KO ZARAĐUJE NA KLIZIŠTIMA (2):Uloženo 12 miliona ali Centar i dalje ugrožen!

Istražujemo

KO ZARAĐUJE NA KLIZIŠTIMA (2): Uloženo 12 miliona ali Centar i dalje ugrožen!

Nakon potrošenih 12,3 miliona maraka na sanaciju klizišta na području Općine Centar problem nije riješen. Najteža situacija je upravo na klizištima čija sanacija je i najskuplje plaćena. Dok nadležne institucije po ovom pitanju šute, Žurnal donosi spisak klizišta koja su godinama služila za izvlačenje budžetskog novca

Uloženo 12 miliona ali Centar i dalje ugrožen!
FOTO: centar.ba

Za sanaciju klizišta na lokalitetu Antuna Hangija u 2011. godini potrošeno je 471.543 KM. Projektant firma Winner project d.o.o. iz Sarajeva. Izvođač radova TB Inženjering iz Breze. Za sanaciju ovog klizišta prvi put sredstva su uplaćena krajem 2008. godine 120.000 KM. Kako prvi put problem nije riješen, 2010. godine pokušano je ponovo. Tada je firmi TB Inženjering za sanaciju klizišta uplaćeno 347.128 KM.

U utorak 10. maja 2016. godine radnici firme „TB Inženjering“ iz Breze, odabrani putem javnog poziva kao najpovoljniji izvođač radova, započeli su sanaciju klizišta u ulicama Pećina kod broja 31 i dijela Urijan Dedine ulice... Ukupna investiciona vrijednost ovog projekta je oko 400.000 KM čiji je investitor Općina Centar”, ponosno su saopćili iz Općine Centar početkom 2016. godine.

Vrijednost tendera iz 2016. godine 340.897 KM bez PDV-a. Godinu dana kasnije novi tender za sanaciju istog klizišta. Zbog “viškova količina” pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja Zavod za izgradnju dodjeljuje novi ugovor od 84.774 KM TB Inženjeringu.

Isto se desilo i sa radovima na sanaciji klizišta na lokalitetu Višnjik. Prvi tender za sanaciju ovog klizišta, vrijedan 141.190 KM, TB Inženjering dobio je polovinom avgusta 2016. godine. Polovinom 2017. godine zbog “dodatnih radova” dobijaju dodatnih 27.534 KM.

Klizišta u ulicama Dalmatinska i Mehmeda Spahe

Za sanaciju klizišta u ulici Dalmatinska br. 13 i 15 u 2011. godini za geoistraživačke radove, projektovanje, oglašavanje, monitoring i troškove izvođenja radova izdvojeno je 1.397.886,92 KM. Projektant je firma Conex iz Mostara, a izvođači radova su Hidrogradnja iz Sarajeva, Winner project, Geosonda,  TB Inženjering i Mibral

Pred kraj 2011. godine Općina Centar daje dodatnih 50.840 KM za završetak poslova. U 2013. godini angažuje se firma „Emna“ iz Sarajeva za izradu projekta konstrukcije i izvođači radova Radis d.o.o. Istočno Sarajevo. Za monitoring geodetskih repera i pukotina na klizištu Dalmatinska anagžuje se firma „ZEDIS“ d.o.o. iz Zenice. Ukupni troškovi u 2012.godini 46.475,99 KM


U Izvještaju o stanju klizišta na području Općine Centar navedeno je da su prva sredstva za sanaciju klizišta u Dalmatinskoj izdvojena 2004.godine. Tada je za monitoring i izradu idejnog projekta sanacije klizišta potrošeno 100.000 KM. Krajem 2007. godine dodatnih 300.000 KM izdvojeno je za sanaciju klizišta u Dalmatinskoj. Kraj 2008. godine uloženo je još 200.000 KM.

Bez obzira na uložena sredstva, iz Zavoda za izgradnju obavijestili su Općinu Centar 6.10.2017.godine da je “najteža situacija na padinskim dijelovima Općine Centar i to kompletan lokalitet Nahorevske ulice, Višnjik od broja 31-51, Nurudina Gackića br 78A, Aleksandra Puškina-most i pojedini dijelovi te ulice, dio ulice Mehmeda Spahe koja je defacto nožica klizišta Dalmatinske ulice, monitoring Dalmatinske, Soukbunar br. 205 i 207.”

Iz Općine Centar tvrde da nemaju nikakvih informacija o bilo kakvim nepravilnostima na saniranim klizištima.

U cijelom ovom periodu od 2000. do 2017. godine Općina nije dobila od Zavoda bilo kakvu informaciju o eventualnim negativnim posljedicama na bilo kojem klizištu. U tom smislu, Općina nije imala bilo kakvog elementa za pokretanjem odgovornosti projektanta, izvođača, nadzora i firmi koje vrše monitoring, niti Općina raspolaže bilo kakvom činjenicom sa terena da je došlo na bilo koji način do pogoršanja stanja na saniranom klizištu- tvrde iz Općine Centar.

Za sanaciju klizišta na lokalitetu Mrakuša do 2012.godine potrošeno je 1,485.257,46 KM. Projektant Institut za geologiju Građevinskoga fakulteta u Sarajevu. Izvođač radova Harysko d.o.o. iz Sarajeva. Pored ovih sredstava krajem 2011. godine Opština Centar obezbjedila je dodatnih 150.000 KM za završetak radova na sanaciji klizišta Mrakuša. U 2012. godini na sanaciju ovog klizišta potrošeno je 351.233,00 KM.

Pored sredstava za sanaciju klizišta svake godine se iz budžeta izdvajaju sredstva za održavanje svih saniranih klizišta na području ove općine.
Sva sanirana klizišta zahtjevaju kontinuirano održavanje dva puta godišnje i to je glavni problem, jer završetkom sanacije ne znači da se klizišta neće ponovo aktivirati, zato je neophodno svake godine izdvojiti dio sredstava za održavanje klizišta”, navedeno je u Izvještaju o stanju klizišta na području Općine Centar.

Građani su krivi za sve

U Izvještaju o stanju klizišta na području Općine Centar iz Zavoda su naveli da “građani ne pokazuju nikakav interes da spriječe ili otklone evidentne nedostatke čak ni na sopstvenim objektima kojima zbog bespravne gradnje prijeti direktna opasnost po sigurnost i bezbjednost stanovanja”. Primjer građana su odlučili da slijede i vijećnici Općinskog vijeća Centar.

Općinsko vijeće Općine Centar

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić odlučila je da svoje vijeće brani šutnjom pa tako nije odgovorila na upite Žurnala. Odgovora nema jer je jedina aktivnost Općinskog vijeća bila organizovanje tematske sjednice u oktobru prošle godine na kojoj je vijećnicima prezentovan Izvještaj. Nakon što je Izvještaj dostavljen vijećnicima nikoga od njih nije zanimalo koje su to firme na koje je potrošeno 12,3 miliona maraka budžetskog. U Izvještaju je jasno navedeno da većina angažovanih firmi na sanaciji klizišta nemaju nikakva prethodna iskustva na tim poslovima. To vijećnike nije zanimalo. Ne zanima ih ni koja su to sanirana klizišta na kojima su “vršene improvizacije” od strane tih istih firmi. Od sigurnosti građana vijećnicima Općine Centar očigledno su važniji nečiji drugi interesi.

Od 2004. do novembra 2016. godine interese građana Općine Centar “branio je” SDP-ov kadar Dževad Bećirević. Za vrijeme  njegovog mandata iz budžeta Općine Centar za sanaciju klizišta isplaćeno je oko 11 miliona maraka Zavodu za izgradnju. Njegov nasljednik na mjesto načelnika Nedžad Ajnadžić nastavio je, bez suvišnih pitanja, da iz budžeta Općine Centar isplaćuje novac Zavodu. 

Kako saznaje Žurnal, načelnik Ajnadžić za svog savjetnika zaposlio je upravo bivšeg načelnika Bećirevića. Kako je Bećirević proveo 12 godina na mjestu načelnika znat će posavjetovati načelnika Ajnadžića kako da sanira njegove “improvizacije”. Nedžad Ajnadžić odlučio je da poslove načelnika Bećirevića brani šutnjom.  

(zurnal.info)