEVOM DOČEKU: Ja sam simbol Kristove vjereBusovačaNA KORDIĆEVOM DOČEKU: Ja sam simbol Kristove vjere

(zurnal.info)