IAKO RMU KREKA DUGUJE 164 MILIONA POREZA:Više od milion KM potrošeno za iznajmljivanje rudara i opreme

Istražujemo

IAKO RMU KREKA DUGUJE 164 MILIONA POREZA: Više od milion KM potrošeno za iznajmljivanje rudara i opreme

Preko 160 miliona maraka poreskog duga nije spriječilo upravu Rudnika Kreka da nastave staru praksu trošenja velikih suma novca za angažovanje privatnih firmi. Za iznamljivanje opreme i rudara ovaj put izdvojeno je više od milion maraka

Više od milion KM potrošeno za iznajmljivanje rudara i opreme
Rudnik Dubrave

Početkom novembra Rudnik Kreka pokrenuo je proceduru nabavke usluga iznajmljivanje dva bagera kašikara-gusjeničara. Poziv za dostavu ponuda putem mini tendera dostavljen je dobro poznatim firmama Junuzović-kopex, Titanik, Heez transport i firmi Tevekkul iz Tuzle.

Ponudu su dostavila dva ponuđača - Junuzović-kopex sa ponudom od 527.000 KM i firma Tevekkul sa ponudom od 378.266 KM bez PDV-a.

Ponuda firme Junuzović kopex ocijenjena je kao neprihvatljiva te je odbačena i kao najpovoljniji ponuđač izabrana firma Tevekkul.

Od iste ove firme Rudnik Kreka je u avgustu iznajmljivao rovokopač za 89.856 KM sa PDV-om.

Angažovanje privatnih rudara i iznajmljivanje mašina od prevarantskih firmiRudnici Kreka i Đurđevik po staroj naviciAngažovanje privatnih rudara i iznajmljivanje mašina od prevarantskih firmi

Osim iznajmljivanja opreme, RMU Kreka je od privatne firme ponovo iznajmljivao i radnu snagu. Početkom septembra angažovana je firma Rudar iz Tuzle za izradu jamskih prostorija u Pogonu Mramor.  Na tenderu za usluge rada trećih lica na izradi jamskih prostorija, kao i prethodnih godina, pristigla je samo jedna ponuda - firma Rudar sa cijenom 617.661 KM sa PDV-om.

I u maju ove godine Rudnik Kreka je iznajmljivao radnu snagu od ove firme. Tada je za usluge na izradi jamskih prostorija firma Rudar dobila posao vrijedan 701.508 KM sa PDV-om.

U međuvremenu, Poreska uprave Federacije BiH objavila je listu najvećih dužnika za poreze i doprinose. Drugi najveći poreski dužnik su Rudnici Kreka sa dugom većim od 164 miliona maraka.

Uprava Kreke odgovornost za stečaj prebacuje na radnike!Ko je uništio rudnikUprava Kreke odgovornost za stečaj prebacuje na radnike!

Milionska dugovanja za uprave rudnika, stare i nove, nisu prepreka za izdvajanje stotine hiljade maraka privatnim firmama za iznajmljivanje opreme i radne snage.

Rudnik Kreka za iznajmljivanje bagera plaća desetine miliona maraka!Najam skuplji od novih mašinaRudnik Kreka za iznajmljivanje bagera plaća desetine miliona maraka!

(zurnal.info)