VITALIS NACIONALNI INTERES:Uspon privatne klinike uz pomoć HDZ-ovih direktora

Istražujemo

VITALIS NACIONALNI INTERES: Uspon privatne klinike uz pomoć HDZ-ovih direktora

Dok Sveučilišna klinička bolnica Mostar vodi bitku s dugovima, privatna klinika Vitalis u vlasništvu bivšeg uposlenika bolnice ostvaruje ogroman profit - uz pomoć HDZ-ovih direktora

Uspon privatne klinike uz pomoć HDZ-ovih direktora

Sveučilišna klinička bolnica Mostar na čijem je čelu kirurg Ante Kvesić (HDZ BiH) duguje milionski iznos dobavljačima, zavodu PIO/MIO, za električnu energiju, vodu. Tu su i sudski sporovi. 

Uprkos donacijama i to 10 miliona maraka iz Republike Hrvatske, 5 miliona iz budžeta ZZO-a HNK-a, te milion maraka od Federalnoga ministarstva zdravstva dug bolnice je na početku ove godine iznosio oko 90 miliona maraka. Pojedina oprema u mostarskoj bolnici je starija od 14 godina, i upitno je da li može dobiti potrebnu verifikaciju ispravnosti. Sve je više nezadovoljstva radnika koji imaju male plate, a doprinosi nisu uplaćeni godinama. Rezultat svega je da pacijenti ne dobijaju kvalitetnu uslugu.  

Nedaleko od Sveučilišne bolnice, njen bivši zaposlenik doktor Goran Đuzel otvorio je 2014. godine privatnu polikliniku Vitalis. Od tada do danas prihodi klinike konstantno rastu. Prema zvaničnim podacima 2014. godine ukupan prihod Vitalisa iznosio je 116 hiljada maraka. Tri godine kasnije taj prihod iznosi više od milion i 400 hiljada maraka. 

Situacija postaje jasna kada se pogledaju pobjede na tenderima Klinike Vitalis. 

U 2017. godini ova klinika dobila je posao sistematskih pregleda radnika u Elektroprivredi HZHB vrijedne više od 130 hiljada maraka. Na čelu Elektroprivrede HZHB je Marinko Gilja, kadar HDZ-a BiH. 


U istoj godini klinika dobija i posao liječničkih pregleda radnika u Elektroprenosu BiH vrijedan više od 26 hiljada maraka. Godinu ranije za ove poslove Vitalis je od Elektroprenosa naplatio skoro 33 hiljade maraka. Direktor Elektroprenosa je HDZ-ovac Mato Žarić. Iste godine klinika Vitalis dobila je i posao „Usluga ocjene o teškoj bolesti uposlenika“ vrijednosti 130 maraka bez PDV po kandidatu u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi kojom rukovodi Davorin Primorac, poznatiji kao zet Dragana Čovića

U 2016. godini poliklinika Vitalis potpisala je i ugovor o saradnji sa  Hrvatskim športskim klubom Zrinjski, na temelju kojeg su igrači Zrinjskog sve potrebne preglede, radiološke pretrage, kao i fizioterapeutske usluge obavljali u Poliklinici Vitalis. Pri potpisivanju ugovora izaslanstvo kluba predvodio je predsjednik HŠK Zrinski Denis Lasić, inače HDZ-ov ministar prometa u Vladi FBiH.


Goran Đuzel i Denis Lasić

U 2018. godini klinika dobija posao od 14.790 maraka za pregled radnika u Službi za zapošljavanje HNŽ gdje je direktor Vlado Čuljak, inače predsjednik Nadzornog odbora HDZ-a BiH. 

Svi navedeni sistematski pregledi radnika javnih preduzeća, mogli su se obavljati u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru.

„U kuloarima su povezivali mene i Vitalis, to je pizdarija. Kad bi se mene pitalo, ja bih sve te privatne klinike zatvorio dok se ne steknu normalni uvjeti da rade pod istim kondicijama kao mi, i tu priča prestaje“, rekao je za Žurnal direktor SKB Mostar Ante Kvesić. 

(zurnal.info)