IT SEKTOR U BIH (2):Ucjene, prijetnje smrću i višestruko uvećane cijene
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Dossier

IT SEKTOR U BIH (2): Ucjene, prijetnje smrću i višestruko uvećane cijene

Mnogo je razloga što je ovaj dossier počeo tvrdnjom da je sektor informacionih tehnologija (IT) jedan od najbeskrupuloznijih u oblasti javnih nabavki. Dokaz je i slučaj implementacije SAP sistema u javnim preduzećima u BiH

Ucjene, prijetnje smrću i višestruko uvećane cijene
FOTO: pixabay

Njemačka kompanija "SAP" je među vodećim firmama u svijetu ugradnje softvera raznih namjena. Istovremenoje karakterišu koruptivne afere, od nekoliko afričkih zemalja do Paname. Sada bivši direktor ove firme Vicente E. Garcia je u SAD-u optužen za podmičivanje nadležnih osoba kako bi SAP dobio poslove. Sistem je uključivao i „prenaduvane“  račune u ugovorima. SAP je preko svojih posrednika plodno tlo pronašao i u BiH.

Prijetnje i porodici

Senad Ramadanović, po struci informatičar je od 2007. do 2015. godine bio direktor SAP-a za BiH. Problemi po njega su počeli kada je upravi“Sap West Balkans” Beograd ukazao kako ne bi trebali izdavati potvrde zagrebačkoj firmi “B4B” da su jedini ovlašteni partner za prodaju i implementaciju SAP proizvoda u BiH. 

Upozorio je da vlasnik “B4B” Mato Čatić potvrdu zloupotrebljava predstavljajući se kao eksluzivni partner SAP-a, izbjegavajući tako bilo kakvu konkurenciju. Ubrzo od Čatića dobija prijeteću sms poruku: “Igraš se sa vatrom”.

 


Poruka je slijedila u vrijeme provedbe javne nabavke u Elektroprivredi HZHB za nabavku SAP sistema vrijednosti oko 600 hiljada maraka. Tada je jedna firma  iz Mostara imala za 200 hiljada povoljniju ponudu. Tender je poništen, a posao je u ponovljenom postupku dobila firma B4B.

Naredni slučaj sadržavao je ozbiljnije prijetnje. Elektroprivreda BiH je raspisala tender nabavke ERP sistema za potrebe rudnika vrijednosti 6 miliona maraka. Posao je po upustvu tadašnjeg generalnog direktora EP BiH Elvedina Grabovice trebao dobiti “B4B”. Ponovo je od strane jedne firme uložena žalba.

Misleći da je on u pozadini te žalbe, nepoznata osoba telefonom poziva Ramadanovića i saopštava : “Budi pametan i povuci žalbu sa rudnika”.

Ramadanović odgovara da žalbu nije uložio i da je ne može ni povući. Tada mu ta osoba kaže da zna da to može završiti te da otvori ulazna vrata stana. Ispred vrata nalazi cedulju na kojoj je napisano ”Život je vredniji od svega”.

Nepoznata osoba mu istovremeno kaže: “Senade budi pametan jer ćete svi završiti u gepeku”, navodeći pri tome imena njegove supruge i djece.

Nedugo potom dobija još jednu sms poruku : “Jaro, napravio si problem iz kojeg nećeš izaći, skupo ćeš platiti”.

 “Nestanak” dokumentacije u Tužilaštvu BiH

U konačnici taj je tender poništen i nikada nije obnovljen. U međuvremenu je B4B ostvarila milionske poslove sa Elektroprivredom BiH na poslovima implementacije, održavanja i licenciranja SAP sistema.

Ramadanović je sve prijetnje prijavio kao i neka saznanja o namještanjima tendera.

“Kao neko ko radi taj posao i ko je upućen u te stvari mogu slobodno reći da je taj posao za nabavku ERP sistema bio prenapuhan, odnosno da je realna vrijednost tog posla trebala biti maksimalno 2,5 miliona maraka”, reći će u izjavi federalnoj policiji.

Žurnal je već pisao kako je ova firma bila preferirana zahvaljući kadrovima SDP-a, od direktora EPBiH preko bivšeg premijera Nermina Nikšića. 

Promjenom vlasti, kao poveznica im služe kadrovi HDZ-a BiH te SNSD-a za poslove u Elektroprivredi HZHB i Elektroprenosu BiH. Od 26 tendera “B4B” pobjednik je na 26! Jedna od prepiski aktera tendera iz bh. institucije, SAP-a i “B4B” ukazuje da je sve unaprijed dogovoreno, pitanje je samo “cijene".Kao opravdanje stalnog dobijanja poslova nadležnima u BiH jeste da ne mogu mijenjati operativne sisteme. No da nije tako pokazuje primjer iz Hrvatske gdje je SAP zamjenjen 14 puta jeftinijim sistemom od onog koji je prodavao “B4B”, o čemu je Žurnal već opširno pisao.

Senad Ramadanović je u međuvremenu dobio otkaz zbog ukazivanja i dokazivanja korupcije putem tendera na kojima javna preduzeća prekomjerno troše desetine miliona maraka. Nakon davanja izjave i u Tužilaštvu BiH, čekao je tri godine na eventualni epilog, da bi mu potom rekli da je spis sa njegovim predmetom navodno zagubljen!?

 

(zurnal.info)