Vladar iz podzemlja:Tjelohranitelj Mirsada Kukića zaradio tri miliona na prevozu jalovine!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Vladar iz podzemlja: Tjelohranitelj Mirsada Kukića zaradio tri miliona na prevozu jalovine!

Prvi angažman Ibrahim Pozderović je dobio 2014. godine, tridesetak dana nakon što se na „veličanstvenom predizbornom skupu SDA“ pojavio iza leđa Mirsada Kukića

Tjelohranitelj Mirsada Kukića zaradio tri miliona na prevozu jalovine!

I kada dodje na optuženičku klupu, i kada se obraća na predizbornom skupu, i kada igra bilijar, i kada pravi pobunu na stranačkom kongresu, iza potpredsjednika SDA Mirsada Kukića uvijek je jedan čovjek – Ibrahim Pozderović zvani Bećo. Tjelohranitelj, aktivista i prevoznik zemlje i jalovine. No, vrijednosti ugovora koje dobija u RMU Banovići dokazuju da transport jalovine nije jalov posao. Tri godine – tri miliona maraka.

Prvi angažman Ibrahim Pozderović je dobio 2014. godine, tridesetak dana nakon što se na „veličanstvenom predizbornom skupu SDA“ pojavio iza leđa Mirsada Kukića.

KAD POSAO KRENE

U ugovoru koji je njegova supruga potpisala sa Muneverom Čergićem navedeno je da se firma „Pozder“ angažuje na prevozu „taloga iz taložnih bazena na relaciji separacija Ježevac – PK Čubrić“. U prevodu, Bećini kamioni prevozit će zemlju sa jednog kraja rudnika na drugi (razdaljina 6 kilometara), što će RMU Banovići koštati – 385 hiljada maraka.

Osam mjeseci kasnije, količina jalovine se skoro udvostručila. Potpisan je novi ugovor, pa je RMU Banovići sklopio novi ugovor sa Pozderom. Za šest mjeseci transportovanja jalovine na istoj relaciji – Bećo je zaradio 657 hiljada maraka. Nakon isticanja polugodišnjeg ugovora, potpisan je novi.

U januaru 2016. godine Rudnik i Pozder dogovorili su da narednih osam mjeseci prevoz jalovine košta – 547 hiljada maraka. A onda čudo. Jalovina na separaciji PK Čubrić se toliko nataložila da su firmi Pozder morali davati poslove i retroaktivno. Tako je u novembru 2016.godine potpisan ugovor o transportu jalovine i zemlje za mjesece – avgust, septembar, oktobar i novambar 2016.godine. Četiri mjeseca transporta jalovine – 648 hiljada maraka.

I kad ih je već krenulo, nakon novembarskog retroaktivnog ugovora, potpisan je decembarski perspektivni. Pozder i RMU Banovići su se 6. decembra 2016.godine obavezali da će Bećina firma prevoziti jalovinu od Ježevca do Čubrića za 672 hiljade mara.    

UGOVOR SA ALUMINOM

Ibrahim Pozderović je, tako, za tri godine poslovanja sa „jalovinom“, zaradio malo manje od tri miliona maraka. A pošto se iskazao kao pouzdan partner, RMU Banovići ga je nagradila – firma Pozder angažovana je na prevozu banovićkog uglja za zvorničku Aluminu. 

Kukićev tjelohranitelj više se nije ni skrivao, pa se zajedno za generalnim direktorom Muneverom Čergićem pojavio  na potpisivanju ugovora sa Aluminom. Prvi ugovor bio je vrijedan 17,5 miliona maraka, dok je vrijednost drugog, potpisanog u februaru ove godine, iznosila 16 miliona maraka.

Mirsad Kukić se nije pojavio na potpisivanju bilo kojeg ugovora. Jer on ništa ne potpisuje. Kukić, da citiramo Bakira Izetbegovića, samo govori: „ma, jah“.

(zurnal.info)