Sarajevo:U POSLJEDNJI TREN: Dom naroda BiH po hitnom postupku usvojio budžet za 2014. godinu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

U POSLJEDNJI TREN: Dom naroda BiH po hitnom postupku usvojio budžet za 2014. godinu

Među onima koji su glasali protiv hitne procedure, ali i protiv predloženog budžeta je bio delegat Halid Genjac (SDA) koji je kazao da je usvajanje budžeta po hitnoj proceduri poruka da Dom naroda nema šta razgovarati o budžetu

U POSLJEDNJI TREN: Dom naroda BiH po hitnom postupku usvojio budžet za 2014. godinu
FOTO: Arhiv

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je, u rekordno kratkom vremenu, po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu.

Za je glasalo devet delegata, protiv su bila tri, suzdržanih nije bilo.

Prethodno je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio prijedlog budžeta sa amandmanima sadržanim u izvještaju Komisije za finansije i budžet tog doma.

Prema usvojenom prijedlogu budžet iznosi 1,797 milijardi KM (1.796.392.968 KM), od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija 950 miliona KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga 846,39 miliona KM i veći su za 57,91 milion KM ili sedam posto u odnosu na ovogodišnji budžet.


Među onima koji su glasali protiv hitne procedure, ali i protiv predloženog budžeta je bio delegat Halid Genjac (SDA) koji je kazao da je usvajanje budžeta po hitnoj proceduri poruka da Dom naroda nema šta razgovarati o budžetu.

- Dakle, poruka je da Dom naroda nema šta pričati o tako značajnom dokumentu kao što je budžet. Naravno, to je jedan manji dio problema - kazao je Genjac.

Drugi dio problema je, dodao je on, poruka da ni Predsjedništvo BiH nema šta da razgovara, pa ni Vijeće ministara BiH nema baš puno da razgovora o budžetu.

- Otprilike, ono što smo čuli na Predstavničkom domu, zaključak je da dvojica ili trojica ljudi u ovoj državi rješavaju probleme budžeta. To je izgleda tako, ali ta dvojica ili trojica treba da preuzmu i potpunu odgovornost za sve ono što je na političkoj sceni u BiH potrebno za odlučivanje i što će sa ovakvim pristupom budžetu uslijediti - kazao je Genjac.
 

(Fena)