POKUŠAJ ZAOBILAŽENJA SANKCIJA:Uzaludna preregistracija firmi sa 'crne liste'?

Istražujemo

POKUŠAJ ZAOBILAŽENJA SANKCIJA: Uzaludna preregistracija firmi sa 'crne liste'?

Nakon operacije preregistracije kompanija „crnolistaša“, jasno je da Dodik ne odustaje i da će učiniti sve kako bi te firme nastavile sa radom i zadržale monopol u svom poslovanju sa institucijama RS. Iz američke ambasade su ponovili da „preregistracija kompanije kako bi se izbjegle ili zaobišle sankcije nije dozvoljena prema zakonima o sankcijama Sjedinjenih Američkih Država“.

Uzaludna preregistracija firmi sa 'crne liste'?
ilustracija

Novoformirana kompanija "Invictus Tehnology Group“ (ITG), nastala preregistracijom "Infinity International Group" (IIG), firme koja je sredinom juna završila na američkoj „crnoj listi“, počela je sa radom 1. avgusta.

Potvrdio je to Bojan Vujić, direktor ITG, koji je tu firmu osnovao sa grupom nabližih saradnika 18. maja. Firma je registrovana kao društvo ograničene odgovornosti, na adresi Vidovdanska 8 u Banjaluci, istoj onoj na kojoj se nalazi i kompanija „Prointer“. Osnivački kapital preduzeća je 1.000 KM, a „pretežna djelatnost“ je trgovina na veliko računarima, perifernom opremom i softverom.

Izvod iz registra APIF-a

Žurnalu je iz Okružnog privrednog suda u Banjaluci potvrđeno da je ITG upisana u sudski registar privrednih subjekata, kao i kompanija “Nimbus Innovations”, koja je nastala preregistracijom sankcionisane firme „Sirius 2010“.

„Okružni privredni sud u Banjaluci u registru poslovnih subjekataje izvršio osnovanje društva ’Invictus Tehnology Group’ d.o.o. Banjaluka, kao i osnovanje privrednog društva ’Nimbus Innovations“ d.o.o. Banjaluka“, odgovoreno je Žurnalu iz banjalučkog Okružnog privrednog suda.

DILEME O UPISU U REGISTAR

Upis ove dvije kompanije u sudski registar desio se u poslednjih sedam dana, s obzirom na to da do 24. jula Okružni privredni sud nije bio donio odluku da li su ili ne ispunjeni uslovi za upis ovih preregistrovanih firmi u sudski registar. Budući da ITG sredinom maja registrovana u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS (APIF) i da je potom, prema zakonu, APIF prijavu novoregistrovanog preduzeća morao da dostavi nadležnom registracionom sudu na dalje odlučivanje, koji je imao rok od dva dana da donese odluku o upisu u sudski registar, jasno je da je u ovom slučaju cijeli proces trajao mnogo duže.

Nema sumnje da je bilo određenih otpora u Sudu da se dvije preregistrovane firme sa „američke crne liste“ upišu kao novi privredni subjekti u sudski registar, isto kao što je izvjesno da je nalog da se taj posao završi došao iz vrha vlasti.

Formalno-pravno, upisom u sudski registar, ITG i “Nimbus Innovations” ispunili su uslove za početak rada, ali i dalje ostaje upozorenje ambasade SAD u BiH, koje je ponovo stiglo isti dan kada je Vujić objelodanio da su te dvije nove/stare kompanije ponovo u pogonu.

Iz američke ambasade su ponovili da „preregistracija kompanije kako bi se izbjegle ili zaobišle sankcije nije dozvoljena prema zakonima o sankcijama Sjedinjenih Američkih Država“.

„Banke i druge relevantne institucije trebaju temeljno preispitati svoje propise poslovanja sa klijentima kako bi osigurale da ne krše sankcijske zakone SAD-a pružanjem usluga pravnim ili fizičkim licima koji na ovaj način pokušavaju izbjeći sankcije”, naglasili su iz Ambasade Sad u BiH.

Dodali su da su „sankcije ozbiljne, da se ne uvode olako, niti se olako povlače“.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija SAD-a (OFAC), u konsultaciji sa drugim agencijama Vlade SAD koje imaju interes i posjeduju informacije od ključne važnosti za taj proces, odlučuje kada se osobe dodaju, ili uklanjaju sa liste imena u sklopu Programa sankcija za Zapadni Balkan“, podsjetili su iz američke Ambasade.

Upravo zbog ovakvog stava, teško je očekivati da će ijedna banka u RS rizikovati i preregistrovanim sankcionisanim firmama otvoriti nove račune, što je Žurnalu i potvrđeno iz bankarskih krugova u ovom bh. entitetu, mada Bojan Vujić tvrdi da je u toku otvaranje računa u bankama. Njegove konstatacije da sa novim kompanijama „kreću od nule“, da Igor Dodik, sin predsjednika RS Milorada Dodika, nema ništa sa novoosnovanim kompanija, te da nije imao bilo kakve veze ni sa firmama koje su poslovale u okviru “Infinity International Group”, ne piju vode. OFAC je preozbiljna institucija da bi nekome uvela sankcije na osnovu spekulacija i mahalskih priča, već to radi na osnovu sveobuhvatnih provjera i prikupljenih čvrstih dokaza .

Sedam kompanija je 18. juna stavljeno na američku „crnu listu“, uz obrazloženje da se nalaze u „korumpiranoj mreži pokrovitelja predsjednika RS Milorada Dodika“. Sankcije su tada, osim firmama „Infinity International Group“ i „Sirius 2010“, uvedene i firmama „Infinity Media“, „K-2 Audio Usluge“, „Una World Network“, „Kaldera Company“ i „Prointeru“.

SVJESNO ŽRTVOVANJE IRB-a

Ambasada SAD je nedavno objavila podatak da je samo u 2023. i 2024. godini Vlada RS potpisala ugovore vrijedne više od 70 milion KM s kompanijama „Prointer“, „Kaldera“ i „Sirius 2010“.

“Sve ove kompanije sada se nalaze na američkoj listi sankcija zbog njihove uloge u omogućavanju korupcije", istakli su iz ambasade.

Uz to, Bojan Vujić nije rekao istinu tvrdeći da Igor Dodik ni ranije, a ni sada nema, niti je imao, bilo kakvu savjetničku, vlasničku ili bilo kakvu drugu saradnju sa sankcionisanim firmama. Demantuje ga lično Milorad Dodik, koji je sa skupštinske govornice u julu 2019. godine potvrdio da je njegov sin Igor saradnik u „Prointeru“.

„Moj sin nije demagog kao pripadnici njegove generacije, on se bavi novim tehnologijama, saradnik je u Prointeru, ne vlasnik, niti ovlašteno lice", rekao je tada Dodik, kome su sada svi, osim njega samog, krivi što su se on, članovi njegove porodice, njihove firme, kao i kompanije, putem kojih su na svoje račune izvlačili desetine miliona maraka iz institucija i javnih preduzeća, našli na „crnoj listi“ SAD.

Nakon operacije preregistracije kompanija „crnolistaša“, jasno je da Dodik ne odustaje i da će učiniti sve kako bi te firme nastavile sa radom i zadržale monopol u svom poslovanju sa institucijama RS. S obzirom da su nikakvi izgledi da postojeće komercijalne banke tim firmama otvore račune, sledeći korak je realizacija novousvojenog zakona u Narodnoj skupštini RS, prema kojem bi Investiciono-razvojna banka RS vršila poslove unutrašnjeg platnog prometa.

Vlast RS traži način da zaobiđe sankcije SAD-aIRB ĆE OBAVLJATI PLATNI PROMETVlast RS traži način da zaobiđe sankcije SAD-a

Riječju, Dodik je spreman da IRB izloži opasnosti da budu stavljene na „crnu listu“ OFAC-a samo da bi kratkoročno ostvario vlastitu korist, odnosno da bi preko novoosnovanih firmi, koje će nastaviti poslove sankcionisanih, iz javnog sektora izvukao milione maraka, ugovorene spornim javnim nabavkama. Mogućnost da se IRB nađe u društvu „crnolistaša“ jasna je iz objave Ambasade SAD na društvenoj mreži X od 31. jula.

„Navedena misija IRB RS uključuje pomoć porodicama RS u kupovini stanova i podršku vlasnicima malih poduzeća. Dana 4. jula, ministarka finansija RS Zora Vidović najavila je planove za pretvaranje ove banke u komercijalnu banku za pomoć onima protiv kojih su Sjedinjene Države uvele sankcije. Zašto izbjegavanjem sankcija rizikovati budućnost stanovnika RS u korist tako malobrojnih?“, navodi se u objavi.

Uz objavu je tagovano gotovo pa svakodnevno svakodnevno pitanje vlastima RS: „Gdje su pare?“

(zurnal.info)