Šta se krije iza frakcijskih borbi:U jedinstvu je snaga, ali i veliki novac
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Šta se krije iza frakcijskih borbi: U jedinstvu je snaga, ali i veliki novac

Međufrakcijske borbe unutar SDA dešavaju se posljednjih dana u Sarajevu i Tuzli. U suštini riječ je o sukobu interesnih skupina, koje se oglase tek kada su ugroženi njihovi poslovi u nezajažljivom trošenju budžetskog novca

U jedinstvu je snaga, ali i veliki novac

Izvršni odbor SDA Novi Grad Sarajevo zatražio je od Kantonalnog odbora i Predsjedništva SDA uskraćivanje podrške premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću. Argumentiraju da "Konaković degradira SDA" te da se "u navodnoj borbi sa nesposobnim kadrovima, obrušava isključivo na funkcionere SDA." Spočitali su SDA-ovci Novog Grada Konakoviću i gubitke GRAS-a i Kliničkog centra i Vodovoda i tako redom, kao da ti gubici nisu nastajali posljednjih dvadeset godina i kao da tim ustanovama i kantonom nisu suvereno vladali kadrovi SDA.

Nemoj protiv mene, brate Bing..

Potpisnik zahtjeva je Huso Ćesir, predsjednik OO SDA Novi Grad, isti onaj kojem je svojevremeno izrečena zabrana kandidovanja na izborima jer je u vrijeme dok je bio vijećnik njegova firma dobijala poslove na teret budžeta. O djeliću tih i takvih Ćesirovih poslova Žurnal je nedavno pisao, kao što je pisao i o "talovima"kantonalnog premijera.

Dugačka je lista mogućeg interesnog sukoba ove dvije grupacije. Da li je Konaković smjenom rukovodstva VIK-a i još nekim kadrovskim rješenjima "pokvario" poslove Ćesiru ( koje mu istina unekoliko nadomješta njemu odani načelnik Novog Grada Semir Efendić) ili su Konakovićevim favoritima ugroženi namjeravani poslovi na, primjera radi, mogućoj izgradnji otvorenog olimpijskog bazena u Dobrinji, manje je sada važno.

U svakom slučaju, teško da može biti što degutantnije od međusobnog optuživanja SDA kadrova za nesposobnost, nekompetentnost ili kriminal. Ironija je da bi za sve međusobne optužbe, prije trebalo reagovati tužilaštvo, nego rukovodstvo stranke, čijim pojedincima je ionako u toku procesuiranje zbog optužbi za kriminalne radnje.

Šutnjom do svoga dijela kolača

"Ruši me predsjednik KO SDA Mirsad Kukić," raskukao se posljednih dana premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, ne navodeći konkretne razloge. Uslovnu zaštitu pružio mu je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je prema izvorima Žurnala, na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH rekao da bi upravo Kukić mogao biti smijenjen prije svih. Izetbegović je očito procijenio da treba zatomiti ambicije gospodara Banovića koji je profitiranje proširio i na Tuzlanski kanton.

Na djelu su dakle puke demonstracije moći, kojeg SDA iskazuje prema svojim kadrovima onog trenutka kada pomisle da mogu dodtano profitirati od stranke i istom upravljati više nego što to njena "mašinerija" dozvoljava. Zna to dobro bivši federalni premijer Edhem Bičakćić koji je kao lojalni partijski vojnik svojevremeno obezbjedio milione i stranci i njenim kadrovima putem bivšeg PTT, Elektroprivrede ili Fabrika duhana Sarajevo. 

Zna to i SDA-ov disident, aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je u predizborno vrijeme držao predavanja kadrovima SDA o tome kako izvući novac iz javnih preduzeća za stranačke potrebe. Sukob i razlaz nastali su tek kada nije udovoljeno Kasumovićevoj ambiciji da bude direktor Razvojne banke FBiH. 

Znatno mudriji je u borbama unutrašnjih frakcija bio Šemsudin Mehmedović, koji unatoč slici vječitog opozicionara unutar stranke, nikada istu nije napuštao, svjestan da mu je to najznačajnija brana u istrazi šta je radio i kako je profitirao od SDA.

"Gledam prilog, i kako odmiče sve više zaliježem u fotelji. Ide prilog, i ide, završi se, mene nigdje ! Skočim, uspravim se, dobar prilog, doobar.." šeretski je pričao sadašnji SDA premijer ZDK Miralem Galijašević, dok su pojedini mediji objavljivali detalje o radu bivšeg premijera ZDK Nedžada Polića, a njegov ministar finansija bio upravo Galijašević.

I u ovom anegdotskom detalju krije se manir odnosa unutar SDA. Znaju oni dobro i mnogo šta, ko i za koga radi i koliko profitira. U potaji "smještaju" jedni drugima, a javno će, poput primjera iz Novog Grada, istupiti tek kada procjene da su im ugoženi finansijski poslovi. Na kraju priče, uoči izbora, svi će stati na bedeme stranke, unekoliko možda promijenjenih stražarskih mjesta, podijeliti vjernim glasačima pakete sa kafom i šećerom i čekati one svoje, znatno profitabilnije "paketiće". 

 Jer u jedinstvu nije samo snaga, nego i novac, veliki novac....

(zurnal.info)