DEPO pisao Žurnalu o “marketinškom ratu oko dva miliona maraka” :Ugrožavate vrijedni rad naših novinara
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

Ugrožavate vrijedni rad naših novinara

Ugrožavate vrijedni rad naših novinara

Poštovane kolege,
Molimo vas da u skladu sa općim novinarskim kodeksima objavite sljedeće reagiranje na vaš tekst „Marketinški rat oko dva miliona maraka“. Naše reagiranje se odnosi na sljedeći dio vašeg teksta:
„24sata.info i Depo pozivali su se na povlačenje hrvatskog ogranka EPH iz Gemiusovog istraživanja. Mediji iz grupacije BizMedia tvrdili su i da se Depo povukao iz istraživanja što iz ovog medija nikada nisu demantovali, iako svaki posjetilac njihove stranice danas može vidjeti da su i Jutarnji i Depo ponovo u Gemiusovom istraživanju. U svakom pregledniku internet stranica postoji mogućnost prikazivanja koda stranice, a u kodovima Depoa i Jutarnjeg na dan pisanja ovog teksta jasno se mogla vidjeti Gemiusova skripta pomoću koje se mjere posjete.”.
Dakle, radi se o tome da su, nakon što su pojedini mediji objavili djelimičnu i samim tim netačnu rang listu najposjećenijih portala u BiH, a što je izazavalo reakcije internet portala pa tako i naše medijske mreže – DEPO PORTAL i BLIN MAGAZIN, predstavnici Valicona sami zatražili sastanak sa nama i zamolili nas da stavimo njihove kodove za analitiiku u mjesecu decembru, s namjerom da nam početkom janauara prezentiraju svoj metod rada. Mi smo na to pristali; htjeli smo da dokažemo da su razlozi našeg pisanja principijelni i u interesu razvoja čitave internet medijske scene. Dogovor je bio da se ovo uradi kao interni proces.
Dakle, ti Gemiusovi kodovi na našim portalima jesu bili u trenutku pisanja vašeg teksta ,ali sigurno nisu bili u vrijeme koje je obuhvaćeno objavljenim istraživanjima (za mjesec oktobar). Ne znamo da li su vam sve ovo prešutjeli vaši sugovornici iz Valicona ili je to prešutio vaš novinar, ali to u svakom slučaju smatramo novom manipulacijom informacijama oko mjerenja posjećenosti online medije u BiH. Zbog svega ovoga će se Valicion u januaru morati dobro preznojiti kako bi dobio našu podršku u svojim istraživanjma, dok za vašeg novinara mislimo da mu je bilo uputnije da je sa nama, kao kolegama iz medija, provjerio neke od navoda Valicona, nego što je “mudro” zaključivao kako je “opet stradala istina”.
Što se nas tiče, i dalje smatramo da objavljivanje u javnosti djelimičnih podataka kao generalnih za čitavo internet tržište jeste bila manipulacija i ugrožavanje vrijednog rada novinara DEPO PORTALA, koji su za samo dvije godine rada stvorili jedan od najposjećenijih web medija u BiH. Mi ćemo uvijek biti ovoreni za jasna i transparentna istraživanje internet tržišta u BiH; iza nas su rezultati i količina posjeta koji nam služe za ponos.
Redakcija DEPO PORTAL-a

 

Kolegama sa portala DEPO se izvinjavamo što nismo kontaktirali i njih u priči o borbi za internet marketinško tržište u BiH. S obzirom da portal DEPO uglavnom prenosi tekstove drugih redakcija, smatrali smo da postoje relevantniji sagovornici čije smo mišljenje i naveli u tekstu.

(zurnal.info)