NEGIRANJE DRŽAVE:U Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10 nema Zakona o sigurnosti prometa u BiH!

Istražujemo

NEGIRANJE DRŽAVE: U Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10 nema Zakona o sigurnosti prometa u BiH!

Iako je stupio na snagu 15. februara, Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja/ sigurnosti prometa na putevima/cestama u BiH još uvijek ne primjenjuju Zapadnohercegovački i Kanton 10 – Livno. Prema tumačenju nadležnih, kantonalni zakon ima prednost nad državnim sve dok njihove vlade i skupštine ne kažu drugačije

U Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10 nema Zakona o sigurnosti prometa u BiH!
Cesta preko Kupreškog polja. Policijska patrola zaustavlja vozača zbog prekoračenja brzine i nekorištenja sigurnosnog pojasa. Prema zakonu, to je nekoliko stotina maraka kazne. Nemalo je vozač bio iznenađen riječima policajca.

Imate sreću što kod nas još nije novi zakon na snazi, inače bi kazna bila veća,“ saopštava mu sa smiješkom.

Vozač je uvjeren da je policajac pogriješio, jer se Zakon o sigurnosti saobraćaja u BiH primjenjuje od 15 februara. No, nema greške. U Kantonu 10 još nije na snazi novi, kaznama znatno rigorozniji Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Nećemo “derati kožu” vozačima

Očito ne shvatajući suštinu problema, HDZ-ov ministar unutrašnjih poslova Kantona 10 Darinko Mihaljević na upit Žurnala zašto nije u primjeni državni zakon, odgovara da oni nisu stavili taj zakon van snage !? Nekoliko puta smo mu morali ponoviti pitanje do konačnog odgovora.

To je nama okvirni zakon. Na temelju toga formirana je radna grupa, koja će izraditi nacrt Zakon o sigurnosti prometa na cestama u Hercegbosanskoj županiji, pa ćemo ga uskladiti sa državnim.Mislim da će za dva tjedna nacrt biti na vladi, potom nekada u svibnju u Skupštini,” tvrdi Mihajlović.

Opasku da je pored neprimjene državnog zakona na gubitku i budžet jer kazne naplaćuju po nižoj tarifi ministar negira.

Nije suština zakona da ‘deremo kožu’ vozačima, nego preventivno djelujemo,” kaže Mihajlović.

ZHK probija izmišljene rokove

Zakon nije u primjeni u još jednom kantonu gdje apsolutnu vlast ima HDZ BiH, Zapadnohercegovačkom. I ovdje je tumačenje isto – čekaju se izmjene kantonalnog kako bi primjenjivali – državni zakon !?  Ministar unutrašnjih poslova ZHK Zdravko Boras rekao je da zbog sastanka ne može odmah odgovoriti na pitanje o neprimjeni zakona. Obećao je da će nazvati kasnije, a potom više nije odgovarao na Žurnalove pozive.

U Zakonu piše da se izmjene trebaju usvojiti u roku od 60 dana,“ tvrdi za Žurnal glasnogovornik MUP-a ZHK Dražen Bošnjak.

Roka od 60 dana nema u zakonu, a čak i da postoji, odavno je istekao. Početak njegove primjene je jasno definisan u članu 73. u kojem piše da zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku BiH. To je i stav Ministarstva za promet i komunikacije BiH.

Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH je usvojen od strane Parlamentarne skupštine BiH i po tom zakonu dužni su postupati svi nadležni organi u Bosni i Hercegovini danom stupanja na snagu,” navedeno je u odgovoru ministarstva na Žurnalov upit o situaciji u ova dva kantona.

Nadležni u Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10 – Livno moguće nisu svjesni da neprimjenjivanjem državnog zakona mogu odgovorati za nesavjestan rad u službi prema članu 224. Krivičnog zakona BiH. U svakom slučaju, eto posla za državno tužilaštvo.

(zurnal.info)