Upozorenje odbrani Milorada Dodika :Ukoliko nastave vrijeđati Sud BiH - bit će novčano kažnjeni

Aktuelno

Upozorenje odbrani Milorada Dodika : Ukoliko nastave vrijeđati Sud BiH - bit će novčano kažnjeni

U sudnici došlo do rasprave između Dodikovog advokata Gorana Bubića i sutkinje Sene Uzunović. Advokat tvrdio da nije dobio dopis o produženju roka za podnošenje prigovora za dokaze Tužilaštva BiH, na šta mu je sutkinja predočila akte na kojima je vidljivo da je zaprimio. Sutkinja je pročitala akt Dodikove odbrane u kojem se vrijeđa sud, te je upozorila na član Zakona u kojem stoji da za takav čin slijedi novčana kazna do 5.000 KM

Ukoliko nastave vrijeđati Sud BiH - bit će novčano kažnjeni
Milorad Dodik (Foto:Adi Kebo/zurnal.info)

Ni današnje ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika RS Milošu Lukiću, optuženima za neprovođenje odluka visokog predstavnika, nije proteklo mirno. 

U sudnici je došlo do rasprave između Dodikovog advokata Gorana Bubića i sutkinje Sene Uzunović u vezi zaprimanja dopisa o produženju roka za podnošenje prigovora na dokaze Tužilaštva BiH. Advokat Bubić je tvrdio da on dopis nije zaprimio i želio se očitati o dokazima usmeno u sudnici što mu nije dozvoljeno jer sutkinja predočila akte na kojima je vidljivo da su ti dopisi zaprimljeni.

Milorad Dodik opet vrijeđao sudije i tužioceSUĐENJE PREDSJEDNIKU REPUBLIKE SRPSKEMilorad Dodik opet vrijeđao sudije i tužioce

U raspravu se uključio i Dodik, ali mu je sutkinja Uzunović „oduzela riječ“ i upozorila ga da će, ukoliko nastavi, privremeno biti udaljen iz sudnice s tim da prostorije suda neće smjeti napuštati dok mu sud to ne dozvoli. U protivnom, slijede sankcije. 

Nakon toga je advokat Bubić postavio zahtjev za izuzećem sutkinje, koja je istakla da će „zbog novih okolnosti Dodikove odbrane za izuzećem zbog sumnje u pristrasnost“ zapisnik s pretresa dostaviti Vijeću Suda BiH na dalje postupanje.

Prethodno je sutkinja Uzunović pročitala podnesak advokata Bubića iz jula ove godine, a u kojem se u pojedinim dijelovima vrijeđa Sud na način da se navodi da se „simulira krivični postupak“ i da se „vrši neosnovan progon“, te se postavlja pitanje „ko je oštećena strana u postupku, jer da postoji sud bi je saslušao“. Zatim je pročitala član ZKP-a u kojem stoji da je kazna za vrijeđanje suda 5.000 KM.

Prije nego je došlo do rasprave, sutkinja Uzunović je također pročitala procesna rješenja Suda BiH kojim su prihvaćeni prijedlozi za izvođenjem materijalnih dokaza odbrane Miloša Lukića, te dodatni prijedlog Tužilaštva BiH za ulaganjem Aneksa 10 Okvirnog sporazuma za mir u sudske spise.

Lukićevoj odbrani je odbijen prijedlog da se u sudski spis priloži biografija visokog predstavnika Christiana Schmidta, a još ranije je odbijen prijedlog obe odbrane da se Schmidt sasluša.

Podsjetimo, optužnica protiv Dodika i Lukića podignuta je 11. septembra prošle godine. Dodik je optužen da je kao predsjednik Republike Srpske potpisao ukaze o proglašenju dva zakona koja je ranije poništio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, dok je Lukić optužen da je kao tadašnji v.d. direktora Službenog glasnika RS omogućio objavu tih ukaza. Podsjetimo da su ti zakoni propisivali da se na području RS neće provoditi odluke Ustavnog suda BiH, niti da će se u entitetskom glasniku objavljivati odluke visokog predstavnika.

Ove zakone je u junu 2023. izglasala Narodna skupština Republike Srpske, da bi ih visoki predstavnik Christian Schmidt poništio 1. jula 2023., dok je zakonodavna procedura zvanično još trajala. Isti dan je Schmidt nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i propisao da se službene osobe, koje ne provode i ne poštuje odluke visokog predstavnika, mogu kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i zabranom obavljanja dužnosti.

Suđenje se nastavlja 16. oktobra.

(zurnal.info)