Zbog milionske zloupotrebe:Uhapšen bivši visoki funkcioner SDP BiH Damir Hadžić!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Zbog milionske zloupotrebe: Uhapšen bivši visoki funkcioner SDP BiH Damir Hadžić!

Policajci su pokucali i na vrata bivšeg Načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića. Kantonalno Tužiteljstvo bivšeg SDP-ovog funkcionera sumnjiči za zloupotrebu položaja. Ovo nije kraj akcije Blok

Uhapšen bivši visoki funkcioner SDP BiH Damir Hadžić!
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Jutros je u Sarajevu uhapšen nekadašnji visoki funkcioner SDP BiH, bivši načelnik Novog grada i državni ministar prometa i komunikacija Damir Hadžić! Zajedno sa njim uhapšen je i vještak Kasim Zulum.

Kako saznajemo, Hadžić se sumnjiči da je omogućio nedavno uhapšenom Esedu Radeljašu nezakonitu isplatu više od milion maraka. U svemu je pomogao vještak Kasim Zulum koji bio zadužen za procjenu vrijednosti zemljišta. Tužiteljstvo Kantona Sarajevo sumnjiči ih za krivična djela zloupotreba položaja i zloupotreba procjene.

Esed Radeljaš je 2006. godine u vrijeme kada je bio vijećnik u Općinskom vijeću Općine Novi Grad kupio zemljište u naselju Nedžarići kojeg je platio oko 50 hiljada KM. Nakon što u roku od godine dana nije sagradio planirani objekat, zemljište je trebao vratiti općini, ali umjesto plaćenih 50 hiljada, općina mu je tada za isto zemljište isplatila nešto više od jednog miliona KM! Tačno za taj iznos tereti ga Tužilaštvo Kantona Sarajevo. O svemu je morao biti upoznat tadašnji načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić, smatraju u Tužilaštvu.

AFERA REKET

Inače, bivši SDP-ov funkcioner Damir Hadžić bio je zajedno sa svojim tadašnjim stranačkim šefom Zlatkom Lagumdžijom, i direktorom firme "Butmir" Huseinom Hasibovićem  prvoosumnjičeni u Aferi Reket. 

Podsjetimo, ovaj trojac sumnjičen je za ucjenjivanje privrednika, prije svih tadašnjeg direktora ASA Holdinga Nihada Imamovića. Od Imamovića je, što su potvrdili i javnosti dostupni snimci razgovora, traženo dva miliona KM za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa na teritoriji općine Novi grad. Međutim, državno Tužiteljstvo 2011. godine donijelo je odluku o obustavljanju istrage u ovom predmetu.

(zurnal.info)