OTUĐIVAO DOKAZE:VSTV odbio suspenziju Olega Čavke, SIPA utvrdila da je otuđio još jedan mobitel

Istražujemo

OTUĐIVAO DOKAZE: VSTV odbio suspenziju Olega Čavke, SIPA utvrdila da je otuđio još jedan mobitel

Osumnjičeni tužitelj Oleg Čavka nastavlja raditi nesmetano. Imat će pristup svim tajnim podacima. Narušena je dosadašnja praksa

VSTV odbio suspenziju Olega Čavke, SIPA utvrdila da je otuđio još jedan mobitel

Disciplinska komisija VSTV-a odbila je prijedlog za suspenziju državnog tužitelja Olega Čavke, saznaje Žurnal. Istovremeno, službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH utvrdili su da je tužitelj Čavka otuđio još jedan zaplijenjeni mobitel iz predmeta koje je istraživao i zastupao. 

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH prošle je sedmice otvorilo istragu protiv tužitelja Olega Čavke zbog sumnje da je nezakonito koristio mobilni telefon zaplijenjen od optuženika za organizirani kriminal Anesa Kurbegovića. Nakon što je saslušan u svojstvu osumnjičenog, Ured disciplinskog tužioca BiH  pokrenuo je disciplinski postupak, te zatražio suspenziju osumnjičenog tužitelja. 

Čavka i dalje raspolaže tajnim dokumentima

Međutim, Komisija koju su činili Zijo Kadrić (sudija Apelacijskog suda Brčko Distrikta), Slavo Lakić (tužilac Tužilaštva FBiH), te Stanko Nuić (zamjenik glavnog okružnog tužioca iz Istočnog Sarajeva) donijela je odluku da osumnjičeni tužilac Oleg Čavka i ubuduće nesmetano može obavljati svoju dužnost. U  Zakonu o VSTV-u, u članu 77 piše da “sudija ili tužilac mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti ako je protiv sudije ili tužioca pokrenuta istraga u krivinom postupku”. 

Dosadašnja praksa u svim predmetima u kojima je bila otvorena istraga rezutirala je suspenzijom. Zbog čega je Oleg Čavka izuzetak? Odgovor na ovo pitanje trebali bi dati čelni ljudi VSTV-a koji odlučuju o radu i disciplinske komisije, ali i tužitelja i sudija. Prije svega zbog činjenice da državni tužilac po automatizmu ima pristup svim tajnim dokumentima ove zemlje. Situacija je, dakle takva da tužitelj Oleg Čavka, iako je zvanično osumnjičen za krađu mobitela iz krivičnog spisa, i dalje može raspolagati svim dokumentima koje nose oznaku tajno i vrlo tajno. 

Korišteno više mobitela

Tužilac Čavka je, inače, proteklih dana intenzivno u medijima tvrdio da je sporni mobitel iz predmeta Beriša Sulejmani nosio kući kako bi se pripremao za istragu. Međutim, optužnica u predmetu koji je istraživao podignuta je u aprilu 2016. (što znači da je tada  istraga bila okončana), a sporni mobitel Čavka je koristio krajem juna. U sporni telefon je ubacivao svoju telefonsku karticu, koja je tokom ove i prošle godine ubacivana u više telefona. Dosadašnjom istragom je, naime, utvrđeno da je Čavka tokom 2015. godine više puta koristio još jedan mobitel iz predmeta koje je istraživao. U pitanju je, također "iphone". No, unatoč brojnim dokazima, Disciplinska komisija VSTV-a nije našla za shodno da suspenduje osumnjičenog tužitelja. 

Poređenja radi, bivši uposlenici Suda BiH i Tužilaštva BiH, Nenad Petrović i Mićo Trifković proveli su 30 dana u pritvoru zbog sumnje da su kao službenici ovih pravosudnih institucija otuđivali cigarete zaplijenjene u krivičnim postupcima. Tužilac Oleg Čavka, iako osumnjičen za otuđivanje najmanje dva mobitela zaplijenjena u krivičnim postupcima nesmetano može obavljati svoju dužnost. 

(zurnal.info)