Katastrofalan učinak Specijalnog tužilaštva RS :Tužioci obrađivali po 2 slučaja godišnje za platu od 42 000 KM!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Tužioci obrađivali po 2 slučaja godišnje za platu od 42 000 KM!

Kada broj podignutih optužnica, 87, podijelimo sa brojem tužilaca, 7, dođemo do podatka da je svaki od njih podigao u prosjeku po 12,4 optužnice. Kada tu cifru podijelimo sa brojem 6, koliko postoji Specijalno tužilaštvo, račun kaže da svaki tužilac podigne prosječno 2 (dvije) optužnice godišnje. Što je, složićete se, apsolutno mizeran učinak!

Tužioci obrađivali po 2 slučaja godišnje za platu od 42 000 KM!

Specijalno tužilaštvo RS je najbesmislenija, najneefikasnija i najpreplaćenija institucija u BiH. Podaci koje su čelnici te institucije iznijeli o svom radu u proteklih šest godina svjedoče da je novac uložen u Specijalno tužilaštvo bačen i nepovratno izgubljen. Problem je što se pare na njih i dalje bacaju, a oni uporno ne rade ništa.

Tužioci Specijalnog tužilaštva su u navedenom periodu (proteklih šest godina, op.aut.) donijeli ukupno 306 naredbi o nesprovođenju istrage, u 38 predmeta su obustavili istragu u odnosu na 127 lica, podigli ukupno 87 optužnica protiv 213 lica, pokrenuli istrage u 155 predmeta protiv 507 lica, na nadležnost je ustupljeno drugim nadležnim tužilaštvima ukupno 50 predmeta protiv 215 lica, navodi se u dopisu koji je potpisao Glavni specijalni tužilac Miodrag Bajić. (Podatke o radu Specijalnog tužilaštva od Bajića je tražila NVO „Forum roditelja RS-BiH“.)

PORAZNA RAČUNICA

Bajić još navodi da je po sistematizaciji radnih mjesta predviđeno da u instituciji koju vodi funkciju obavlja 8 specijalnih tužilaca, ali da je „od osnivanja ovog tužilaštva, pa do 31.12.2012. godine funkciju obavljalo 6 ili 7 tužilaca“.

Umjesto bilo kakve dublje analitike, na ovom mjestu iskoristićemo prostu matematiku koja će pokazati katastrofalno mali učinak tužilaca.

Kada broj podignutih optužnica, 87, podijelimo sa brojem tužilaca, 7, dođemo do podatka da je svaki od njih podigao u prosjeku po 12,4 optužnice. Kada tu cifru podijelimo sa brojem 6, koliko postoji Specijalno tužilaštvo, račun kaže da svaki tužilac podigne prosječno 2 (dvije) optužnice godišnje. Što je, složićete se, apsolutno mizeran učinak!

Istovremeno, za sav ovaj silni nerad tužioci godišnje, u prosjeku, zarade oko 42 hiljade KM, a za proteklih šest godina svaki od njih inkasirao je 252 hiljade KM, ili naplatio 25,2 hiljade KM po podignutoj optužnici.

Ove brojke još dramatičnijim čini podatak da je veliki broj podignutih optužnica završio neslavno, odnosno pale su na Sudovima, što samo dodatno pojačava ionako prežestok osjećaj o neradu i nesposobnosti Specijalnog tužilaštva.

Ali, može i gore.

LIJENI ŠVRAKA

Mahmut Švraka imenovan je za Glavnog tužioca RS 30.06.2011. Na tu funkciju postavilo ga je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH. Prije imenovanja na pomenutu funkciju, Švraka je obavljao dužnost zamjenika glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva RS.

Glavni republički tužilac Mahmut Švraka je, dok je obavljao funkciju zamjenika Glavnog specijalnog tužioca podigao optužnice u sljedećim predmetima i to:

podigao je optužnicu protiv Drpa Ilije i Milana Bogićevića zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja,

protiv Vujović Milijana i Šupić Miljana zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo Teško ubistvo…,

protiv Stojić Mirka zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, navodi u svom dopisu Miodrag Bajić, Glavni specijalni tužilac.

Švraka je u Specijalnom tužilaštvu radio pet godina, što znači da je prosječno godišnje podigao 0,6 optužnica. Uz to mu je ona protiv Drpe i Bogićevića pala. Nakon toga ga je VSTV nagradio novom, bolje plaćenom funkcijom.

Isti taj Švraka nedavno je izjavio da “ne postoji politička volja u BiH za borbu protiv kriminala i korupcije”. Sudeći prema njegovim rezultatima, nema te političke volje koja bi ga mogla pokrenuti da radi svoj posao. Ni njega ni njegove kolege.

Mnogo šta je trulo u državi BiH, ali pravosuđe je, bez dileme, najtrulije.

(zurnal.info)