DOBA TAJKUNA:VIJESTI IZ PORTOROŽA: Slobodan Stanković je vlasnik jahte za zabavu domaćih političara!

Istražujemo

VIJESTI IZ PORTOROŽA: Slobodan Stanković je vlasnik jahte za zabavu domaćih političara!

Novinari su svoj dio posla obavili. Sada je na potezu državno Tužilaštvo, koje ima jasne tragove i bio bi red da ih ne zametne, kako se već dešavalo u nekim ranijim slučajevima u kojima su centralne figure bili "neko", Stanković i poslovanje njegovih firmi

VIJESTI IZ PORTOROŽA: Slobodan Stanković je vlasnik jahte za zabavu domaćih političara!

Reagujući na svakodnevne napade kojima je izložen u medijima naklonjenim SNSD-u, a koji se odnose na navodne skandale iz njegovog privatnog života, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je pozvao novinare da istraže činjenice o tome ko iz Republike Srpske posjeduje jahtu u Portorožu i šta se na toj jahti zbiva.  

„Ako neko želi da se ozbiljno bavi utvrđivanjem činjenica u vezi sa nečijim provodima i orgijama, onda im ja predlažem da istraže šta se sve dešava u Portorožu u jednoj jahti i šta se sve dešava u Trstu. Ovom prilikom pozivam Slobodana Stankovića da kaže čija je jahta i s kim je imao svađu, negdje krajem trećeg i početkom četvrtog mjeseca, i kome je morao potpisati punomoć za tu jathtu“, rekao je Mektić.

Ministar bezbjednosti je pozvao novinare i da istraže ko je i sa kim spavao 31. marta u Portorožu, ne želeći da otkrije da li je riječ o nekom političaru ili biznismenu iz Republike Srpske.
 

Iz Mektićevog istupa može se iščitati sledeće: jahta usidrena u Portorožu je vlasništvo banjalučkog biznismena Slobodana Stankovića, ali je on sa nekim „imao svađu“, pa je tom "nekom" morao potpisati punomoć za jahtu.

 

KAKO IZGLEDA JAHTA

Bijeljinska BN TV je, sledeći tragove Mektićeve izjave, došla do sajta Ministarstva za infrastrukturu Republike Slovenije – Baze podataka Uprave za pomorstvo, na kojem je objavljeno da je preduzeće „Integral mostogradnja D.O.O.“ upisano kao vlasnik jahte „PERMAR S.L.R“.

BN TV je još objavila da je jahta dugačka 23,96, a široka 6,10 metara, a kao pogon koristi dva moćna dizel motora marke „katerpilar“ model „C 32 DITA“ sa po 1232 kilovata snage. Proizvedena je 2006. godine u San Remu u Italiji, a od 2013. registrovana je na firmu „Integral mostogradnja D.O.O“ koja je u većinskom vlasniku Slobodana Stankovića, vlasnika koncerna „Integral“ iz Laktaša.

Jahta je veoma luksuzno opremljena i njena vrijednost se procjenjuje na oko 3.000.000 maraka.

Prema Registru privrednih subjekata Republike Slovenije firma „Integral mostogradnja D.O.O.“ osnovana je u novembru 2006. godine i osim Slobodana Stankovića, koji je većinski vlasnik 51 posto akcija, 19 posto akcija je u vlasništvu njegove supruge Slavice Stanković, a po 15 posto akcija imaju Tamara Regosić Stanković i Maja Praštalo. Od osnivanja firma nije imala velike prihode od prodaje i drugih aktivnosti.

Tako su 2008. godine prihodi od prodaje iznosili 10.000 evra, 2009. godine 21.500 evra, 2012. godine 22.000 evra, a 2013. godine, kada je firma kupila jahtu, prihodi su iznosili svega 76.000 evra.

Drugi poslovni prihodi su 2010. godine iznosili 22.800 evra, a 2011. godine 25.320 evra, pa je od osnivanja do danas „Integral mostogradnja D.O.O Slovenija“ imala svega 177 620 evra prihoda, što je deset puta manje od vrijednosti luksuzne jahte, objavila je BN TV.

KO JE "NEKO"

Dovoljno razloga da se o cijelom slučaju pokrene istraga i utvrdi porijeklo novca potrošenog na kupovinu jahte. Prema nezvaničnim informacijama, Slobodan Stanković u Portorožu posjeduje i stan, u ulici Obala 144. Nije poznato da li je „pod pritiskom“ i njega morao "nekome" prepisati.

Dalje, spekuliše se i o tome da Stanković i "neko" u Portorožu posjeduju još nekretnina, kao i da banjalučki tajkun tamo gradi stambeno-poslovni objekat vrijedan pet miliona evra.

S obzirom na to da se radi o milionskim ciframa, za sve ovo potrebno je utvrditi porijeklo novca.

Novinari su svoj dio posla obavili. Sada je na potezu državno Tužilaštvo, koje ima jasne tragove i bio bi red da ih ne zametne, kako se već dešavalo u nekim ranijim slučajevima u kojima su centralne figure bili "neko", Stanković i poslovanje njegovih firmi.

(zurnal.info)