Nekome optužnica, nekome novčana naknada:Ukoliko si nezakonito zaposlen, zakonski ne možeš dobiti otkaz
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Nekome optužnica, nekome novčana naknada: Ukoliko si nezakonito zaposlen, zakonski ne možeš dobiti otkaz

Bivšem direktoru ZZO ZDK Senaidu Begiću mora biti isplaćena naknada zbog nezakonitog otkaza, konačna je sudska presuda. Istovremeno Tužilaštvo ZDK je optužilo bivšu ministricu što je Begića - nezakonito zaposlila  

Ukoliko si nezakonito zaposlen, zakonski ne možeš dobiti otkaz

Pravosuđe u Bosni i Hercegovini dosljedno je u svojoj nedoljednosti i gotovo paradoksalnim odlukama. Potvrđuje i to i posljednji primjer iz Zeničko-dobojskog kantona. Presudama Općinskog i Kantonalnog suda u Zenici utvrđeno je da je bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Senaid Begić po isteku mandata u martu 2016. godine nezakonito dobio otkaz, te mu  Zavod zbog toga mora nadoknaditi nastalu štetu. Zavod je ulaganjem žalbi sve to odlagao, da bi konačno u januaru ove godine pravosnažnom presudom određeno da Begiću pripada oko 30 hiljada maraka za plaće, doprinose te sudske troškove. 


Optužnica za nezakoniti konkurs


Begić je dakle, prema presudama nezakonito dobio otkaz jer je 2015. godine izdejstvovao uz saglasnost tadašnjeg Upravnog odbora ugovor koji mu omogućava radni angažman i nakon isteka mandata u Zavodu.
Ono što priču komplikuje jeste nedavna optužnica Tužilaštva ZDK protiv bivše ministrice zdravstva ZDK Senke Balorde i sekretara istog ministarstva Hajrudina Hedžića. Optuženi su da su 2012. godine nezakonito za direktora ZZO ZDK imenovali upravo - Senaida Begića.


Ukoliko Tužilaštvo ZDK dokaže njihovu krivicu, uslijediće pravni paradoks, jer bi se dokazalo Begićevo nezakonito imenovanje, a istovremeno nema zakonske osnove da on bude otpušten!?


Slijedom dosadašnjih presuda, optužnica protiv Balorde i Hedžića postaje bespredmetna. Naravno, može Tužilaštvo imati izgovor da navedeni parnični postupak nema uticaja na krivični postupak, ali dodatno pokazuje koliko se zapetljalo u spostvenu mrežu nastojanja da zataška sve ono što se u ZZO ZDK dešavalo posljednjih godina.


Žurnal je već pisao kako Balordu i Hedžića tužilaštvo smatra odgovornim jer 2012. godine konkursom nisu tražili zakonom propisanu izjavu da kandidat ne bude stranački funkcioner. Senaid Begić, aktuelni predsjednik SDP-a ZDK, u to je vrijeme bio poslanik u Skupštini ZDK, što znači da je direktorovao Zavodom čiji izvještaj kao funkcioner zakonodavne vlasti i usvaja!? Istovremeno, umjesto statutom predviđenog rukovodnog, traženo je samo petogodišnje iskustvo kandidata. 


Tužilaštvo je u istom predmetu odbacilo prijavu Federalne uprave policije protiv Begića osumnjičenog za nezakonito zapošljavanje, prekomjerne troškove te   lažiranja putnih troškova i dnevnica za službena putovanja.


Naša i njihova djeca


Zato je već poznat odgovor hoće li biti pokrenuti istraga protiv aktuelne dierktorice ZZO Mirzete Subašić zbog odbijanja da ispoštuje sudske presude i Begiću nadoknadi presuđenu odštetu. Ako za Tužilaštvo nije bilo elemenata odgovornosti za  gotovo 10 miliona KM gubitka Zavoda nastalog tokom njenog mandata od 2008. do 2012. godine, neće ni sada. Subašićeva je, inaće kadar SBB-a, pripremljenije dočekala ovaj mandat, jer je prethodno izmjenjen statut, pa je umjesti pet, traženo trogodišnje rukovodno isustvo, čime je stekla uslov da konkuriše.


Uostalom, javna je tajna,a to praksa pokazuje, da Tužilaštvo ZDK uz nadzor glavne tužiteljice Vesne Kaknjo uglavnom zataškava istrage kada su u pitanju nezakonita zapošljavanja, jer bi se mogla razotkriti svojevrsna interesna mreža međusobnih zapošljavanja članova porodica od strane nadležnih u kantonalnim institucijama.


Ilistracije radi, nedavno je u jednom ovdašnjem javnom preduzeću zaposlen inspektor koji je nedugo prije istraživao nelegalno zapošljavanje u tom preduzeću, a uporedo s njim i sestra njegovog kolege koji je radio na tom predmetu, a igrom slučaja je i kćerka kantonalnog tužioca. Vjerujete li u slučajnost?

 (zurnal.info)