Služba za zapošljavanje KS:Ukrao pola miliona, Služba mora platiti porez od 700 hiljada KM!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Služba za zapošljavanje KS: Ukrao pola miliona, Služba mora platiti porez od 700 hiljada KM!

Sa računa Službe za zapošljavanje KS uposlenik Sead Đurđević isplatio sebi više od pola miliona maraka. Porezna uprava FBiH donijela rješenje da je Služba dužna na ovaj iznos uplatiti skoro 700.000 KM doprinosa, poreza i zateznih kamata. Umjesto u zatvor Sead Đurđević „otišao“ u penziju

Ukrao pola miliona, Služba mora platiti porez od 700 hiljada KM!
Bravarsko-limarska radnja ; FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Skoro deset godina uposlenik Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Sead Đurđević, bez osnova, uplaćivao je novac namijenjen za poticaje za zapošljavanje na račun bravarsko-limarske radnje "Brzi". Novac sa računa radnje podizao je lično - Sead Đurđević. Na ovaj način za deset godina sebi je isplatio  574.859 KM. Kada je otkriven Đurđević je dobio otkaz, a slučaj je prijavljen i Tužilaštvu KS. 

Podsjetimo Žurnal je početkom prošle godine objavio da je Tužilaštvo KS pokrenulo istragu.  Godinu dana kasnije optužnice nema. Sead Đurđević je u penziji a Služba za zapošljavanje KS dobila je nalog od Porezne uprave FBiH da je dužna uplatiti skoro 700.000 KM doprinosa, poreza i zateznih kamata na više od pola miliona maraka koje je Đurđević isplatio sebi.

U postupku inspekcijskog nadzora navedena primanja u ukupnom iznosu od 574.859,78 KM su tretirana kao oporezivi dohodak uposlenika na koji se treba obračunati i platiti porez na dohodak 10 posto i svi propisani doprinosi kao i na plaću zaposlenika,“ naveli su inspektori.

Pored uplate doprinosa i poreza na dohodak inspektori su obračunali i zatezne kamate za deset godina.

Inspektori su, zbog činjenice da porezni obveznik shodno zakonskim propisima nije uplatio doprinose iz plaće i na plaću, te porez na dohodak u postupku inspekcijskog nadzora na iznos neplaćenih doprinosa i poreza na dohodak, izvršili obračun zateznih kamata po stopi 0,04 za svaki dan zakašnjenja zaključno sa 28.5.2018.godine“,navedeno je u zapisniku o inspekcijskom nadzoru.


Obračunati porez na dohodak u iznosu od 53.126,91 KM i pripadajuće zatezne kamate u iznosu od 43.626,26 KM predstavljaju dodatno utvrđene porezne obaveze.

Obračunati doprinos za PIO u iznosu od 177.107,31 KM, te pripadajuće zatezne kamate u iznosu od 146.127,92 KM predstavljaju dodatno utvrđene porezne obaveze.

Obračunati doprinos za zdravstvo u iznosu od 127.055,25 KM, te pripadajuće zatezne kamate u iznosu od 104.830,90 KM predstavljaju dodatno utvrđene porezne obaveze.

Obračunati doprinos za nezaposlenost u iznosu od 15.400,64 KM, te pripadajuće zatezne kamate u iznosu od 12.706,78 KM predstavljaju dodatno utvrđene porezne obaveze.

Obračunata posebna naknada za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u iznosu od 2.390,95 KM, te pripadajuće zatezne kamate u iznosu od 1.963,38 KM predstavljaju dodatno utvrđene porezne obaveze.

Obračunata vodna naknada u iznosu od 2.390,95 KM, te pripadajuće zatezne kamate u iznosu od 1.963,38 KM predstavljaju dodatno utvrđene porezne obaveze,“ navedeno je zapisniku o inspekcijskom nadzoru Porezne uprave FBiH.

Iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo tvrde da nisu uplatili novac, u oktobru prošle godine uputili su žalbu Poreznoj upravi ali odgovor još uvijek nisu dobili.

(zurnal.info)