NEKI NOVI KLINCI BH. KOŠARKE:Tata Duško i evoluiranje Zmajića

Istražujemo

NEKI NOVI KLINCI BH. KOŠARKE: Tata Duško i evoluiranje Zmajića

Otkazivanja prvih zvijezda Nurkića i Teletovića, pa onda Stipanovića, Gordića i povrijeđenog Kikanovića dovelo je seniorsku košarku u slijepu ulicu, prepuštenu mladalačkom neiskustvu momaka od 18 do 26 godina

Tata Duško i evoluiranje Zmajića

Sinoćnja pobjeda nikad mlađih košarkaških Zmajeva pokazala je da novi trener Duško Vujošević ima jasan plan i zna šta želi napraviti od mladih nada bh. košarke. Karizmatični i "kontroverzni" Dule preuzeo je nacionalni košarkaški tim BiH, možda u najtežim trenucima od kada postoji. Otkazivanja prvih zvijezda Nurkića i Teletovića, pa onda Stipanovića, Gordića i povrijeđenog Kikanovića dovelo je seniorsku košarku u slijepu ulicu, prepuštenu mladalačkom neiskustvu momaka od 18 do 26 godina, uz najiskusnijeg tridesetjednogodišnjeg Alexa Renfroa, koji odlazi nakon pretkvalifikacija. 

Dakle, košarka prvog nacionalnog tima ostaće tako u rukama mladih. Džanan Musa pokazao je u prve dvije utakmice pretkvalifikacija, iako najmlađi, da može preuzeti odgovornost za "trpanje" protivničkih koševa. Buntovni Džanan očigledno nakon nesuglasica sa Teletovićem u Mejdanu, smiruje svoje "bubice" uz dozu ozbiljnosti pod vodstvom Duška Vujoševića. Ne možemo ne primjetiti odlične partije, dvadesetogodišnjeg Atića, te dvadesetjednogodišnjih Lazića i Lončara. 

Entuzijazam Vujoševića da sa mladim snagama krene u formiranje jedne nove reprezentativne košarkaške postave, nakon otkazivanja cijele dosadašnje standardne petorke, već daje dobre rezultate. I ne čudi, ako znamo da je Dule pokrio Evropu sa junorima Jugoslavije 1988. godine. 

GDJE SU NAVIJAČI?

Poluprazna Skenderija na meču BiH - Slovačka ne treba čuditi, jer raniji eksperimenti sa glavnim gradom BiH, kažu da je košarkaška atmosfera u Sarajevu daleko od idealne. Demotivirajuće je za mlade momke koji su preuzeli veliku odgovornost, da na domaćem parketu igraju kao da su na neutralnom. Da li bi Skenderija bila punija da su tu Teletović, Nurkić, Kikanović, Stipanović i ostali ? Možda malo punija,  pokazale su to i ranije utakmice.  Zar je bitno, ko je na parketu? Da li se na utakmice reprezentacije dolazi zbog pojedinaca ili zbog tima? Pojedinci nisu tu iz ovih ili onih razloga, neopravdanih li opravdanih, kako za koga. Mišljenja su podijeljenja. Ono što je konstanta jeste reprezentacija, jeste tim. Tuzla može biti za primjer ljubiteljima košarke u Sarajevu, kakva treba biti atmosfera kada igra nacionalni košarkaški tim. Pogledajte samo zadnju utakmicu košarkaških seniora u Mejdanu protiv Islanda,  sve će vam biti jasno. 

NA KLUPI SJAJNA IMENA, OTKAZIVANJA I DOKAZIVANJA 

Posljednih 5 godina, iako se KS BiH nalazi u ogromnim finansijskim problemima, zvučna imena dolaze na klupu reprezentacije. Ako se vratimo samo 5 godina unazad, kada je Aleksandar Petrović, možda bio najbliže jednom velikom uspjehu bh. košarke, na Eurobasketu 2013. u Jesenicama, kada je BiH bila na korak od eliminacije velike košarkaške sile Litvanije. Aco je tada je imao možda  najkompletniju reprezentaciju BiH, deceniju unazad. Tada je BiH sa tri pobjede i dva poraza morala napustiti Eurobasket. Sreća nam je tada okrenula leđa. Nakon Petrovićevih suza i lijepe košarkaške epohe na klupu je došao Duško Ivanović. Tada se Ivanović prošetao do Eurobasketa 2015. prošavši lagano sa Islandom i Velikom Britanijom. Ali izostanci Teletovića, Nurkića i Đedovića rezultirale su opraštanju od Eurobasketa već u grupnoj fazi, uz gorku pobjedu u zadnjem kolu nad Izraelom. Nakon toga u kvalifikacijama za Eurobasket 2017. na klupu dolazi Damir Mulaomerović. Taj perod obilježla su medijska prozivanja Mulaomerovića i Teletovića, krajnji epilog svega toga bile su dvije pobjede na Švedskom,  dva poraza od Rusa, ostavka Mulaomerovića i čekanje neke  nove prilike za veliko takmičenje. 

DULE BEZ CENZURE

Duško Vujošević prepoznatljiv je po svom necenzurisanom pristupu, psovkama i predirektnom odnosu. Dvanaest puta bio je prvak Srbije sa Partizanom, pet puta osvojo nacionalni kup, pet puta prvak regionalne ABA lige, prvak kupa Radivoja Koraća 1989. godine. Godine 1988. bio je prvak Evrope sa juniorima Jugoslavije, što se danas očigledno reflektuje i na klupu reprezentacije BiH. Zanimljivo je da je Vujošević kao trener CSKA iz Moskve pobijedio na turneji u Americi Cleveland Cavalierse 2010. godine,  te postao prvi trener u historiji koji je sa evropskim timo m pobijedio jedan NBA tim na američkom tlu. Svoj beskompromisni autoritet pokazao je već na turniru u Makedoniji, kada je Amera Gegića, nakon rasprave na klupi, poslao u svlačonicu. "Čelični" pristup Vujoševića odgojio je mnogo mladih košarkaša.  

NAJVEĆI PROBLEMI VAN TERENA

Na konto svega, put državne košarkaške reprezentacije u Makedoniju kao zagrijavanje za pretkvalifikacije, bio je upitan. I pored svih problema  sa krpljenjem košarkaške reprezentacije, sve može svakog dana pasti u vodu, zbog finansijskih problema koji godinama unazad "guše" KS BiH. Mnogo medijskih prepucavanja obilježila je priča o dugovanjima KS BiH, ponajviše prozivanja na relaciji Dubravko Barbarić - Harun Mahmutović, sadašnjeg i bivšeg generalnog sekretara. Savez je trenutno dužan 2,4 miliona maraka prema Upravi za indirektno oporezivanje i Poreznoj upravi. Samo dug prema UIO iznosi 700 hiljada maraka, ustanovljeno je na nedavnom sastanku predstavnika KS BiH i Ministarstva civlinih poslova BiH. Na klupi imamo vrhunskog stručnjaka koji će ukoliko mu uslovi u KS BiH dozvole, sigurno napraviti  od bosanskohercegovačke djece, stabilnu reprezentaciju. Ima autoritet kao nijedan dosadašnji trener reprezentacije. Možda su neigranja Teletovića, Nurkića i ostalih i vrijeme da se košarka BiH okrene prema bazi mladih igrača.

(zurnal.info)