Pravda je spora ali i nedostižna:VSTV dozvolio da Jadranko Grčević nekažnjen ode u penziju
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Pravda je spora ali i nedostižna: VSTV dozvolio da Jadranko Grčević nekažnjen ode u penziju

Disciplinska tužba protiv bivšeg predsjednika Osnovnog suda u Brčkom Jadranka Grčevića podignuta je u decembru prošle godine zbog niza disciplinskih prekršaja. Disciplinski postupak protiv Grčevića je bio okončan, ali je Disciplinska komisija odugovlačila sa donošenjem odluke jer se znalo da Grčević odlazi u penziju

VSTV dozvolio da Jadranko Grčević nekažnjen ode u penziju
Jadranko Grčević

Kako je Žurnal i najavljivao – predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranko Grčević nekažnjen je otišao u penziju i disciplinski postupak protiv njega je obustavljen.

Disciplinski postupak je obustavljen iz razloga prestanka mandata nosioca pravosudne funkcije zbog odlaska u penziju“, kažu iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Predsjednik brčanskog suda nekažnjen odlazi u penzijuSPAŠAVANJE SUDIJE JADRANKA GRČEVIĆAPredsjednik brčanskog suda nekažnjen odlazi u penziju

Disciplinska tužba je podignuta u decembru prošle godine zbog prekršaja: propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa, donošenje odluka kojima se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenja pravila postupka te zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti.

Tomaš je novi predsjednik Suda, Grčević nekažnjen odlazi u penzijuPravosuđe u Brčkom opterećeno aferamaTomaš je novi predsjednik Suda, Grčević nekažnjen odlazi u penziju

Žurnal je o ovim disciplinskim prekršajima detaljno pisao.

Podignuta disciplinska tužba protiv Jadranka Grčevića, predsjednika Osnovnog suda Brčko distriktaUDT okončao istraguPodignuta disciplinska tužba protiv Jadranka Grčevića, predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta

Podsjetimo da je protiv Grčevića podneseno nekoliko prijava zbog zaobilaženja CMS-a. Pisali smo i o tome da je ostavinske postupke, gdje je trebao suditi kao sudija pojedinac, prepuštao stručnim saradnicima, a on se potpisivao na zapisnike kao da ih je on vodio.

Pisali smo i o tome da je Grčević prisustovao sjednicama Pravosudne komisije, baš u onim trenucima, kada je “vodio” ostavinske rasprave. Jedna od mnogobrojnih prijava protiv Grčevića odnosi se i na to da se u jednom krivičnom predmetu koji se vodio pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, a u kojem je bio član Vijeća, nije izuzeo iako je po zakonu to morao uraditi.

Disciplinska komisija VSTV-a imala je rok do 25. oktobra da donese prvostepenu odluku, ali ona nikada nije saopštena. Žurnal se pismeno obraćao VSTV-u 7. oktobra i tada su nam odgovorili da „imajući u vidu da je prvostepeni postupak u toku, informacije o odlukama, bilo da su donesene ili se tek trebaju donijeti, ne mogu davati“.

Šta je istina, a šta je Grčević rekao KomisijiPet mandata punih aferaŠta je istina, a šta je Grčević rekao Komisiji

Izvori iz pravosuđa navode da je sve smišljeno urađeno kako bi se Grčeviću dozvolilo da neokaljan ode u penziju. Ništa ga sad ne sprječava da se, isto tako časno, bavi i advokaturom.

Podsjetimo da ovo i nije prvi put da je VSTV dozvolio da „zbog odlaska u penziju“ izostane kazna. Sličan slučaj je bio i sa dodatnim sudijom Huseinom Delalićem protiv kojeg je, također, obustavljen disciplinski postupak zbog odlaska u penziju.

Osuđenik za pokušaj silovanja imenovan za dodatnog sudijuNOVI SKANDAL VSTV-aOsuđenik za pokušaj silovanja imenovan za dodatnog sudiju

Protiv Delalića se vodio disciplinski postupak jer je prešutio da je ranije osuđivan.

(zurnal.info)