Zašto SDP otvara priču o BH Telecomu:Uprava se potpuno otuđila, poštuju samo Statut koji su sami izmislili
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Interview

Uprava se potpuno otuđila, poštuju samo Statut koji su sami izmislili

Uprava se potpuno otuđila, poštuju samo Statut koji su sami izmislili

Ovih je dana ministar prometa i komunikacija u Vladi Federacije BIH Enver Bijedić, inicirao provjere okolnosti kupovine zgrade za BH Telecom na Marin Dvoru od kompanije OKI, vlasnika Šefkije Okerića, odnosno razloge zbog kojih zgrada plaćena 34 miliona KM još nije useljena.

Bijedić je kritizirao upravu BH Telecoma što se "otuđila" od vlasnika, te najavio da će Vlada kao većinski vlasnik tražiti izmjenu propisa kako bi imali veći uvid u rad jedne od najprofitabilnijih javnih kompanija.

S obzirom na to da iniijativa ministra Bijedića dolazi u vrijeme veoma loših političkih odnosa SDP-a iz kojeg dolazi ministar Bijedić, i Stranke demokratske akcije, magazin Žurnal je od ministra zatražio pojašnjenje da li će ovaj put istrajati u tome da se razjasne okolnosti kupovine zgrade, ili će priča biti samo privremeno aktuelizirana u političkom momentu koji sada odgovara SDP-u.

ŠTA IMA LOŠE U TOME

Žurnal: Svakako da je dobro, ministre Bijediću što želite ispitati okolnosti kupovine zgrade za BH Telecom, ali je s obzirom na pogoršane političke odnose SDP-a sa SDA-om, nemoguće vaš potez posmatrati bez malo sumnje da to radite zbog političkog revanšizma, bliže se i lokalni izbori, odnosno zbog političke utrke za kontrolom nad ovom javnom kompanijom?

Bijedić: Nije tako! Razlozi su vrlo jednostavni. Zbog tolike medijske pažnje, zbog pisanja o nepravilnostima oko kupovine, cijene kvadrata, o stanju objekta...

Žurnal: Ali, mediji su o tome pisali i prije nekoliko godina. To je "stara" priča, a vi ste je ovih dana samo aktuelizirali. Zašto baš u ovom trenutku? Zašto to niste uradili odmah nakon preuzimanja dužnosti ministra?

BIjedic4BIjedić: Vjerujte da sam po dolasku na ovu dužnost zatekao toliko poslova da moj radni dan traje 12 sati, i opet ne mogu da stignem sve...da ispravim toliko nelogičnosti, toliko je aktuelnih pitanja koje moramo kreirati. Ako vam samo navedem koje su kompanije u nadležnosti ovog ministarstva.... BH Telecom, HT Eronet, i najveći punilac budžeta BH Telecom. Za HT Eronet znate da je 38 posto vlasnik T- HT Zagreb, da su tu bili veliki problemi. Po dolasku sam imao problem da promijenim upravu.

Imate BH Poštu sa 2.400 zaposlenih, i imate Hrvatsku poštu sa 600 zaposlenih. A svi znamo da ni jedna ni druga pošta ne trebaju toliko radnika.

Žurnal: Rekli ste da je BH Telecom najveći punilac budžeta, pa zašto onda, gledajući na važnost s finansijskog aspekta, niste s "raščiščavanjem" problema u javnim kompanijama krenuli od BH Telecoma?

Bijedić: Rješavali smo ono što je goruće... Dakle, pored ove četiri kompanije, imate i BH Airlines. Vi znate da je prošle godine potpisan ugovor sa Turkish Airlinesom, pa je ugovor raskinut, pa traženje novog partnera kompaniji... Pa imate Željeznice Federacije sa skoro 4.000 zaposlenih. Znate da imamo veliki broj radnika i u Pošti i u Željeznicama. To su postale "socijalne ustanove", veliki broj radnika onemogućava te kompanije da budu profitabilne.

Kad sagledate koliko ima problema, onda će vam biti jasno zašto je ova zgrada Telecoma tek došla na red.

Onda imamo puno posla oko radova na Koridoru Vc. Sad se radi na devet mjesta na Koridoru i to je za svaku pohvalu. Dalje, imate Sarajevsku obilaznicu...

Ali je eto došlo vrijeme da se provjere medijski napisi koji govore da su napravljeni propusti pri kupovini zgrade za BH Telecom. Smatram da bih loše radio ukoliko bih to ignorisao. Šta je loše u tome što sam dao nalog Nadzornom odboru da izvrše provjere?

DA NE BUDE ČERČILOVSKI

Žurnal: Dakle, već ste zatražili informaciju. Jeste li dobili odgovor?

Bijedić: Pa, nisam. Mislim da je Nadzorni odbor imao sjednicu jučer (srijeda 12. august op.a) na kojoj je trebao o tome razgovarati. Eh, sad, kako će predstavnici državnog kapitala u toj kompaniji to raditi, hoće li uključiti neke revizorske kuće...?

Žurnal: Nadajmo se samo da neće formirati komisiju da to uradi...

Telecom1Bijedić: Da, da ne bude „čerčilovski“... Ja sam zatražio da se na osnovu medijskih spekulacija ili medijskih navoda, nemojte me hvatati za riječ, jer ja ne znam šta je istina u svemu tome, da se napravi izvještaj o kupovini objekta. Da li je u kompletnoj proceduri bilo pogrešnih koraka? Da li je ispoštovan Zakon o javnim nabavkama? Da li je tržišna vrijednost bila adekvatna? Da li je Komisija za nabavku radila svoj posao? Ma neka Nadzorni odbor to uradi. Neka zarade svoju platu.

ŠTA BI VI NA MOM MJESTU URADILI

Žurnal: Sve to sad može da potraje.

BIjedić: Ne vjerujem, zato što sam ih malo uozbiljio.

Žurnal: Kako mislite uozbiljio?

BIjedić: Pa da rade brzo, a na osnovu onoga što dobijem od Nadzornog odbora kao predstavnika vlasnika kompanije i stručnih službi koje budu angažirali, ako bude bilo elemenata, obratit ću se istražnim organima.

Ako ne bude elemenata, onda ćemo dati zvaničnu izjavu da je sve urađeno po zakonu. Šta drugo mogu uraditi? Šta bi vi na mom mjestu uradili?

Možda i drugi organi nisu imali elemenata za neke provjere. Ali, ja hoću da umirim svoju savjest, da kažem evo ja sam izvršio provjeru. Možda će meni doći nalazi da nema elemenata. Možda. Ne znam. Vidjet ćemo. Ne želim prejudicirati.

NI REVIZORI NISU UVIJEK U PRAVU

Žurnal: Kako je moguće da se uprava BH telecoma u tolikoj mjeri "otuđila" od vlasnika? Kada je prije nekoliko mjeseci parlamentarna komisija analizirala poštivanje Zakona o javnim nabavkama, BH Telecomu je rečeno samo da bi trebali da poštuju Zakon?!

Revizorski izvještaj za prošlu godinu, također, vrvi od navoda o nepoštivanju procedura javnih nabavki. Kakva se poruka javnosti odašilje ovakvim ponašenjem uprave kompanije, odnosno mlakom reakcijom parlamentaraca, pa i vašeg ministarstva?

BIjedić: Naravno da ćemo tražiti da se uprava oglasi o revizorskom izvještaju.

Žurnal: Revizori su propuste utvrdili, zašto bi sad uprava Telecoma trebala da se oglašava o njihovim navodima?

Bijedić: Ima razloga, ni revizori nisu uvijek u pravu. Imaju pravo i da pogriješe. I onda mogu da zatraže odgovor od kontrolisanog društva. Ali, hoću da se vratim na Zakon o javnim nabavkama i konkretno na BH Telecom. Jer, smatram da bi Zakon trebalo prilagoditi. Da se skrate procedure nabave, rokovi za žalbe. Događa se da oprema koju BH Telecom, recimo, želi da kupi zastari dok se obavi tenderska procedura. A zbog žalbenih rokova procedura ponekad traje i po nekoliko mjeseci.

BH Telecom je tu u nepovoljnom položaju u odnosu na konkurenciju. M:tel istu proceduru obavi za samo dva dana...

I također treba vidjeti šta ćemo s "profesionalnim žaljiteljima" koji su tu samo da obaraju tendere, a zapravo odugovlače dok od prvoplasiranog ponuđača ne iznude novac. Dobiju novac da odustanu od žalbe.

Uveo bih pravilo da žaljitelji moraju položiti deset posto od cijene posla za koji je raspisan tender, i ako se njihova žalba ne pokaže osnovanom, neka im novac propadne. Pa da vidimo onda hoće li se toliko žaliti.

STATUT BH TELECOMA JE NAPISAN KAKO UPRAVI ODGOVARA

Žurnal: Najavili ste izmjenu određenih propisa po kojima radi BH Telecom. Koliko aktelni propisi Vladi Federacije uopće daju uvid, odnosno kontrolu nad radom ove kompanije?

BIjedic1Bijedić: Imamo uvid putem Nadzornog organa. A taj organ radi u skladu sa Statutom preduzeća. A Statut je napravljen tako da daje ogromne slobode upravi, tako da se upravljačka prava postavljaju iznad vlasničkih. I to je ono što je po mom mišljenju jako loše. Ne mora vlasnik u cjelosti upravljati svim procesima u preduzeću, ali za određene krupne zadatke mora da ima uvid i kontrolu. Međutim, došli smo u situaciju da se uprava potpuno otuđila. I da se ponašaju u skladu sa Statutom koji su sami sebi napisali prije desetak godina. I onda tu ne možete ništa promijeniti jer rade po zakonu.

Žurnal: Koliko je u sadašnjim uvjetima uopće moguće izmijeniti te propise?

Bijedić: Treba pojačati vlasnički uticaj u javnim preduzećima. Moguće je samo što se radi o veoma komplikovanoj operaciji. Mnogo koraka treba napraviti. Ali treba to uraditi.

Žurnal: Pa, hoćete li to uraditi?

BIjedić: Naravno! Naravno da ćemo tražiti izmjenu Statuta.

Žurnal: Kada?

Bijedić: Pa kad budemo stvorili uslove u kojima ćemo kao vlasnici moći nesmetano da mijenjamo propise. Ako mi sada kao vlasnici ne možemo da promijenimo Statut zbog preglasavanja, i inače preglasavanja u parlamentu, u Vladi, u Skupštini preduzeća...to je veoma mučna situacija u kojoj se broje "ruke" potrebne da se nešto izglasa. Treba da idemo svi ka tom cilju da kažemo to nije dobro, hajmo to promijeniti.

Žurnal: Vi vjerujete da će se to dogoditi?

Bijedić: Ja mislim da hoće

Žurnal: Ali, SDA-u je stalo da zadrži kontrolu nad tom kompanijom, zašto bi se složili s vama i mijenjali propis koji im omogućava punu kontrolu nad BH Telecomom?

Bijedić: A, zašto ne bi? Hajde, recite mi samo jedan razlog zašto tako mislite. Mislite da izvlače novac iz te kompanije?

Žurnal: Između ostalog...ali i milion drugih razloga. Zašto bi se tek tako odrekli kontrole nad BH Telecomom?

BIjedić: Ja samo mislim da ona garnitura koja je na vlasti, treba da vlada i javnim preduzećima i da postavlja svoje ljude, ali i da preuzme punu odgovornost nad preduzećem. Naravno i da ima određena prava. I što je važno, da se radi u skladu sa zakonima.

(zurnal.info)