Asim Sarajlić oslobođen, ostalim 15 i po godina zatvora za nezakonita zapošljavanja :Neću im halaliti posljednjih 100 KM koje sam dala za poklone
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Asim Sarajlić oslobođen, ostalim 15 i po godina zatvora za nezakonita zapošljavanja : Neću im halaliti posljednjih 100 KM koje sam dala za poklone

Sud smatra da je dokazano da su Zukić, Safet Bibić, Senad Trako i Ramiz Karavdić počinili krivična djela primanje nagrade i drugih oblika koristi za trgovinu uticajem, a Esad Džananović zloupotrebu položaja. Asim Sarajlić i Nedžad Trako oslobođeni su optužbe, a nije bilo dovoljno relevantnih dokaza ni za dio optužnice koji se odnosi na udruživanje radi činjenja krivičnog djela

Neću im halaliti posljednjih 100 KM koje sam dala za poklone
Amir Zukić i Ahmed Žilić (Foto: Adi Kebo/zurnal.info)

 

Amir Zukić, Safet Bibić, Senad Trako, Ramiz Karavdić i Esed Džananović proglašeni su krivim za nezakonita zapošljavanja u javna preduzeća i osuđeni su na ukupno 15 i po godina zatvora. Istom presudom su Asim Sarajlić i Nedžad Trako oslobođeni optužbe. 

Sutkinja Tanja Curović, kojoj je ovo posljednji radni dan u Općinskom sudu u Sarajevu jer je imenovana za sutkinju Suda BiH, smatra da je Tužilaštvo dokazalo da su Zukić, Bibić, Trako i Karavdić počinili krivična djela primanje nagrade i drugih oblika koristi za trgovinu uticajem. Za udruživanje radi činjenja krivičnog djela nije bilo dovoljno relevantnih dokaza. 

Bivši sekretar SDA Amir Zukić, koji se još od 2020. godine nalazi i na američkoj crnoj listi, osuđen je na tri godine zatvora. 

Safet Bibić, koji je u vrijeme optuženja radio kao glavni tehničar na Klinici za ORL, osuđen je na šest godina zatvora, dok je penzionisani poštar iz Banovića Ramiz Karavdić dobio dvije, a Senad Trako godinu i po. 

Tokom sudskog procesa koji je počeo u maju 2017. saslušano je ukupno 110 svjedoka, nekoliko vještaka i stručnih lica, dok je uloženo oko 300 materijalnih dokaza. 

 

Esed Džananović, bivši izvršni direktor EPBiH osuđen na tri godine zatvora

 

„Karavdić je na terenu pronalazio osobe koje su bile spremne platiti radno mjesto. To je javljao Bibiću, koji je potom pozivao i obavještavao Zukića, dok je Džananović (bivši izvršni direktor u Elektroprivredi BiH) davao zeleno svjetlo za zaposlenje“, stoji u kratkom obrazloženju presude. 

Sead Keserović, uposlenik Elektrodistribucije iz Zavidovića, pred sudom je izjavio da su mu za zaposlenje sina „tražili 16 hiljada KM i člansku SDA kartu”. On je preko posrednika stupio u kontakt sa Ramizom Karavdićem, penzionisanim poštarom iz Banovića, koji mu se predstavio kao “autoritet”. Iako je isprva bio spreman da plati da mu zaposle sina, Keserović se ipak obratio policiji i u dogovoru s njima 26. augusta 2016. našao se sa Karavdićem i predao mu 16.000 KM. Karavdić je tada uhapšen i prvo je priznao primanje mita, ali se kasnije predomislio i sve negirao.
 
“Osim električara, bilo je govora da ima posla za pravnike i ekonomiste po cijeni od 20.000 do 25.000 maraka. Rečeno je da niko ko nije član SDA ne može dobiti zaposlenje”, govorio je Keserović pred sudom.
 
O načinu na koji su tekle aktivnosti u vezi sa zapošljavanjem na Kliničkom centru u Sarajevu pisali smo još u septembru 2016. godine. Safet Bibić je onima koji bi ga kontaktirali radi zapošljavanja govorio da im je za tu uslugu potrebno između 15 i 50 hiljada maraka, ovisno o radnom mjestu. Detalje je dogovarao sa Amirom Zukićem.
Moramo završiti ono na Kliničkom”, spominje se u jednom od presretnutih  telefonskih razgovora između Bibića i Zukića.
 

16 hiljada KM i članska karta SDA za posaoIstraga protiv Sarajlića, Kukića i Zukića16 hiljada KM i članska karta SDA za posao

Sanela Karagić je radno mjesto medicinske sestre u Općoj bolnici u Sarajevu platila 15.000 KM: “Digla sam ušteđevinu bolesnog sina kako bih dala 3.000 KM kaucije za obećani posao medicinske sestre u Vojnoj bolnici u Sarajevu”.
Ona je preko posrednika Bibiću dala ukupno 15.000 KM, a morala mu je kupiti još i skupocjenu bombonjeru, te parfem za žensku osobu do 45 godina.
 
Nikada im neću halaliti što sam posljednjih 100 KM dala za poklone. Teško mi je palo, jer sam prije toga dala 15.000 KM”, govorila je Karagić pred sudom. Njen iskaz je upravo jedan od mnogih koje je sud uzeo u obzir prilikom donošenja presude, ali i određivanja raspona kazne za optužene.  Svjedok Mehmed Mandra je radno mjesto portira u Domu zdravlja Vrazova 2009. platio 6.000 eura. Za Bibića je saznao iz “čaršijskih priča”.

Otvorena istraga protiv Mirsada Kukića, Amira Zukića i Asima Sarajlića! Eksperti za nezakonito zapošljavanjeOtvorena istraga protiv Mirsada Kukića, Amira Zukića i Asima Sarajlića!

Amir Zukić je član SDA od davne 1990., a za generalnog sekretara SDA biran je tri puta.   Na ovu stranačku funkciju ostavku podnosi 2018., a nakon što je Predsjedništvo SDA zatražilo njegovu smjenu zbog optužnice u predmetu “Bosna”.  U vrijeme optuženja je osim te funkcije bio još i član Predsjedništva SDA i zastupnik u Parlamentu FBiH.

 

Amir Zukić


Uhapšen je u februaru 2017. i u pritvoru je proveo četiri mjeseca. Na crnoj američkoj listi se našao 2020. zbog umiješanosti u koruptivna krivična djela koja narušavaju vladavinu prava u BiH.
 
Njegov dugogodišnji stranački kolega, koji je od ove godine također na crnoj američkoj listi, Asim Sarajlić oslobođen je optužbe. On se sa Zukićem, Džananovićem i Mirsadom Kukićem teretio za zapošljavanje Amela Škalje, sina Omera Škalje, aktuelnog direktora ZZO ZDK koji je u to vrijeme bio zastupnik u Parlamentu FBiH i član Glavnog odbora SDA. Iz stranke je isključen 2018.
 
Jel’ Kukić dao zeleno svjetlo”, zabilježen je razgovor između Džananovića i Sarajlića posebnim istražnim radnjama provedenim tokom istrage u augustu 2016.

Sud smatra da su izostali elementi opisa krivičnog djela koje se odnosi na ovo zapošljavanje“, navela je u obrazloženju sutkinja Curović. 

Međutim, zanimljivo je da je Mirsad Kukić, kojem se zbog bolesti sudilo odvojeno, nepravomoćno osuđen na godinu upravo zbog ove tačke optužnice. Njegova odbrana je uložila žalbu.

 

Kukićevo zeleno svjetlo da u Elektrodistribuciju zaposle sina Omera ŠkaljeZavršnica petogodišnje sudske trakaviceKukićevo zeleno svjetlo da u Elektrodistribuciju zaposle sina Omera Škalje

 

Zukićev branilac Ahmed Žilić najavio je žalbu ističuću da „ima dojam da je sud podlegao političkom pritisku“. 

Sarajlićevo ime se spominje i u čuvenoj aferi „Asim“, ali i Respiratori. Na audio snimku “Asim” čuje se kako Sarajlić, kao predsjednik Kadrovske komisije SDA obećava da će zaposliti suprugu partijskom delegatu u zamjenu za glas za Fikreta Prevljaka.
I dok su iz SDA odmah nakon podizanja optužnice u ovom predmetu tražili Zukićevu ostavku, Sarajlića se nikada nisu odrekli. 
Za lidera SDA Bakira Izetbegovića ima ozbiljnijih pitanja od afere “Asim”, te je tada izjavio da “na političkoj sceni BiH nije zabilježen ovakav napad kao na SDA, bez obzira što su neki ljudi uradili stvari koje nisu trebali".
Po preporuci čuvenog Asima počela je i još čuvenija afera “Respiratori”.

Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim...Poslovna komunikacija na SDA načinSelam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim...

Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim”, napisaće Fikret Hodžić u poruci upućenoj premijeru FBiH Fadilu Novaliću. Obojici se trenutno sudi pred Sudom BiH. Nakon što se našao na crnoj američkoj listi Sarajlić je podnio ostavku na nekoliko funkcija.  Sarajlićev advokat Nedžad Ibrišimović kazao je da u slučaju da i pravosnažna presuda bude isto oslobađajuća pokrenut će određene mjere jer je njegov klijent „politički diskreditovan“.

 

Advokat Nedžad Ibrišimović

 

On je uvjeren da će i u slučaju „Asim“ biti oslobađajuća presuda.

(zurnal.info)