Reprezentacije u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice:Topli, dupli obrok za ministra Ljubića i saradnike

Istražujemo

Topli, dupli obrok za ministra Ljubića i saradnike

Topli, dupli obrok za ministra Ljubića i saradnike

Javni revizori su u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, analizirajući prošlogodišnje troškove reprezentacije, naznačili da nisu baš najsigurniji šta je među pravdanim računima zapravo reprezentacija, a šta račun za ručak ministra ili nekog od njegovih saradnika plaćen u restoranu u zajedničkim institucijama. Razlog tome je što nisu imali dokumentaciju po kojoj bi to jasno i utvrdili!

PRAVDALI I SVOJE RAČUNE IZ MENZE

Uz većinu tih računa nema obrazloženja pa se ne može utvrditi svrha i povod nastanka troška. Osim toga, na osnovu specifikacije fakturisanih stavki ne može se potvrditi ni opravdanost trošenja za navedene namjene jer se uglavnom radi o konzumaciji hrane te se ovi izdaci mogu tretirati kao ishrana u toku dana za koju je osigurana naknada prema propisima koji tretiraju takvu vrstu naknade, napisali su revizori u izvještaju za 2011. godinu.

Ne može biti jasnije, dakle - ministar i 21 uposlenik koji ima pravo na troškove reprezentacije, znali su i svoj ručak platiti novcem iz budžeta, bez obzira što za to imaju topli obrok.

Kažu nam u Uredu za reviziju institucija BiH, posebno su im bili zanimljivi i uočljivi brojni "mali računi" iz restorana u zajedničkim institucijama, za koje nije bilo obrazloženja kako i s kojim su razlogom nastali.

Mali iznosi za, recimo, jedan ručak ili piće, nedvojbeno govore da nije riječ o čašćenju gostiju tokom službenog sastanka.

U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine su Žurnalu odgovorili da su za reprezentacije prošle godine ukupno potrošili 32.844 KM, ali da uzmemo u obzir da su u tu cifru uključeni i troškovi za poklone, kao što su čestitke za vjerske i državne praznike.

Ove godine im je raspoloživa suma za reprezentacije smanjena i iznosi 23. 648 KM.

Revizori su u svom izvještaju naznačili da pravo na trošenje za reprezentacije ima 12 uposlenika, a Žurnalu su iz Ministarstva kazali da je riječ o 21 uposleniku?!

U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH ministar mjesečno na reprezentaciju može potrošiti 800 KM, a ostalih 20 uposlenika po 150 KM.

Imaju interni Pravilnik kojim su još 2009. godine regulirali ko, kako i koliko može da troši javni novac, ali navodno taj akt više nije na snazi, kažu nam, pa ga zato a i jer je interni, ne mogu proslijediti medijima.

Kako god, državni su revizori Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ocijenili negativno, a kada je riječ o načinu trošenja za reprezentacije, kao jedno od najnetransparentnijih ministarstava u Vijeću ministara BiH.

(zurnal.info)