BOD ZA SEBIJU IZETBEGOVIĆ:Uz pomoć ministra Vjekoslava Mandića otkazana sjednica o stanju na KCUS-u
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

BOD ZA SEBIJU IZETBEGOVIĆ: Uz pomoć ministra Vjekoslava Mandića otkazana sjednica o stanju na KCUS-u

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić pomogao generalnoj direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović da opstruiše održavanje sjednice o stanju na KCUS-u. PO direktorici Izetbegović o stanju na KCUS-u niko ne smije raspravljati

Uz pomoć ministra Vjekoslava Mandića otkazana sjednica o stanju na KCUS-u

Tematska sjednica o stanju na Kliničkom centru UNSA u Sarajevu, koja je trebala biti održana 28. januara u Federalnom parlamentu, otkazana je. Predsjedavajući Predstavničkog doma Mirsad Zaimović otkazivanje sjednice obrazložio je time da nisu prikupljeni svi potrebni materijali, o čemu ga je prethodno izvijestio federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.


Onog trenutka kada je 21 federalni zastupnik iz šest političkih stranaka zatražio održavanje sjednice u Parlamentu, počeli su napori za njenu opstrukciju. Prvo je zakazivanje sjednice trajalo prilično dugo – zahtjev je podnesen 20. novembra, a zakazana je 20. decembra, iako Poslovnik jasno precizira da na pismeni prijedlog 20 poslanika sjednica mora biti sazvana u roku kraćem od 14 dana (član 98). 

Kad se sjednica već nikako nije mogla izbjeći prešlo se na plan B: umjesto tematske sjednice o stanju na KCUS-u, što je zapravo i traženo, zakazuje se sjednica na kojoj će se raspravljati o zdravstvu generalno, sa posebnim osvrtom na KCUS. Razvodnjavanje teme otvorilo je put federalnom ministru zdravstva Vjekoslavu Mandiću da učini još jednu uslugu svojim partnerima iz SDA, u prvom redu generalnoj direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović. 

Mandić tada, pod izlikom da se raspravlja o stanju u zdravstvu generalno, od kantonalnih ministarstava i zdravstvenih ustanova traži dokumentaciju o stanju u zdravstvu u kantonima. 

Petnaestog januara konačno saopštava da nije uspio prikupiti traženu dokumentaciju i sjednica se otkazuje. 

Bezazlenije bi svakako bilo da su ministar Mandić i njegovi saradnici nesposobni pa nisu uspjeli prikupiti materijal. Ali radi se o političkoj trgovini čiju će cijenu, sigurno je, na neki način platiti i pacijenti KCUS-a. 

Zastupnici koji su podnijeli zahtjev za održavanje sjednice najavljuju kako će je sami zakazati. U članu 98. Poslovnika navodi se:

-U slučaju ako potpredsjedavajući ne postupe u predviđenom roku, 20 poslanika ima pravo da, uz stručnu pomoć sekretara Predstavničkog doma, sazovu sjednicu. 

Otkazivanje sjednice tumače kao pritisak menadžmenta KCUS-a. Raspravu o ukupnom zdravstvenom sistemu nisu tražili, kaže Damir Mašić, šef Kluba zastupnika SDP-a:ž

-Administrativnim zavrzlamama pokušava se izbjeći rasprava o stanju na KCUS-u. Očigledno se radi o pritisku od strane top menadžmenta. Obrazloženje za otkazivanje sjednice koje smo dobili vrijeđa ljudsku inteligenciju

Vjekoslav Mandić u oktobru prošle godine potpisao je imenovanje Sebije Izetbegović na čelo KCUS-a za još četiri godine. Saradnja je očito uspješno počela, pa su evo već u januaru ove godine imali ponovo priliku da zajednički osujete još jedan pokušaj preispitivanja rada KCUS-a.
Direktorica Izetbegović još jednom je pokazala da za nju ne vrijede zakoni koji vrijede za ostale. Bilo da je riječ o liječenju djeteta ili parlamentarnom (ne)djelovanju. 


(zurnal.info)