LOGIKA KANTONALNOG TUŽILAŠTVA:Umjesto optužnice, porodica Alić gradi potkrovlje na zgradi Tužilaštva!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

LOGIKA KANTONALNOG TUŽILAŠTVA: Umjesto optužnice, porodica Alić gradi potkrovlje na zgradi Tužilaštva!

Zbog sumnji u privredni kriminal protiv firme Murai komerc i njenog vlasnika Muriza Alića Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu već tri godine vodi istragu, u međuvremenu firma Nova gradnja u vlasništvu njegovog sina Dine Alića od Tužilaštva je dobila posao u vrijednosti skoro 300.000 KM

Umjesto optužnice, porodica Alić gradi potkrovlje na zgradi Tužilaštva!

Od juna prosle godine Kantonalno tužilaštvo KS imalo je neobičan problem. Četiri mjeseca nijedna građevinska firma u Sarajevu nije željela da im izgradi novo potkrovlje. Nudilo je Tužilaštvo za taj posao četvrt miliona maraka. Uzalud su tri puta raspisivali tender za izgradnju i sanaciju sjevernog krila potkrovlja. Tri puta tender su poništili jer nijedna ponuda nije dostavljena.

Kako se pokazalo da u otvorenim postupcima nemaju sreće, Tužilaštvo se odlučilo na pregovore. Pomoć su potražili od poznate graditeljske porodice Alić iz Vogošće. Porodica Alić u svom vlasništvu ima dvije građevinske firme- Murai komerc i Nova gradnja. Jedna jeregistrovana na Muriza Alića, druga na sina Dinu. Obje firme smještene su u porodičnoj zgradi u centru Vogošće.

Sjedište firmi Murai komerc i Nova gradnja u Vogošći

Porodica Alić poznata je javnosti po nelegalnoj gradnji stambenih i poslovnih objekata u Vogošći. Nelegalno su gradili i azil za pse u Prači. Pored gradnje, porodica Alić zarađivala je i na nezakonitim poslovima čišćenja ostataka Ledene dvorane u Zetri. Iako su tom prilikom pribavili imovinsku korist od 10.000 KM, nisu se našli na optužnici Kantonalnog tužilaštva.

Prema podacima UIO 1.12.2017. godine njihova firma Murai komerc dugovala je 312.779 KM za PDV. Taj podatak nije smetao Tužilaštvu. Ipak je porodica Alić nelegalnom gradnjom pomogla Vladi KS da se riješi pasa lutalica. Zato su i nagrađeni sa milion maraka. Ni to za Tužilaštvo ne predstavlja problem. Ipak je porodica Alić, sa manje poznatom firmom Nova gradnja, odlučila za skoro 300.000 KM pomoći i Tužilaštvu da konačno dobije novo potkrovlje. Kako Tužilaštvu ne smetaju njihovi poslovi, tako ni Alićima ne smeta trogodišnja istraga Kantonalnog tužilaštva o poslovanju njihove firme Murai komerc.

Tužilaštvo još uvijek radi na predmetu pa su i Alići počeli raditi na potkrovlju.

Muke s tenderima


Prvi tender za nabavku radova na izgradnji i sanaciji sjevernog krila potkrovlja na zgradi Kantonalnog tužilaštva KS raspisan je 23.6.2017. godine. Prvi put poništen 10.7. Nijedna ponuda nije dostavljena.

Već narednog dana raspisan je novi tender. Poništen 7.8., ponovo nijedna ponuda nije dostavljena. Kako niko nije želio posao u vrijednosti od skoro 300.000 KM Tužilaštvo se odlučilo na pregovarački postupak. Ionako nisu imali sreće sa otvorenim postupcima.

Međutim, ni pregovarački postupci im nisu puno bolje išli. Tender je ponovo poništen jer opet “nijedna ponuda nije dostavljena”. Pokrenut je novi pregovarački postupak. Konačno je Tužilaštvo imalo sreće.


-Kao prvorangirana najpovoljnija ponuda prema kriteriju najniža cijena je jedina zaprimljena prihvatljiva ponuda ponuđača “Nova gradnja” d.o.o Vogošća sa ponuđenom cijenom 254.640,64 KM bez PDV-a odnosno 297.929,54 sa PDV-om- navela je glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić u odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Porodica Alić ima rok od 90 dana da završi radove. Možda Tužilaštvo kada dobije novo potkrovlje konačno uspije završiti i trogodišnju istragu.

(zurnal.info)