Istraga:TERAPIJSKA ZAJEDNICA KAMPUS: Kada je sekretarica postala direktorica, Hase Tirić iz "revolta" zaposlio 45 osoba!

Istražujemo

TERAPIJSKA ZAJEDNICA KAMPUS: Kada je sekretarica postala direktorica, Hase Tirić iz "revolta" zaposlio 45 osoba!

Bivši direktor Terapijske zajednice Kampus priznaje da je iz revolta zaposlio 45 osoba, među kojima su supruge i rodbina uposlenika Kampusa. Nova uprava je radnike otpustila nakon dva mjeseca i oni sada tuže Kampus

TERAPIJSKA ZAJEDNICA KAMPUS: Kada je sekretarica postala direktorica, Hase Tirić iz "revolta" zaposlio 45 osoba!
Tirić (u sredini) tokom posjete ministrice Karoline Karačić; FOTO: Vlada Kantona Sarajevo

Hase Tirić je zaposlio 45 osoba u Terapijskoj zajednici Kampus bez saglasnosti Vlade Kantona Sarajevo pred odlazak sa direktorske pozicije. Inspektori su otkrili kako 22 zaposlena radnika ne ispunjavaju uslove za zapošljavanje, piše u informacija o inspekcijskom nadzoru.

Tirić kaže da je to bio jedini način na koji je mogao reagovati na odnos kojeg su prema njemu imali članovi Upravnog odbora Kampusa i Vlade Kantona Sarajevo. Ne kaje se.
- Kajem se samo jer nisam zaposlio još 50 radnika – kaže Tirić uz komentar “kad je bal nek je maskenbal”.

Trebalo je još 50

Vlada Kantona Sarajeva zabranila je novo zapošljavanje u institucijama i javnim preduzećima. Za svaku novo zapošljavanje potrebna je njihova saglasnost koju Terapijska zajednica Kampus Kantona Sarajevo nije niti tražila kada je u decembru 2015. godine zapošljavala 45 novih radnika. Za samo mjesec dana decembra 2015. godine, posljednjeg u kojem je Tirić bio direktor, broj uposlenika Kampusa povećan je sa 67 na 112. Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kaže kako ima međustranački problem.
- Stara uprava na odlasku je zaposlila ljude – kaže Konaković.

Inspektori su otkrili da je tokom decembra 2015. godine Terapijska zajednica, ustanova za liječenje ovisnosti, potpisala ugovore i osigurala 45 radnika od kojih 22 “ne ispunjava uslove prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji”, Terapijske zajednice Kampus zbog potrebnog radnog staža ili položenog stručnog ispita.

Tirić kaže kako je sve počelo kada je Upravni odbor Kampusa za vršioca dužnosti direktora imenovao njegovu sekretaricu. Objašnjava kako je njegov mandat direktora istekao mnogo prije decembra 2015. godine i kako je rekao da se neće kandidovati na novu poziciju. Već do tada, kaže Tirić, nije dobijao odgovore na pozive premijeru Konakoviću.
- Ja sam mu rekao da ću reagovati – kaže Tirić koji imenovanje direktorice smatra “pljuvanjem” po svom desetogodišnjem radu: Imali su revolt i reakciju sa moje strane. Da nisu to uradili ne bi došli do ovoga.

Novoj v.d. direktorici, prije nego što je upisana u sudski registar, Tirić je dao otkaz. Nakon toga je počeo zapošljavati nove radnike među kojima su se našle supruge uposlenika Kampusa i njihova rodbina. Na pisku zaposlenih radnika su i bivši korisnici Terapijske zajednice, kaže sadašnji direktor Kampusa Elmedin Hrelja. On objašnjava da Kampus nudi svojim korisnicima da nakon što provedu godinu na terapiji, mogu da volontiraju u Kampusu. Postoji i mogućnost zapošljavanja korisnika ali tek nakon pet godina plaćenog volontiranja, objašnjava Hrelja.
- Mi smo mu govorili da ovo ne može proći – kaže Hrelja i dodaje da neki od novih radnika ranije nisu imali nikakvo radno iskustvo.

Bivši direktor Tirić ne krije da je zapošljavao neselektivno i da bi zaposlio “svakoga ko je to od njega tražio”. Kaže kako se radi o “ličnom sukobu” i da je povod za zapošljavanje bio “nefer način” na koji su se odnosili prema njemu.
- Samo su mi rekli nisi više tu – kaže Tirić.

On smatra kako nije uradio ništa protivzakonito:
- Ne vidim zašto je loše zaposliti nekoga. Bolje da ih ja primim nego da im neko uzme po 10-15.000 maraka – kaže Tirić i naglašava da nikome od zaposlenih nije uzeo novac te kako je u Kampusu prije ovih zapošljavanja bilo 100 nepopunjenih radnih mjesta: Napravio sam grešku što i ovih 50 nisam zaposlio.

Slaže se da 22 uposlenika nije ispunjavalo uslove, kako je otkrila inspekcija, ali mu nije jasno zašto je ostalih 23 radnika dobilo otkaze. Neki od njih su, kaže Tirić, ranije volontirali u Kampusu a “drugi su bili na birou”.

- Nisu bili tatini sinovi – kaže Tirić i priznaje da je među zaposlenima bilo i rodbine tadašnjih uposlenika Kampusa.

On ima razlog i objašnjenje zašto nije tražio dozvolu za zapošljavanje od Vlade Kantona Sarajevo, što je bio obavezan po odluci o moratoriju.

- To nije iznad zakona i zakon je iznad moratorija – smatra Tirić.



Novo radno mjesto

Kantonalni inspektori otkrili su još jednu nepravilnost u radu Kampusa. Hase Tirić je uz 45 novozaposlenih, nova i bolja radna mjesta omogućio za sedam uposlenika koji su tokom rada u Kampusu završili fakultete. Oni su također primljeni u decembru, posljednjem mjesecu u kojem je Tirić bio direktor. Inspektorima je objašnjeno da su po Pravilniku o radu Kampusa oni morali dobiti nova radna mjesta nakon što su završili fakultet. Njima je dat na uvid Pravilnik o radu Kampusa. Problem je bio što taj Pravilnik nije bio isti kao i onaj koga je imalo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo. U primjerku Pravilnika koga je imalo Ministarstvo nedostajao je pasus o obavezi Kampusa da “rasporedi doškolovanog radnika”.

Elmedin Hrelja, novi direktor Kampusa, kaže kako nije siguran koji je Pravilnik ispravan, njihov ili onaj koji se nalazi u Ministarstvu.

- Vidio sam da mi imamo jedan pasus više – kaže Hrelja i objašnjava da Pravilnik koji se nalazi u Kampusu nema pečat na svakoj stranici dok je svaka stranica primjerka u Ministarstvu opečaćena: Ne znam je li falsifikat ali član 24 se ne uklapa.

Inspektori su se proglasili nenadležnim da odluče koji primjerak Pravilnika o radu Kampusa je validan.

Hrelja je siguran da su ugovori koje su radnici potpisali validni ali im je morao dati otkaz u februaru 2016. godine. Vlada Kantona Sarajevo je donijela odluku o njihovim otkazima, kaže Hrelja, a potom i  Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i Ministarstvo finansija.

- Upravni odbor je meni naredio da potpišem otkaze za 44 radnika – kaže Hrelja i objašnjava da je jedan od radnika ranije sam napustio Kampus jer je pronašao drugi posao.

Ostalih 44, prema informacijama koje ima Hrelja, već je tužilo Terapijsku zajednicu Kampus.

Žao mu je otpuštenih radnika ali i bivšeg direktora Tirića sa kojim je, kaže Hrelja, deset godina radio a 25 prijatelj.

Novi direktor, kako kaže, ima menje problema i više razumijevanja u ministarstvima i Vladi od Tirića. Njegova vizija rada je da u Kampusu za najkasnije dvije godine radi 160 ljudi.

Za svako od tih zapošljavanja morat će tražiti dozvolu Vlade Kantona Sarajevo. Od početka moratorija na zapošljavanje od maja 2015. godine Vlada je dobila na stotine zahtjeva za zapošljavanje, kaže premijer Konaković.

- U preko 95 posto slučajeva traže se popune radnih mjesta – objašnjava Konaković i dodaje da Vlada odobrava samo najpotrebnije zapošljavanje: Ne razmišljamo o novim radnim mjestima osim u posebnim slučajevima.

Moratorij je smanjio broj uposlenih u administraciji, kaže Konaković. Tokom 2014. godine je u javnim preduzećima i ministarstvima u Kantonu Sarajevo radilo 11.500 ljudi. Danas je taj broj manji za 700 ljudi, kaže Konaković.

U javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija 66 radnika je otišlo u penziju. Oni sada traže da zaposle 22 nova radnika.
- Ostala mjesta nećemo popunjavati – kaže Konaković.

Vlada je javnoj ustanovi Djeca Sarajeva odobrila najveći broj zahtjeva za zapošljavanje. Zaposlenje na neodređeno vrijeme dobilo je 18 uposlenika, 57 njih na određeno vrijeme a osam na godinu dana.

Konaković kaže da je u ovoj ustanovi više od trećinu ljudi radilo na ugovor o djelu.

- Složilo smo se da trebaju imati ugovore na neodređeno – kaže Konaković.

Spisak zahtjeva za zapošljavanje mnogo je duži od onih koja su odobrena. GRAS je tražio 40 vozača, civilna zaštita 19 a Kantonalna uprava za inspekcijske poslove 30 radnika.

(zurnal.info)