Krađa od pola miliona maraka:Tužilaštvo KS nakon sedam godina podiglo optužnicu protiv Seada Đurđevića

Istražujemo

Krađa od pola miliona maraka: Tužilaštvo KS nakon sedam godina podiglo optužnicu protiv Seada Đurđevića

Za 10 godina Sead Đurđević kao uposlenik Službe za zapošljavanje KS isplatio je sebi više od pola miliona maraka iz budžeta ove ustanove. Dobio je otkaz a Služba nalog inspekcije da mu uplate 700 hiljada maraka doprinosa za novac koji je isplaćivao sebi. Otkriven je i prijavljen 2016. godine. Uz prijavu iz Službe za zapošljavanje KS dostavljeni su i dokazi, ali bez obzira na to tužiocima Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu trebalo je sedam godina da podignu optužnicu protiv Đurđevića. Žurnal je djelo opisao još 2018. godine.

Tužilaštvo KS nakon sedam godina podiglo optužnicu protiv Seada Đurđevića
Kantonalno tuzilastvo KS

Iz Kantonalnog tužilaštva KS saopćili su da je Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv bivšeg zaposlenika Službe za zapošljavanje KS Seada Đurđevića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Tereti se da je od početka 2007. do 2016. godine, kao odgovorna osoba i uposlenik JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ u svojstvu glavnog likvidatora, novac Službe za zapošljavanje koji je bio namijenjen za ostvarivanje i održavanje više stope zaposlenosti, sa transakcijskih računa bez pravnog osnova uplatio 574.859,78 KM na račun SZR "Bravarsko limarska radnja Brzi“ iako Služba za zapošljavanje sa navedenim poslovnim subjektom nije imala poslovni ugovor. Nakon toga je sa računa limarske radnje „Brzi“ sa krivotvorenjim ovlaštenjem da može podizati gotovinu, svojeručno potpisao naloge za isplatu te za sebe preuzeo novac u iznosu od 572.209,00 KM”, saopštili su iz Tužilaštva KS.

Bravarsko-limarska radnja Brzi; foto: Adi Kebo/zurnal.info

U saopštenju za javnost iz Tužilaštva KS naveli su da je u optužnici “postupajuća tužiteljica predložila da optuženi isplati navedenu štetu Službi za zapošljavanje”.

Službi za zapošljavanje KS trebalo je deset godina da otkrije da njihov uposlenik isplaćuje sam sebi novac a otkrili su ga isključivo zahvaljujući upitu banke. Uz sve dokaze koji su dostavljeni uz krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu trebalo je sedam godina da podignu optužnicu protiv Đurđevića a o njegovim pomagačima ni riječi.

Kako je otkriven?

Sredinom 2016. godine Intesa Sanpaolo Banka obratila se Službi za zapošljavanje KS sa zahtjevom za dostavu informacije po kom osnovu su prebacivana novčana sredstva sa računa Službe na račun „Samostalne zanatske radnje - Bravarsko – limarska radnja BRZI“.  Prema poslovnim registrima, vlasnik SZR BRZI bio je Džemal Mulać. Analitičke kartice ove banke pokazale su da je u period od 2007. do 2016. godine na račun ove Bravarsko – limarske radnje uplaćeno preko pola miliona maraka! Iz kartica se također vidjelo da su naknadno isplate sa računa SZR BRZI vršene na ime Seada Đurđevića,  o čemu je Žurnal pisao 2018. godine.

Pola miliona maraka završilo na računu bravarske radnje!SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJEPola miliona maraka završilo na računu bravarske radnje!

Provjerom evidencije korisnika sredstava po programima aktivne politike zapošljavanja, utvrđeno je da SZR BRZI u navedenom periodu nije imala nikakve ugovore sa Službom za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Pojednostavljeno, uposlenik Službe za zapošljavanje KS Sead Đurđević bez osnova prebacivao je novac na račun Bravarsko-limarske radnje, a onda je taj novac sa računa radnje isplaćivan njemu. Tadašnji direktor Službe za zapošljavanje KS Igor Kamočaji podnio je krivičnu prijavu protiv uposlenika Seada Đurđevića i uz prijavu su dostavljeni i dokazi iz ove ustanove.

Interna revizija osnovanosti plaćanja  SZR BRZI, koja je obavljena u junu 2016. godine, također je pokazala da su u periodu od 10 godina iz nepoznatih razloga sa računa Službe za zapošljavanje na račun firme SZR bravarsko-limarska radnja „BRZI“ kontinuirano prebacivani veliki iznosi novca. Ukupno više od 580 hiljada maraka. Radnja je prestala sa radom 2018. godine.

Iako su tada iz Tužilaštva KS planirali proširiti istragu i na još neke uposlenike Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo to se do sada nije desilo.

Nakon što je isplatio sebi pola miliona otišao u “penziju”

Nakon što je otkriven Sead Đurđević dobio je otkaz a Služba za zapošljavanje KS nalog od Porezne uprave FBiH da je dužna uplatiti skoro 700.000 KM doprinosa, poreza i zateznih kamata na više od pola miliona maraka koje je Đurđević isplatio sebi.

Ukrao pola miliona, Služba mora platiti porez od 700 hiljada KM!Služba za zapošljavanje KSUkrao pola miliona, Služba mora platiti porez od 700 hiljada KM!

U postupku inspekcijskog nadzora navedena primanja u ukupnom iznosu od 574.859,78 KM su tretirana kao oporezivi dohodak uposlenika na koji se treba obračunati i platiti porez na dohodak 10 posto i svi propisani doprinosi kao i na plaću zaposlenika,“ naveli su tada inspektori.

Pored uplate doprinosa i poreza na dohodak inspektori su obračunali i zatezne kamate za deset godina.

Inspektori su, zbog činjenice da porezni obveznik shodno zakonskim propisima nije uplatio doprinose iz plaće i na plaću, te porez na dohodak u postupku inspekcijskog nadzora na iznos neplaćenih doprinosa i poreza na dohodak, izvršili obračun zateznih kamata po stopi 0,04 za svaki dan zakašnjenja zaključno sa 28.5.2018.godine“,navedeno je u zapisniku o inspekcijskom nadzoru.

Iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo tada su naveli da nisu uplatili novac već da su uputili žalbu Poreznoj upravi.

(zurnal.info)