AKCIJA PROTIV SAUČESNIKA NARKO KARTELA:Tužilaštvo blokiralo račune za osam pravnih i fizičkih osoba, obustavljene transakcije

Istražujemo

AKCIJA PROTIV SAUČESNIKA NARKO KARTELA: Tužilaštvo blokiralo račune za osam pravnih i fizičkih osoba, obustavljene transakcije

Nisu navedena konkretna imena, ali je tužilaštvo blokiralo račune devet komercijalnih banaka za osam pravnih i osam fizičkih osoba. Izvršene su privremene obustave transakcija u ukupnom iznosu od oko 600 hiljada maraka, oko 24 hiljade eura te oko 22000 američkih dolara. 23.906,44 eura i 2261,00 američkih dolara, a blokiran je i jedan od sefova u banci.

Tužilaštvo blokiralo račune za osam pravnih i fizičkih osoba, obustavljene transakcije
policija pretresa poslovni objekat Gordana Memije

Uhapšeni u velikoj tužilačko-policijskoj međunarodnoj akciji suzbijanja narko-kartela „Tito i Dino“ kojeg vodi Edin Gačanin, njih 23, čekaju prebacivanje iz policijskih u prostorije državnog tužilaštva. Nakon ispitivanja slijedi ročište za određivanje mjere pritvora ili zabrana, sukladno prijedlogu tužilaštva, o čemu će odlučivati sudija za prethodni postupak Suda BiH.

Među osumnjičenima su v.d. direktora FUP-a Vahidin Munjić, šef Specijalne policijske jedinice FUP-a Mustafa Selmanović, sarajevski biznismen Gordan Memija, bivši specijalci FUP-a Ibro Miladin, Adin Ćatić, Dražen Čobović Emir Druškić, Senad Kadić koji su radili kao obezbjeđenje Edina Gačanina, vođe narko klana „Tito i Dino“, a sa kojim je i povezana jučerašnja akcija.

U Mostaru je uhapšen Haris Behram, koji je u pojedinim policijskim izvještajima navođen kao saradnik Gačanina i ostalih iz kartela. U Zenici su privedeni direktor bolnice Tarik Zulović i uposlenica bolnice Aida Halać, vijećnica u Gradskom vijeću Zenica (BHI- Kasumović Fuad) te vlasnica jedne teretane u Zenici. Na listi je i Adna Helić iz Sarajeva, zanimanje „influenserica“.

BLOKADA RAČUNA I PRETRES SEFOVA

Nisu navedena konkretna imena, ali je tužilaštvo blokiralo račune devet komercijalnih banaka za osam pravnih i osam fizičkih osoba. Izvršene su privremene obustave transakcija u ukupnom iznosu od oko 600 hiljada maraka, oko 24 hiljade eura te oko 22000 američkih dolara. 23.906,44 eura i 2261,00 američkih dolara, a blokiran je i jedan od sefova u banci.

foto: Europol

Europol je saopštio da je ranije zaplijenjeno 55.000 eura u gotovini, 8 komada vatrenog oružja, 11 policijskih radio stanica i dokumentacija o pranju novca. Pored dokaza iz kriptovanih aplikacija, korištene su i druge metode.

„Europol je u Bosnu i Hercegovinu rasporedio dvojicu specijalista s mobilnim uredima kako bi prikupili i vršili unakrsnu provjeru obavještajnih podataka te pomogli u daljoj koordinaciji aktivnosti. Pored podrške pružene uoči jučerašnje akcije, Europol je obavještajnim podacima i koordinacijom podržavao cjelokupnu istragu“, saopšteno je iz ove institucije, uz napomenu da među 23 uhapšene osobe spadaju i korumpirani zvaničnici identifikovani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže.

DUBAI - SARAJEVO

Mnogi policijski službenici i funkcioneri su očigledno bili zatečeni akcijom, što je pokazatelj da se ista može realizovati bez „curenja“ informacija. U pitanju je podsjetimo sumnja na teška krivična djela kao što su trgovina drogom velikih razmjera, pranje novca i organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini i povezanost na međunarodnom nivou.

Upravo međunarodna dimenzija, jer su pored Europola u istrazi sarađivali američka Uprava za suzbijanje droga (DEA), Federalni istražni ured (FBI) te francuska i belgijska policija, daje posebnu dimenziju dokumentovanju slučaja i pretresa na 40 lokacija.

Vođa kartela „Tito i Dino“ čiji pipci dosežu značajnim dijelom i do BiH Edin Gačanin uhapšen je novembra 2022. godine u Dubaiju.

„Sarađujući s drugim vrhunskim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, s kojima je zajednički ulagao u višetonske pothvate krijumčarenja kokaina, bosanskohercegovački/ nizozemski državljanin postao je moćna figura koja kontroliše masivno snabdijevanje kokainom prema Evropi i drugim destinacijama,“ navodi Europol.

Gačanina su krajem 2023. godine nizozemske vlasti osudile na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom,  no njegova mreža tada nije razbijena. Europol je potom podržao bh. organe u onome što je nazvao istragom protiv - uže grupe ili unutrašnjeg kruga članova od povjerenja kriminalne organizacije Edina Gačanina.

Nastavak slijedi...

(zurnal.info)