EPILOG VELIKE TUŽILAČKE AKCIJE PROTIV KARTELA:U Sarajevu, Mostaru i Zenici privođeni policajci, vijećnici, direktori, biznismeni...

Aktuelno

EPILOG VELIKE TUŽILAČKE AKCIJE PROTIV KARTELA: U Sarajevu, Mostaru i Zenici privođeni policajci, vijećnici, direktori, biznismeni...

Predmet sadržava istragu protiv osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga krivična djela poput primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

U Sarajevu, Mostaru i Zenici privođeni policajci, vijećnici, direktori, biznismeni...
privođenje Gordana Memije

Okončana je velika policijska akcija kodnog naziva "Black tie 2". U Sarajevu, Mostaru i Zenici pripadnici SIPA-a te kantonalnih MUP-ova imali su i međunarodnu potporu. FBI, DEA i Europol su sarađivali sa Tužilaštvom BiH koje je nadležno za ovaj predmet.

Predmet sadržava istragu protiv osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga krivična djela poput primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Pojednostavljeno, riječ je o istrazi protiv međunarodnog narko kartela znanog kao „Tito i Dino“, kojeg je vodio Edin Gačanin. Gačanin je uhapšen u Dubajiu, a zauzeo je i mjesto na „crnoj listi“ Sjedinjenih Američkih država“.

UHAPŠENI I OSUMNJIČENI

Policajci SIPA-e su među prvima „zakucali  na vrata“ sadašnjim i bivšim pripadnicima Federalne uprave policije koji su pristali odrađivati poslove Gačaninovig obezbjeđenja. To su  Emir Druškić, Adin Ćatić i Senad Kadić, Ibro Miladin i Dražen Čobović. Priveden je i Vahidin Munjić, v.d. direktor FUP-a te šef specijalne policije FUP-a Mustafa Selmanović.

Vahidin Munjić (foto: fokus.ba)

"Meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među uhićenima su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dokazi dolaze iz aplikacije Sky, na osnovu kojeg su ne samo u BiH procesuirane brojne osobe zbog sumnje na kriminalne aktivnosti.

Policija je privela te pretresla prostorije i sarajevskog biznismena, vlasnik firme Foto-art Gordana Memiju. On je i ranije hapšen zbog sumnje na uvoz proizvoda koji sadrže zabranjene narkotičke supstance, no zbog toga nije procesuiran.

Gordan Memija, „odranije poznat istražnim organima“ kako već godinama, tako i do prije nekoliko dana ubjeđivao je javnost da je on „žrtva“ te da mu pojedini, među koje je svrstao i Žurnal podmeću povezanost sa osobama iz kriminalnog miljea.

Na Memijino piovođenje reagovao je ministar vanjskih poslova BiH i lider stranke Narod i pravda Elmedin Konaković. Podsjetio je na njegovo prijateljstvo sa Memijom koristeći termin „pravosudna mafija“ i otvorio mogućnost da je riječ o nečijim interesima i političkoj budućnosti. Nije propustio da blago zaprijeti agencijama za provedbu zakona, zaboravivši možda da su uključene i one međunarodne.

"Pozivam institucije da ozbiljno rade svoj posao, upozoravam sve koji pakuju u ovom procesu, da se neće dobro provesti jer koliko je nedozvoljen kriminal, toliko je nedozvoljeno i pakovanje kriminala, ukoliko to radi neko iz pravosudnih institucija, kao što to rade dugi niz godina", izjavio je Konaković.

AKCIJA PROVEDENA  I U MOSTARU I ZENICI

U Mostaru je uhapšen Haris Behram, koji je u pojedinim policijskim izvještajima navođen kao saradnik Gačanina i ostalih iz kartela „Tito i Dino“. Pri tome je uočljivo bilo gomilanje nekretnina koje je „izgradio“ Behram, a koji se ne podudaraju sa prihodima.

SIPA je u Zenici pretresala objekat teretane u vlasništvu Aide Halać, inače i vijećnica u Gradskom vijeću Zenica (BHI- Kasumović Fuad) kao i kanceralije koje koristi kao uposlenica zeničke bolnice. Zajedno sa Halać priveden je i direktor bolnice Tarik Zulović, no još uvijek nije poznato za što su oni osumnjičeni.

Tarik Zulović i Aida Halać

Cijelu akciju komentarisao je Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova.

 "Građani cijene policiju FBiH i ona iza sebe ima značajna dostignuća. Radi se o predmetu i događajima od prije tri, četiri godine i ne znam šta se tada dešavalo. Malo mi je neozbiljno da prikupljanje dokaza traje ovoliko godina, ukoliko je bilo dokaza, tada je to trebalo biti riješeno", poručio je ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak.

(zurnal.info)