Osiguranje EkoVata prijeti novinarima i aktivistima:Ti šuti, bacit ću te u rijeku!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Osiguranje EkoVata prijeti novinarima i aktivistima: Ti šuti, bacit ću te u rijeku!

Osiguranje EkoVata trenira strogoću nad novinarima i preko njih "demonstriraju" silu kako bi uklonili eventualnu pobunu stanovništva sela Doljani gdje planiraju uskoro graditi drugu mHE

Ti šuti, bacit ću te u rijeku!

- Ne možeš snimati, ja sam ovo kupio, ovaj prostor – reći će novinarima koji su željeli snimati Doljanku Šaban Teletović, investitor i vlasnik firme EkoVat iz Jablanice.

- Nisi kupio, imaš koncesiju, a koncesija je daleko od privatnog vlasništva – čuje se na lošem snimku koji je napravljen mobitelom, a koji su novinari Žurnala imali priliku vidjeti.

A prostor koji je Teletović “kupio” je rijeka Doljanka i okolni pejzaž na kojoj se zahvaljujući koncesiji Općine Jablanica gradi minihidroelektrana. Kako se ovaj javni prostor, zahvaljujući dozvolama upitne legalnosti, doživljava kao privatni, svakodnevno na njemu ordiniraju i dva radnika osiguranja koji zastrašuju novinare i ometaju ih u obavljanju posla. Osim toga, EkoVat je na dva mjesta, na mostu i vodozahvatu, postavio dvije table kojima se zabranjuje snimanje javne površine!?

Mladići koji osiguravaju gradilište su u civilu, bez bilo kakvih službenih oznaka.U Policijskoj stanici Jablanica na pitanje da li su registrovani radnici na osiguranju gradilišta na Doljanki upućuju novinare Žurnala na MUP HNK-a. U MUP-u NHK-a neodređeni odgovori i obećanja da će provjeriti ali danima bez konkretnog odgovora. Naši izvori tvrde kako je riječ o dobrim poznanicima Mirze Teletovića koji nigdje nisu zavedeni kao uposlenici neke zaštitarske firme, niti registrovani u policiji kao ovlašteni za obavljanje ove dužnosti. A kako to izgleda u praksi mogli su se nedavno uvjeriti i novinari njemačkog ARD-a. Sa aktivistima za očuvanje Doljanke željeli su snimiti rijeku sa mosta. “Osiguranje” im to nije dozvolilo, pa su se novinari povukli ispod mosta, gdje su snimali kadrove. Pokušali su napraviti snimak dronom ali im su spriječeni, pri čemu je izvrijeđana prisutna aktivistica.

Ti šuti, bacit ću te u Doljanku” – zaprijećeno joj je. 


Iz privatne arhive jednog od radnika na osiguranju gradilišta
Ovo nije prvi put da su aktivisti i novinari izloženi uvredama i prijetnjama. Predstavnici EkoVata ne odazivaju se na medijske upite za razgovor. Ministarstvo okoliša i turizma oglušuje se o pozive da izvrši uvid u situaciju na terenu. Ministrica Edita Đapo, pisali smo već, ne reaguje na upozorenja o promjeni trase radova na osnovu dozvole koju je izdalo ministarstvo na čijem je čelu. Kantonalni sud još uvijek ne otvara slučaj, a proglasio je hitnim predmet u kojim se traži poništavanje okolinske dozvole. Šute i općinski vijećnici, osim rijetkih izuzetaka. Općina Jablanica svakako je već učinila sve da investitoru olakša uništavanje Doljanke. 

Osiguranje EkoVata trenira strogoću nad novinarima i preko njih "demonstriraju" silu kako bi uklonili eventualnu pobunu stanovništva sela Doljani gdje planiraju uskoro graditi drugu mHE, kažu aktivisti za Žurnal koji često prate medije dok pokušavaju dobiti informacije sa terena:

- Novinari bivaju izloženi pritiscima, praćenju i dobacivanju. Svaka TV ili novinarska ekipa koja je radila priču o Doljanki pokušala je doći do predstavnika EkoVata. Dobili su samo agresivan PR. Nedavno su postavili tablu da je u zoni gradilišta "zabranjeno slikanje i snimanje", kako bi sakrili ekocid od šire javnosti. Investitor koji je živio nekoliko godina u zemlji koja se smatra ogledalom demokratije pokazuje nepoznavanje baznih načela iz iste. Medijski pritisak, razbijanje protesta, prijetnje - možda je do vanredne srednje škole.

Udruženje za zaštitu okoline Zeleni Neretva objavilo je mapu na kojoj se vidi raspored planiranih i  izgrađenih hidroelektrana na slivu gornje Neretve. 


Firma Eko-Vat iz Jablanice, čiji je direktor Šaban Teletović, otac poznatog košarkaša Mirze Teletovića, pravi hidroelektranu na Doljanki. Koncesija je izdata na 30 godina, a investitor će Općini Jablanica plaćati 50 hiljada KM godišnje. Prema grubim, nezvaničnim procjenama, godišnji prihod investitora iznosit će 1,8 miliona KM. 
(zurnal.info)