MENADŽERSTVO SEBIJE IZETBEGOVIĆ:Uštede na pacijentima, lijekovima, hrani, opremi..

Novosti

MENADŽERSTVO SEBIJE IZETBEGOVIĆ: Uštede na pacijentima, lijekovima, hrani, opremi..

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu završio je 2017. godinu sa pozitivnim finansijskim rezultatom od 25 miliona KM – navodi se u izvještaju Kliničkog centra koji je trebao biti razmatran na otkazanoj Skupštini KS. Pozitivna brojka zapravo je rezultat ušteda na pacijentima i uposlenicima, o čemu zorno svjedoče podaci iz izvještaja

Uštede na pacijentima, lijekovima, hrani, opremi..

 

Svjetski ekonomski stručnjaci proučavaju fenomen smanjenja dugova koje je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu realizovala direktorica Sebija Izetbegović.

Prema sopstvenim tvrdnjama, preuzimanjem dužnosti početkom 2016. godine zatekla je dug veći od 100 miliona, potom je za tu godinu vraćeno 80, da bi 2017. bila okončana sa 25 miliona maraka pozitivnog poslovanja.

„Iskoračili smo 20 godina unaprijed,“ slavodobitno je saopštila direktorica Izetbegović.

Možda baš zato što je KCUS sa sve direktoricom već daleko u budućnosti, poslanici Skupštine Kantona Sarajevo nisu imali prilike raspravljati o bliskoj prošlosti, odnosno dokumentu nazvanom „Program rada i finansijski plan Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za 2017. godinu“.

Strahujući da bi izvještaj o radu KCUS-a kao i još nekih javnih preduzeća i ustanova mogao biti negativno ocjenjen, što bi značilo smjenu rukovodstva, vladajuća je SDA-SBB koalicija jednostavno „zaključala radnju“ do okončanja oktobarskih izbora.

 

NEMA MATERIJALA, NEMA OPERACIJE

 

Pretpostavimo da je tačna suma od 25 miliona maraka pozitivnog poslovanja KCUS-a. Način na koji je to ostvaren inicira niz pitanja, no direktorica Izetbegović odgovara samo na upite probranih medija.

Uštedio je KCUS ili da sve to pripišemo glavnoj menadžerici, tokom 2017. godine na utrošku lijekova. U odnosu na 2015. manji su za 2,3 miliona maraka. Žurnal je više puta izvještavao o stanju na Kliničkom centru i pacijentima koji su za svoje liječenje morali kupovati lijekove, od onih jeftinih do izuzetno skupih. Istina, KCUS je refundirao troškove ukoliko su lijekovi kupljeni u Apotekama Dina. Vlasnica je slučajnosti li, supruga predsjednika UO KCUS-a Jasmina Kapetanovića, koji je svojevremeno glasao za izbor direktorice Izetbegović.

Uštedio je KCUS i na troškovima za dijagnostički materijal, ukupno 4 miliona u odnosu na 2015. godinu.  Žurnal je pisao o naredbi generalne direktorice kojom su pacijenti iz sarajevskog kantona morali (su)finansirati troškove potrošnog materijala za operacije. Prisjetimo se početka prošle godine i dramatičnih apela roditelja desetina djece rođenih sa srčanim manama koja mjesecima nisu mogla biti operisana jer KCUS nije nabavio potrebne materijale. Izvori Žurnala govorili su da je u pitanju bilo tek nekoliko desetina hiljada maraka.

Uštedio je KCUS i na troškovima investicionog i tekučeg održavanja te troškovima rezervnih dijelova, gotovo 2,5 miliona maraka. Mamograf, CT, MRI i drugi aparati nisu radili duže vrijeme. Kulminiralo je polovinom godine kada je za 150 pacijenata oboljelih od karcinoma prekinuta usluga zračenja i primanja lijekova. Razlog je bio kvar linearnog akceleratora. Dok je prethodne četiri godine za njegovo servisiranje i održavanje bilo potrošeno oko šest stotina hiljada maraka, menadžerica KCUS-a je taj iznos smanjila na – 6 hiljada. 

Tek će u maju ove godine, uz neizostavnu samohvalu, biti svečano stavljen u funkciju novi akcelerator.

 

MANJE PACIJENATA, VIŠE NOVCA

 

Uštedio je KCUS oko 700 hiljada marka i na namirnicama za ishranu bolesnika te materijalima za čišćenje, 200 hiljada. Znakovito, iako je broj pacijenata u periodu 2015-2017 smanjen za oko 3500, povečavala se tranša koju Zavod zdravstvenog osiguranja KS uplaćuje za potrebe KCUS-a, što je Žurnal najavio odmah nakon imenovanja nove direktorice. Dosjetila se direktorica i jednostavne statističke manipulacije. Procentualno, popunjenost bolesničkih kreveta u KCUS-u je porasla, ali je to postignuto – njihovim smanjenjem. Manje kreveta, isto pacijenata, popunjenost procentualno raste.

Smanjeni su i troškovi zaposlenih za nešto manje od 7 miliona, ali zahvaljući tome što je njihov broj smanjen za 270. Istovremeno ukinuta je isplata prekovremenih sati srednjem medicinskom osoblju koje radi u turnusima. Umjesto novca daju im slobodne dane pa je organizacija rada na nekim klinikama postala gotovo nemoguća, tvrde izvori Žurnala.

U konačnici, unatoč specijalnim menadžerskim vještinama generalne direktorice, neki su troškovi ipak rasli i to oni za bruto plaće i naknade, za službena putovanja, potom naknade za rad Upravnog odbora i rad u komisijama Kliničkog centra.

 

(zurnal.info)