Vučić i Dodik u zajedničkom poslu:U Srbiji i Republici Srpskoj sve je spremno za otvaranje rudnika litijuma

Istražujemo

Vučić i Dodik u zajedničkom poslu: U Srbiji i Republici Srpskoj sve je spremno za otvaranje rudnika litijuma

U Srbiji i BiH ponovo je počela medijska kampanja „smekšavanja“ javnosti za interese britansko-australske kompanije Rio Tinto kako bi im se omogućilo kopanje litijuma. U RS je usvojen zakon koji će vlastima, bez saglasnosti lokalne zajednice, omogućiti otvaranje rudnika na Ozrenu i Majevici

U Srbiji i Republici Srpskoj sve je spremno za otvaranje rudnika litijuma
foto:dodik.net

U petak 19. jula Srbiju će posjetiti njemački kancelar Olaf Šolc. Razlog posjete je „projekt održivog rudarenja litija u Srbiji“.

Scholz će u Beogradu sudjelovati na samitu o strateškim sirovinama s potpredsjednikom Europske komisije za energetiku Marošem Šefčovičem, tijekom kojeg će Srbija potpisati memorandum o razumijevanju s EU-om o strateškom partnerstvu u vezi s održivim sirovinama, lancima opskrbe baterijama i električnim automobilima, saopćeno je iz njemačke vlade.

Istovremeno Vlada Srbije donijela je novu uredbu za realizaciju projekta eksploatacije i prerade  minerala jadarita „Jadar“. Nova uredba dolazi nakon što je Ustavni sud Srbije nedavno poništio odluku Vlade o zaustavljanju projekta Jadar nakon masovnih protesta građana zbog eksploatacije litijuma. Podsjetimo, zbog pritiska građana i ekoloških aktivista Vlada Srbije je u januaru 2022. oduzela licencu Rio Tintu za projekt vrijedan 2,4 milijarde dolara. Novom uredbom Vlada Srbije je podržala nastavak projekta za iskopavanje litijuma iako je lokalno stanovništvo izričito protiv ovog projekta.

Jadarit ili litijum predstavlja geopolitičku priliku za Srbiju. Ako postoji velika geopolitička potreba za njima, iskoristimo je i po pitanju Kosova i Metohije, očuvanja Republike Srpske. Imajmo argument, koji jača našu poziciju u teškim okolnostima“, poručio je premijer Srbije Miloš Vučević.

Aktivnosti Vlade Srbije oko projekta Jadar imat će direktan uticaj i na Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svom blogu objavio je tekst o tome kako je Republika Srpska bogata mineralnim sirovinama te kako one predstavljaju šansu za dalji razvoj i napredak.

Podržavamo rukovodstvo Srbije da na siguran kolosijek postave istraživanje i eksplataciju minerala, a posebno litijuma i da će njihova iskustva biti dobar primjer i u Republici Srpskoj, kazao je Dodik.

Republika Srpska ima ogromno bogatstvo kada je riječ o mineralnim sirovinama, kazao je Dodik navodeći da će nastaviti sa istraživanjima jer je riječ o sirovinama ogromne vrijednosti te da će „naše potencijale“  pridružiti naporima Srbije.

- Istraženo je ležište litijuma, magnezijuma i bora na Majevici, na području Lopara, a dalje se provode aktivnosti na istraživanju olova, cinka i prateće mineralizacije kod Foče, na Ozrenu, kod Srebrenice i Bratunca. Bakar, željezo i prateće mineralizacije se istražuju na Sinjakovu, željezo kod Prijedora, dok je područje oko Zvornika interesantno za istraživanje bora, litijuma, natrijuma, kalijuma, stroncijuma i prateće asocijacije elemenata.. metalima kao što su nikl i kobalt kod Višegrada, antimon kod Novog Goražda, hromiti na Ozrenu, magneziti kod Teslića i Rudog, beril na Motajici, grafitični škriljci na Motajici i kod Foče, silicijske stijene u Sansko-unskom području, na Uzlomcu, kod Mrkonjić Grada, bentonit u rudnicima uglja, bijeli boksiti u boksitnim ležištima, tufovi i zeoliti kod Zvornika i Šnjegotine i geotermalna energija, kazao je Dodik.

Početkom jula Narodna skupština RS izglasala je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima. Izmjenama zakona vlastima u RS više nije potrebna saglasnost lokalne zajednice da bi se na njenoj teritoriji vršila geološka istraživanja i iskopavanje ruda.

Podsjetimo, na prijedlog Ministarstva energetike i rudarstva Narodna skupština Republike Srpske je 22. decembra prošle godine usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima. Do 15. februara javnost je mogla slati komentare i sugestije na Nacrt zakona.

Da je jedini cilj da se izmjenama Zakona u potpunosti isključe građani radi pogodovanja privatnim kompanijama zainteresovanim za rudarenje na području Republike Srpske, potvrdili su tada i iz Ministarstva energetike i rudarstva RS.

Do izmjena zakona došlo je nakon što su građani općina na području Ozrena i Majevice masovno izašli na ulice da spriječe geološka istraživanja, odnosno otvaranje rudnika na ovim planinama.

Rudnici na Majevici i Ozrenu važniji od stanovništvaVLAST PROTIV GRAĐANARudnici na Majevici i Ozrenu važniji od stanovništva

Iz Centra za životnu sredinu tada su upozorili da, osim isključenja lokalne zajednice iz procesa odlučivanja, drastično je povećana količina rude koje se mogu izuzeti u procesu ispitivanja.

Predloženo je i da se količine koje se mogu izuzeti u procesu ispitivanja, povećavaju za čak 50 puta odnosno sa 200 na 10.000 m3, jer se pokazalo da su za neke rude trebale veće količine. Praktički gledano, jasno je da će kod tolikih količina još veći izazov biti vršiti monitoring kako istražnih radova, tako i same količine materijala koji se izuzima,” upozorili su iz ovog udruženja.

Podsjetimo, početkom oktobra prošle godine firma ArCore AG iz Švicarske obavijestila je javnost da je nakon četiri godine istraživanja otkrila nalazište litijuma na području Opštine Lopare. Nakon istraživanja naveli su da ispunjavaju sve uslove za koncesiju za otvaranje rudnika.

Početkom godine na proteste su izašli i građani sela sa Ozrena . I na ovoj planini, bez saglasnosti lokalnog stanovništva, planirano je otvaranja rudnika nikla. U maju prošle godine Skupština Grada Doboj izglasala je  Odluku o davanju saglasnosti za izvođenje geoloških, geohemijskih i geofizičkih istraživanja kompaniji “Lykos Balkan Metals” na teritoriji ove lokalne zajednice. Nekoliko mjeseci kasnije Ministarstvo rudarstva i energetike RS izdaje rješenje kojom se ovoj firmi odobravaju istražni radovi na Ozrenu.

(zurnal.info)