NAPAD HULIGANA U BANJALUCI:Vanja Stokić za Žurnal - Policajci nam nisu željeli pomoći
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Aktuelno

NAPAD HULIGANA U BANJALUCI: Vanja Stokić za Žurnal - Policajci nam nisu željeli pomoći

Tokom napada na novinare i aktiviste "Povorke ponosa" policija nije ni pokušala zaustaviti nasilnike. Napadnuti aktivisti su na saslušanju u policiji, dok prema trenutnim informacijama niko od huligana nije priveden.

Vanja Stokić za Žurnal - Policajci nam nisu željeli pomoći
Banjaluka većeras

Grupa huligana napala je novinarke i aktiviste Povorke ponosa. Događaj koji je večeras trebalo da bude održan u organizaciji ovog neformalnog volonterskog kolektiva, koji okuplja aktiviste i aktivistkinje iz cijele BiH, ranije danas zabranila je banjalučka policija. Nekoliko njih okupilo se večeras u prostorijama Transparency Internationala u BiH, nakon čega je stigla policija i tražila da se raziđu, a potom su došli i huligani ispred zgrade.

„Transparency international“ je Organizacionom odboru „Bh. povorka ponosa“ i banjalučkom udruženju ’Geto’ ustupio svoje prostorije da bi mogli da održe sastanak večeras u Banjaluci. Aktivisti su se okupili u našim prostorijama, a onda je stiglo upozorenje iz policije da se grupa huligana sprema da ih napadne“, izjavila je izvršna direktorica TI BiH Ivana Korajlić za Žurnal.

Dodala je da su se nakon policijskog upozorenja aktivisti spremali da napuste prostorije TI-a, a da su u međuvremenu huligani već stigli do zgrade, opkolili je sa svih strana i počeli da fizički nasrću na ljude koji izlaze iz zgrade.

Novinarka Vanja Stokić i snimatelj Ajdin Kamber bili su ispred prostorija TI.

„Bilo oko 30 huligana. Razbježali smo se. Mene su stigli i bacili preko jednog zida, povrijeđen mi je lakat, dok su Ajdinu razbili flašu o glavu. Sve su gledali ljudi iz obližnjih zgrada koji su, kada sam se umiješala između njih da se sakrijem, rekli huliganima da ja nisam njihova! Ajdin i ja smo uspjeli pobjeći do vozila i kružili smo tražeći ostale kolege. Ugledali smo patrolu policije i rekli im da tuku ljude u blizini, da bi nam oni odgovorili da s tim ništa nemaju“, kaže za Žurnal Vanja Stokić.