RS: Hiljade mališana nikada ne dočekaju svoj red:Vrtići za povlaštenu djecu

Istražujemo

Vrtići za povlaštenu djecu

Vrtići za povlaštenu djecu

Banjalučka gradska vlast, kojom već četrnaestu godinu zaredom dominira Savez nezavisnih socijaldemokrata, dozvolila je izgradnju stotine stambenih zgrada; spremni su se pohvaliti i izgradnjom i rekonstrukcijom stotine kilometara lokalnih puta, elektrifikacijom prigradskih naselja (i gdje treba i gdje ne treba), ali nikako ne mogu sebi dati prolaznu ocjenu za brigu o najmlađima.

Zvuči prosto nevjerovatno, ali je tačno da su u Banjaluci u proteklih 30 godina izgrađena svega dva vrtića, koji su otvoreni 16. decembra 2011. godine. Otvaranje vrtića toliko je rijedak slučaj u ovom gradu da su svečanosti tim povodom prisustvovali, ni manje ni više, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, te aktuelni gradonačelnik Dragoljub Davidović.

Kolika je nebriga i republičkih i gradskih vlasti ne potvrđuje samo podatak da su dva vrtića napravljena u 30 godina, već da je na listama čekanja svog mjesta u obdaništu ravno 1.500 djece, dok je njih 1.800 uspjelo da se smjesti. Paradoks je da brojna djeca nikada ne uspiju da dođu do vrtića, jer čekaju godinama i krenu u školu. Dešavale su se apsurdne situacije da iz ustanove koja brine o listama čekanja pozovu roditelje da im kažu da su dobili mjesto, a ovi im odgovore da su im djeca uveliko drugi ili treći razred Osnovne škole.

predsjednik-dodik-u-vrticu-radost-6Veliko pitanje je i da li bi pomenuta dva vrtića bila otvorena (u naseljima Obilićevo i Lauš) da Kabinet predsjednika RS za ove vrtiće nije dao 750.000 KM, a gradska uprava 2.830.000 KM. Tako je Dodik ispao dobročinitelj, umjesto da Vlada RS i Grad rade svoj posao. Cijeli ovaj slučaj mogao bi se podvesti i pod beskrupuloznu manipulaciju sa najmlađima, jer pare upućene iz Kabineta nisu Dodikove, već svih građana RS, ali ko još u ovoj zemlji brine o tim “sitnicama”. 

"Otvaranje vrtića dio je projekta pomoći ustanovama predškolskog vaspitanja u svim opštinama RS. Drago mi je što vidim da je projekat, koji će poslužiti mnogim generacijama djece koje dolaze, uspješno realizovan", rekao je tada Dodik i naglasio da je potrebno nastaviti ove aktivnosti i narednih godina.

Banjalučka opozicija teško kritikuje gradsku vlast zbog nebrige za najmlađe, tvrdeći da je sramno što su izgrađena tek dva vrtića za vrijeme SNSD-ove vlasti, te da vrtići moraju biti dostupni svakom djetetu i svakoj porodici.

“U banjalučkom budžetu ima mnogo novca i sigurno da se moglo mnogo više uraditi za djecu u proteklom periodu. PDP je posebnu pažnju posvetio Banjaluci i imamo jasan plan (u okviru programa “Sve za djecu”) kako da se otvori 20 novih predškolskih ustanova u naredne četiri godine. Radi se o realnom planu, jer bi gradska administracija omogućila korištenje gradskih poslovnih prostora i obezbijedila subvencionisanje troškova boravka djece, te bi ovaj projekat bio realizovan kao javno-privatno partnerstvo. Na ovaj način za četiri godine ne bi postojala lista čekanja jer bi sva djeca koja to žele bila upisana u vrtić, a posao bi dobilo oko 200 novih vaspitačica i vaspitača”, kaže za “Žurnal” Igor Crnadak, generalni sekretar Partije demokratskog progresa.

igor-crnadakOn ističe da sredstva za ovaj projekat postoje u budžetu, ali da bi se ona i “pronašla” potrebno je da vlast odustane od izvlačenja novca za potrebe svojih biznismena.

“Sredstva za ovaj plan postoje u budžetu samo je potrebno da se malo manje plati šišanje trave ili smanji neka druga stavka preko koje SNSD-ovi tajkuni izvlače novac iz budžeta”, kaže Crnadak.

Ova tema nije goruća samo u Banjaluci, već u cijeloj Republici Srpskoj, jer je slična, pa čak i mnogo gora situacija u ostalim mjestima. Najbolje to potvrđuje podatak da čak 20 opština u RS nema ni jedan jedini vrtić.

(zurnal.info)