:Tužbe protiv RiTE Gacko više od 250 miliona KM
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Tužbe protiv RiTE Gacko više od 250 miliona KM

Preduzeće Rudnik i Termoelektrana Gacko (RiTE) moglo bi se suočiti s tužbama višim od 250 miliona KM, bez zateznih kamata i troškova sudskog postupka.

Tužbe protiv RiTE Gacko više od 250 miliona KM

Preduzeće Rudnik i Termoelektrana Gacko (RiTE) moglo bi se suočiti s tužbama višim od 250 miliona KM, bez zateznih kamata i troškova sudskog postupka.

Na ovu finansijsku opasnost upozorila je nezavisna revizija, skrećući pažnju da se RiTE Gacko „povremeno javlja kao tužena strana u sporovima, čiji procijenjeni efekt na kraju 2012. godine iznose  250.264.387 KM".

Revizorska kuća „Deloitte“ podsjeća na  tužbeni zahtjev protiv gatačkog preduzeća, koji su podnijeli investicioni fondovi (manjinski akcionari) zbog sklapanja ugovora sa Češkom elektroprivredom (ČEZ), u iznosu od 113,6 miliona KM.

Također, ČEZ je podnio zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka protiv RiTE Gacko, odnosno "Elektroprivrede RS", kojim traži isplatu odštete od 115,3 miliona KM.

Revizori su naveli u izvještaju da rukovodstvo RiTE Gacka smatra da eventualni gubici po osnovu ostalih sudskih sporova iznose 81.317 KM, a da preduzeće neće biti izloženo materijalnim gubicima po osnovu ostalih tužbi te nisu ni izvršili rezerviranja sredstava u slučaju negativnog ishoda sporova.

Ipak, Mješoviti holding „Elektroprivreda RS“, kao jedna od strana u sporu sa ČEZ-om, izvršilo je rezerviranje sredstava u svojim poslovnim knjigama po navedenom osnovu u iznosu od 13,5 miliona KM.

Na osnovu ugovora o izgradnji Termoelektrane Gacko, koji je naslijeđen iz prethodne "Elektroprivrede BiH", Hrvatska elektroprivreda Zagreb (HEP) je imala učešće od jedne trećine u zajedničkoj investiciji u TE Gacko.

Kao rezultat ratnog perioda u BiH, HEP nije imao nikakav utjecaj na rad RiTE Gacko. Međutim, rukovodstvo te firme smatra da ove potencijalne obaveze trebaju biti predmet dogovora na nivou vlada dviju država.

U RiTE Gacko su revizorima saopćili da do izdavanja ovih finansijskih izvještaja pregovori po navedenom osnovu nisu ni započeli i nije moguće predvidjeti potencijalne efekte na finansijske izvještaje RiTE Gacko po tom osnovu.

Na kraju prošle godine to preduzeće imalo je gubitak od 4,9 miliona KM, što je znatno lošiji rezultat u odnosu na 2011. kada su ostvarili dobit od 1,6 miliona KM.

Istovremeno povećane su dugoročne obaveze s 36,7 (2011.) na 51 milion KM (2012.), a kratkoročne s 18 na 35 miliona KM.

(Fena)