Filmske priče:Za Berlin: Svjetlo za Alimanoviće
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

Za Berlin: Svjetlo za Alimanoviće

Na osnovu Brankinog teksta, Tanović je napravio scenariji, a bračni par Alimanović, Senada i Nazif, glumili su same sebe i ispred filmskih kamera ponovo prošli mučnu i neravnopravnu borbu protiv bešćutne birokratije. Brankin tekst alarmirao je javnost, a onda i medije u regionu koji su prenijeli našu priču. Na žalost, bez obzira na sav novinarski trud niko nije odgovarao zbog, nije pretjerano reći, zločinačkog odnosa prema Senadi

Za Berlin: Svjetlo za Alimanoviće

Tekst Branke Mrkić-Radević “Zato što nije mogla platiti bolničke troškove, deset dana nosila mrtvu bebu u stomaku” objavljen na Žurnalu 30. novembra 2011. bio je inspiracija za film Danisa Tanovića “Epizoda u životu berača željeza” prikazan na filmskom festivalu u Berlinu.
Na osnovu Žurnalovog teksta, Tanović je napravio scenarij, a bračni par Alimanović, Senada i Nazif, glumili su same sebe i ispred filmskih kamera ponovo prošli mučnu i neravnopravnu borbu protiv bešćutne birokratije.

Brankin tekst alarmirao je javnost, a onda i medije u regionu koji su prenijeli našu priču. Na žalost, bez obzira na sav novinarski trud niko nije odgovarao zbog, nije pretjerano reći, zločinačkog odnosa prema Senadi. Izuzetno smo zadovoljni što je priča o Alimanovićima motivirala i poznatog režisera da uradi film koji će pomoći da svjetska javnost pokuša razumjeti u kako teški uslovima danas žive bosanskohercegovački Romi.

Ali, potresna priča o Senadi i Nazifu Alimanović samo je jedna od brojnih priča o diskriminaciji i rasizmu koji se u našoj zemlji provode nad Romima. Neke od njih, ukoliko do sada niste, možete čitati u Žurnalovoj rubrici “Romske priče”.

Želimo Danisu Tanoviću i njegovoj ekipi da osvoje Zlatnog medvjeda! Iako nismo vidjeli film, mislimo da imaju ogromne šanse. Jer, pouzdano znamo da su glavni glumci “Epizode u životu berača željeza” Senada i Nazif odigrali “uloge svojih života”.

Sada je vrijeme za crvene tepihe, večernje toalete i filmski glamour. Nadamo se da će taj sjaj dugo obasjavati Alimanoviće i da će se bar jedan njegov dio prenijeti i na ostale alimanoviće u Bosni i Hercegovini.

Danas na “naslovnoj strani” Žurnala objavljujemo tekstove vezane za tragični slučaj porodice Alimanović.

(zurnal.info)