SVI POSLOVI HARISA IHTIJAREVIĆA (2):U Agenciji za bankarstvo zapošljavani muževi, supruge, djeca i prijateljice političara i uticajnih osoba
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

SVI POSLOVI HARISA IHTIJAREVIĆA (2): U Agenciji za bankarstvo zapošljavani muževi, supruge, djeca i prijateljice političara i uticajnih osoba

Barš i Ihtijarević zapošljavali rodbinu i prijatelje političara i direktora - među njima i supruga Jasminke Džumhur, supruge Kemala Kozarića i Elvedina Grabovice, kćerku Šemsudina Mehmedovića...

U Agenciji za bankarstvo zapošljavani muževi, supruge, djeca i prijateljice političara i uticajnih osoba
Barš i Ihtijarević

Od 2007. do 2013. godine u Agenciji za bankarstvo FBiH zapošljavane su desetine ljudi sa i bez objave javnog konkursa. Među njima i članovi porodica ombudmena, ministara, direktora. U nastavku teksta navodimo imena zaposlenih, ali i brojne druge nezakonitosti zbog kojih je Finansijska policija FBiH tužilaštvu KS-a prijavila direktora Agencije Zlatka Barša i članove UO. Među njima i Harisa Ihtijarevića i Jelku Milićević. Pogodovanja u slučaju dokapitalizacije Una banke Bihać, isplate previsokih naknada i stimulacija, kupovina stana po previsokim cijenama... Tužilaštvo KS-a ovaj predmet je arhiviralo i ocijenilo da prijavljeno djelo nije krivično.

ZAPOŠLJAVANJE U AGENCIJI ZA BANKARSTVO FBiH

Finansijska policija FBiH u decembru 2014. podnijela je Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo izvještaj o postojanju sumnje o počinjenom krivičnom djelu protiv Zlatka Barša, direktora Agencije za bankarstvo FBiH, te predjednika UO Harisa Ihtijarevića, njegove zamjenice Ljerke Marić i članova UO Jelke Milićević, Rajke Topčić, Emira Silajdžića, kao i direktora sektora u Agenciji Miroslava Krezića i Ibrahima Sinanovića
Pisali smo da su prijavljeni za zloupotrebe položaja i sticanje protivpravne imovinske koristi, ali da je Tužilaštvo KS ovaj predmet arhiviralo. 

Tužilaštvo KS sklonilo tri predmeta u kojima je budžet oštećen za milione marakaSVI POSLOVI HARISA IHTIJAREVIĆA (1)Tužilaštvo KS sklonilo tri predmeta u kojima je budžet oštećen za milione maraka


U periodu od januara 2007. do kraja 2013. Barš je kontinuirano zapošljavao u Agenciji i to grubo kršeći zakone i akte Agencije. U tom periodu, navodi se u izvještaju, zapošljavano je sa i bez javnog oglašavanja. Bez javnog oglašavanja - 23. Zaposlenici koji su primani na određeno bez javnog oglašavanja nakon nekog vremena dobijali bi ugovore na neodređeno. 
Barš je, prema izvještaju, zapošljavao rodbinu i prijatelje političara i imućnih osoba:
Devet primljenih zaposlenika je povezano sa politički eksponiranim licima i društveno uticajnim licima dobrog imovnog stanja. 

Prema izvještaju FP, zaposleni su:
Alma Kozarić, supruga Kemala Kozarića, tada guvernera Centralne banke BiH
- Admir Džaferović, sin Ramiza Džaferovića, bivšeg direktora Razvojne banke FBiH
- Alma Šabotić, kćerka Ferida Šabotića, jednog od direktora u Union banci Sarajevo
- Admir Džumhur, suprug Jasminke Džumhur, ombudsmana za ljudska prava u BiH
- Goran Bilandžija, sin Drage Bilandžije, bivšeg ministra finansija u Vladi FBiH
- Sandra Ribić-Jovičić, kćerka Stjepana Jovičića, bivšeg direktora sektora za nadzor poslovanja banaka Agencije za bankarstvo FBiH i supruga Mirzeta Ribića, bivšeg člana UO odbora Agencije
- Sandra Omerović, kako se u izvještaju FP navodi, prijateljica Harisa Ihtijarevića
- Sanida Hajlovac-Mehmedović, kćerka Šemsudina Mehmedovića, člana SDA i tada Zastupničkog doma Parlamenta BiH
- Mediha Karić-Grabovica, supruga Elvedina Grabovice, u to vrijeme direktora JP Elektroprivreda i sestra Ensada Karića, tada direktora JP Autoceste Federacije BiH.

KUPOVINA STAMBENOG PROSTORA


Osim nezakonito visokih naknada koje je Barš omogućio članovima UO kako bi pridobio njihovu naklonost, evidentirane su i druge zloupotrebe. Jedna od njih odnosi se na kupovinu stana u ulici Danijela Ozme u Sarajevu. Barš je, kao direktor Agencije, sklopio ugovor sa Ljiljanom Ebner za kupovinu stana površine 90 kvadrata, za što je Agencija izdvojila 450 hiljada KM. Njena ponuda dostavljena je naknadno, nakon isteka roka javnog poziva i morala je biti odbačena kao neblagovremena. Cijena kvadrata bila je 4.986 KM, a u isto vrijeme postojala je ponuda za drugi stan po povoljnijoj cijeni – 4.200 KM. Iako je bio svjestan da je ugovor koji sklapa štetan za Agenciju, Barš je u suizvršilaštvu sa Komisijom za kupovinu poslovnog prostora za potrebe Agencije, oštetio Agenciju za 71 hiljadu KM, a Ljiljani Ebner probavio protupravnu imovinsku korist u istom iznosu. 
Sa Baršom su prijavljeni i predsjednik i član Komisije za za kupovinu poslovnog prostora Miroslav Krezić i Ibrahim Sinanović. U dogovoru sa Baršom predložili su UO da prihvati kupovinu navedenog stana:
Naveli su da ponuđena cijena stana nije neuobičajena cijena stambenog prostora u ovom dijelu grada, iako su znali da po raspisanom oglasu za kupovinu ili unajmljivanje poslovnog prostora nije dostavljena ponuda Ljiljane Ebner (ponuda dostavljena nakon proteka roka).

 

POGODOVANJE REVIZORSKIM KUĆAMA - ŠTETA 140 HILJADA KM


Od 2007. do 2013. Agencija je angažovala revizorske kuće Deloitte i Confida, privatne kompanije, iako je Zakonom o Agenciji za bankarstvo FBiH eksplicitno utvrđeno da reviziju svake godine vrši federalna organizacija nadležna za to. Na taj način Barš je Agenciju oštetio za oko 140 hiljada KM. 

 

DOKAPITALIZACIJA UNA BANKE


Članovi UO (Jelka Milićević, Ljerka Marić i Rajka Topčić) i predsjednik Haris Ihtijarević iskoristili su položaj i teže povrijedili prava Privredne banke u slučaju dokapitalizacije Una banke d.d. Bihać. 
Nakon što je raspisan Međunarodni javni poziv za dokapitalizaciju, u novembru 2008. komisija za vrednovanje ponuda odlučila je da je najpovoljnija ponuda Privredne banke Sarajevo. Nakon toga ponudu šalje i A.E.O.P. – Associazione Europa Operatori Polizia, predstavništvo za BiH. Komisija je odbacuje kao neblagovremenu. 
Ali kako je A.E.O.P. bio favorit Ihtijarevića i UO, oni u februaru 2009. na sjednici UO donose zaključak kojim žele poništiti javni poziv na kojem je Privredna banka ocijenjena kao najpovoljniji ponuđač. Osim toga, znali su i da je A.E.O.P. humanitarna asocijacija i da uopšte nema subjektivitet za učešće. Zbog toga je Asocijacija suspendovala i smijenila svog predstavnika u Bihaću Giuseppea Cosentionoa. 

(zurnal.info)